lauantai 30. heinäkuuta 2016

SALAKISAN POROTTAVAA TUNNELMAA

                      Kun lähdin harkisemaan salakisan juoksua Kuusaan puolimaratonilla oli minulla kolme asiaa mietittävänä. 1) Ehdinkö palautua pep2016km pitkälle (57,5km) matkalle, joka on tästä tasan 2vko:n kuluttua. 2) Pääsenkö siksi hyvään suorituskykyyn, että voin juosta reilusti alle entisen ennätyksen (1.31.32). 3) Jos juoksen, kelin pitää olla tarpeeksi viileän (mielellään alle +19), jotta voin toteuttaa kaksi ensimmäistä tavoitetta.

                      Kisa-aamuna ennuste lupaa +25 ja tuntuu kuin +28. Mietin kyllä tovin, että onkohan tässä nyt mitään järkeä!? Olin kuitenkin saanut hyvällä ja tuottavalla harjoittelulla nousseen kunnon muutettua omalle tasolle verraten hyvälle suoritustasolle. Suomeksi kunto oli niin vahva, että en pelännyt edes hellettä.

                      Aamun verryttelyssä jalka tuntui edelleen olevan lennokas. Kisapaikalla tyydyin vain 1,5km verryttelyyn, sillä ilma oli niin tukala, että koitin pysyä vain varjossa niin pitkään kuin mahdollista salagoutsin neuvon mukaan. Urheilujuomaa join tasaisesti viimeiset 1,5h ennen kisaa, ottaen vain viimeisen 30min aikana ennen starttia pikku naukkuja vettä. Nestetasapainosta vaaliminen on tälläisilla hurjilla keleillä ensiarvoista.

                      Kisa lähti liikkeelle odotetusti. Pidätellen rullailin ekan kilsan 4:04 ajassa. Olin päättänyt lähteä nimittäin alusta asti puotteleen tasaista 4:05 -tahtia. Hieman jopa huvitti kun hengästyneitä immeisiä oli vasemmalla ja oikealla. Oli kiva pystyä aloittamaan puolimaraton helposti. Toinen kilsa myös 4:04. Kärpäsiä tippui vierestä ja olan takaa - sen sijaan imaisin varttimaratonin 2:n ja 3:n kiinni ja jäin heidän peesiin lasketteleen. Meno oli nautittavan helppoa ja tuossa vaiheessa sykkeetkin alle 160:n. Minulla anaerobinen kynnys on noin 165-166, eli sen yli ei oikein kärsi pitkään mennä niin jalat täyttyy maitohapoista.

                     Kolmas kilsa tuli 4:07. Join tuolla kilsalla juottopisteeltä, eli edelleen vähintään samaa kyytiä. Aurinko kävi pienen hetken pilvessä, mutta päättikin sitten porottaa täydeltä taivaalta koko loppukisan ajan. Oli kyllä pehemoonen keli. Luvattuja sadekuuroja ei sitten tullut ollenkaan. 3,4,5,6, kilsa mentiin kohtuu hyvää hiekkatietä. Kuitenkin asfaltille palatessa huomasi, että on se vaan asfalilla napakampi askel.

                     Neljäs kilsa 4:15. Keskari lompsotteli alespäin. Juoksu tuntui yhtä hyvältä ja jalka lauloi helposti. Ilma alkoi vain hiljalleen ottaa omaansa. Viides kilsa 4:10. Sykkeet tulivat pikku hiljaa anaerobisen kynnyksen tuntumaan 164-165 huitteille, joten loppu oli sitten niillä seuduin asumista.

                   Vauhti hiipui ja hiipui, mutta niin näkyi tekevän suurimmalla osalla muillakin. Juoksu oli kuitenkin edelleen helppoa, rentoa ja lihakset pelasi erittäin hyvin. Samoin nesteet imeytyi. Keli vain otti osansa. Kierroksia ei ollut vara lisätä, sillä silloin maitohapot ottaisivat oman roolinsa.

                   9km kohdalla nousi takaa vierelleni Jukka Eskelinen. Kyselin, että onko hän mistä sarjasta. Hän tuumasi että samasta ja että sen näkee numerosta. No niinpä näkyi olevan. Manasin hänelle homman järjettömyyttä, ja että aikatavoitteet ovat karanneet. Jukka tuumi, että tällainen keli vaikuttaa hänen mukaan helposti n.5min tulostasoon. Kysyin Jukan tavoitetta. Hän sanoi, ettei hän laita näin kuumille keleille tavoitetta vaan yrittää päästä vain maaliin. Kysyin vielä, että minkälaisia aikoja hän on juossut. Vastaus 1.25-alkuisen keväällä. Samalla tajusin, että juoksen parhaillaan oikeastikkin hyvää juoksua eikä vain tuntemuksellisesti.

                   Ensimmäisen kierroksen täyttyä kuulin myös kuulutuksesta, että olimme M40 sarjan kaksi ensimäistä. Jopas nosti fiilistä ja syytä juosta taas jostakin - eli ajan sijaan juostiin sitten pytystä. Hauskaa ja humoristista, että ylipäänsä kisoista pitää jakaa palkintoja. Jokainen kuitenkin juoksee ensisijaisesti itseään vastaan, mutta antaahan nuo rihkaman tavoittelut oman hauskan syyn pinnistellä ja ponnistella kohti maalivaatetta.

                    9-20km kilsa menivät kaikki muuten väliin 4:31-4:39, joten tasaista helepon reippaan vauhtia Vk-kovan sykkeillä, joten kyllä tuo oli ainakin minulle aivan tappokeli. Kuitenkaan ei tullu mitää totaalista kanttausta, kun jalat pelasi loppuun asti tosi hyvin.

                    12km näkyi juottopiste. Minä: -"Varmaan pitää juua tällä kelillä vähä joka pisteeltä". Jukka: -"Mulla hölskyy niin mahassa, että taidan jättää väliin". Sen jälkeen Jukka oli noin 40-50m edellä enkä saanut eroa kiinni ilman harakiririskiä, joten tyydyin seuraamaan tilannetta 164-166 sykkeillä saallistusetäisyydellä.

                    Toinen kierros oli tosi helppoa juoksua tavallaan. Hengitys oli tasoittunut ja toimi tosi hyvin. Jalat pelasivat nätisti. Kierrokset oli vain koneessa tapissa, joten olin vain ikään kuin reippaalla hölkällä. Kyllä se on helppoa kun on pohjat kohdallaan :)

                   Olo oli siksi hyvä mm.5km ennen maalia että jaksoin helposti kannustaa kansakisaajia. Osalla oli vähän tiukemmannäköistä, ja osalla oli myös hymy yhä huulilla. 

                   Kolme kilometriä ennen maalia aloin ottaa omasta pienestä koneesta, mutta isosta korista hieman riskillä kierroksia. Kenties Jukalla oli peruutuspeilit, sillä jokainen tiukempi pätkä tuntui valuvan hukkaan, kun ero ei supistunut. Toisaalta hienoiset riskitehonlisäykset ei liikuttaneet koria kuin muutamman sekunnin/kilsa ripiämpää, joten enempi näennäistä kaiketi.

                  Halusin kuitenkin juosta maksimit piruuttani loppuun asti. Onhan se tämä hellekelikin käännettävä ja katsottava loppuun asti. Suunnitelmat noin 50-100m etäisyydellä Jukasta oli kaiken aikaa villit, mutta toteus jäi enempi valjun puolelle. Tiesin kuitenkin, että aina kannattaa yrittää loppuun asti, sillä tällaisilla pikamatkoillakin voi alkaa kaverillakin perna pullistuun ja pistosta pukkaamaan.

                  Iskin ja iskin, ja sain jopa Jukan kaksi kertaa kurkkaamaan taakseen. Kuulinkin sitten, että minun 6vrk kisajutut oli pistäneet miehen jonkin sortin valppauteen :) Meinasi Jukka jälestäpäin, että oli pelännyt minun hiipivän kuitenkin eron jossain vaiheessa kiinni. No ei hiivitty vaikka tykitin lopussa hyvää haipakkaa ja syötin menemään oikein toden teolla mitä tossuista lähti. Loppuaika 1:32:55 ja eroa voittajaan 13 sekuntia. Kiitos, Jukka! Teit tästä hienon kokemuksen.
                   Taistelu ykkösijasta on päättynyt :)

TULOKSET

KUVIA


NAISET PUOLIMARATON

         Kuvassa vasemmalta: Kirsi Anias(3.), Aino-Maria Jääskeläinen(2.) ja Eija Hartikainen(1.)

NAISET 40v PUOLIMARATON 

                   Kuvassa vasemmalta: Katri Hautakangas(2.), Mervi Vähäkangas(1.) ja Tarja Lyytinen(3.)


MIEHET PUOLIMARATON
 
                  Kuvasssa vasemmalta: Joni Holmström(3.), Naveen Kohtaniemi(1.) ja Kalle Ervasti(2.)

MIEHET 40v PUOLIMARATON

Vasemmalta: Jukka Kitinprami (3.), Jukka Eskelinen (1.) ja minä (2.)


SELFIE KUVA YHDESSÄ NAVEEN KOHTANIEMEN KANSSA
 
  JUOKSIJAT SAIVAT RUOAN KISAN JÄLKEEN
 
               Vasemmalta: Raimo Aho ja Mervi Vähäkangas N40 1.sija!

                    Kisan jälkeen tuli juotua kopollakourin urheilujuomaa ja nestettä, sekä tehtyä heti parin kilsan verkka. Kisan jälkeen huolellinen ravinnon saanti ja nesteytys ovat jatkuneet. Vielä tästä lähden pian pienelle verryttelylenkille, joten tänään tulee tälle vuodelle täyteen myös 3000 juoksukilsaa. Ensi viikko on palauttava viikko, etenkin viikon alkupuolisko. Viikon loppupuolella aletaan hieman jo käynnisteleen jalkoja, sillä seuraava jalkojen lauluesitys pienellä koneella ja isolla korilla on La 13.8.2016 Pyssymäki Extreme Polkujuoksu. Muistakaahan ilmoittautua! Tästä.


 Onni Vähäaho, Nivalassa 30.7.2016      

5 kommenttia:

 1. Kiitos paljon juoksuseurasta, hyvä vääntö oli. Ja mukava oli tutustua. Tsemppiä tuleviin koitoksiin ! t. Jukka

  VastaaPoista
 2. Mukava tapahtuma jälleen kerran ja lämpöä riitti. Hyvin lähti sinun kesäloma käyntiin. Olipas kiva, että kisasta jäi sulle hyvä fiilis ja tulos oli tuohon säähän hyvä. Onnittelut tätäkin kautta :) Onnistunutta valmistautumista seuraavaan koitokseesi ja mukavaa kesälomaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jukka ja Mervi kommenteista! :) Juoksijat ovat pääasiassa lämminhenkistä porukkaa. On hieno tavata aitoja immeisiä.

   Juoksu ei ole aikoihin ollut näin vaivatonta. Oikeastaan tosiaan moottorini pienuus ja korin suuruus rajoittaa, mutta vielä tässä hiilataan enkkoja alaspäin. Uskon, että voin jonain päivänä juosta esim. puolimaran karvan alle neljän minsan kilsa vauhtia. Jep, tästä palauttavalle viikolle ja sitten valmistautumaan täsmä lenkeillä pep2016

   Sinne vaan Mervi ja Jukkakin! Ette pety. Trust me :)

   Poista
  2. Hienoa Onni! Nopeus on löytymässä! On mahtava tunne, kun juoksu tuntuu vaivattomalta! Varmasti pystyt puolimaratonin alle 4 min/km vetäisemään kohta puoleen!

   Poista
  3. Kiitos, Kalevi ensinnäkin kommentista 😊 Kyllä noin kokeneen kestävyysjuoksijalegendan positiivisia arvioita on ilo lukea! Kieltämättä aloin tuon kisan jälkeen ajatteleen ettei tuo ole enää sulamahdottomuus. Joskus...

   Poista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.