lauantai 11. lokakuuta 2014

#lihr100h JUOKSUSTA PALAUTUMISESTA JA HARJOITTELUSTA

                       Palautuminen on iso sana, jonka taakse kätkeytyy paljon tekijöitä. Fyysinen ja psyykkinen puoli sisältää monia alueita sekä vivahteita. Lihaksisto, aineenvaihdunta, hermosto, jänteet, nivelet, uni, psyyke, verenkierto, rasituksen sieto eri tasoilla, jopa luusto - mitä lie jäikin vielä mainitsematta, mutta yhtä kaikki - lista on pitkä.

                       Minulla on vielä palautuminen kesken moneltakin osin, mutta toisaalta olen jatkuvasti edistynyt palautumisessa. mm. Unentarve on ollut edelleen poikkeuksellisen iso. Tarkkailen palautumistani kaiken aikaa. Suunta on hyvä, mutta voin vastata kysymykseen, olenko palautunut? En. Siinä määrin palautuminen on edistynyt, että olen voinut tehdä jo jotain palautumisen edistymisen arviointiin tarvittavia testejä. Yksi oli pari päivää sitten tekemäni kevyt 25km juoksulenkki I-SR2014 etulenkillä. Tuo vaellusreitti on haastava, kuten siellä käyneet tietävä. Reilu 3,5h meni yllättävän helposti, mutta olotila n.30min-3h lenkin jälkeen oli katabolinen. Pohjaton energian ja nesteentarve, sekä kokonaisvaltainen heikotus. Eli fyysisesti suoritus oli helppo, mutta harjoituksen jälkeinen elimistön normalisoituminen ei lähtenyt käyntiin lähes ollenkaan.

                      Juoksin tällä viikolla 56km. En haluaisi kovinkaan paljoa puhua kilometreista. Sen sijaan haluaisin kertoa, että juoksin lähes 7 tuntia, josta yli puolet maastossa, soilla, poluilla ja jopa umpimetsässä. Tuo kaikki viiden päivän sisällä. Jälkimmäinen kertookin(?) varmaan, että tarjottu rasitusmäärä oli tässä kohtaa sangen riittävä. Lepään tämän lauantain ja huomisen sunnuntain. Aloitin eilen perjantaina yövuorot, jotka loppuvat maanantaina. Harjoittelussa täytyy katsoa niin paljon muitakin asioita kuin pelkkiä numeroita jne. Tietysti tuo on monille lukijoille selvää pässinlihaa, mutta joskus selvätkin asiat on hyvä kerrata. Ihmisillä on taipumus sokeutua omaan tekemiseen. Jokaisella. Joka muuta väittää, on jo sokeutunut omaan tekemiseen.

                      Käyn siis yöt töissä nyt viikonloppuna, enkä harjoittele kahteen päivään. Tarkoituksellista. Hieman venyttelen ja esim. juon nesteitä hyvin. Palaudun. Valmistaudun vähän harjoittelemaan ensi viikolla. Vähän kilometrejä, mutta määrä kasvaa moninverroin. Samalla suhteellinen rasitustaso tuodaan paljon alemmas. Tasapaino täytyy muistaa.

                     Monet kyselevätkin, miten rakennan harjoitteluviikkojani, joten ilahdutan nyt teitä julkaisemalla hyvinkin tarkan suunnitelman ensi viikolle. Toki muutan sitä, jos siihen tulee tarvetta - mutta lähtökohtaisesti. Osa tulevan viikon jutuista on yhteislenkkejä, joten tervetuloa * merkkisiin harjoituksiin mukaan, jos aikataulut sopii. :=)


Ma 13.10. n.klo.15.30 Pyssymäellä sauvakävelyä n.120-130min.

*Ti 14.10 klo.5.30 Varhaisaamun aamulenkki 7km, josta yhteislenkin osuus 4km, alkaen Uikko-Amisristeyksestä klo.5.30.

Ti 14.10. klo.9.00 Hiekkateillä 12,4km Pk2, eli noin @5:00 vauhdilla ilmeisesti.

*Ti 14.10. klo.18.00 Hiekkateillä 5km palauttelu hölkkä alkaen Olkkosentieltä.

Ke 15.10. klo.19.15 BodyPump miehille 1h, jos maalauksessa rasittunut niska antaa myöden

To 16.10. klo.9.30 Metsä/maastolenkki näljännevalla n.13km.

*Pe 17.10 klo.7.00 Sauvakävelyvaellus I-SR2014 takalenkki n.36km/8-9,5h. Alkaa Lahnajärven kohdalta.

* La 18.10. klo.5.15 Uikko-Amisristeyksestä alkaen yhteis hiekkatielenkki n.10km. Oma aamulenkki yhteensä n.13km.

Eli juoksua vain n.50km. Kävelyä n.48km. 1h tehojumppaa. Ja aikaa menee tuohon kaikkeen reilusti.

Ps. Huomasiko kukaan, että universiumin paras jääkiekkoilija jo lähes 10-vuoden ajan ollut pelaaja aukaisi uuden kauden maukkaasti?

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 11.10.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti