keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

MAALISKUU - 2020

           Maaliskuu 2020 on jäänyt taakse. Olipahan kuukausi. Sitten sotien jälkeen sukupolviemme kovin saaga alkoi konkretisoitua maaliskuun toisella täydellä viikolla. Suomi on poikkeustilassa. Tätä kirjoittaessa Suomen tilanne on onneksi kuitenkin edelleen varsin hyvin hallinnassa, vaikka kyseessä on osittain kysymysmerkkejä tutkijoissakin herättänyt virus. Onneksi maamme terveydenhuolto THL:n johdolla on hoitanut yhdessä ministeriöiden kanssa tilanteen kansainvälisesti suhteutettuna todella hyvin. Tämä tekee tietysti monenlaista jälkeä, mutta myös oivalluksia tulevaan. Monet selviävät tästä - eivät kaikki, mutta isossa kuvassa tästäkin selvitään. On eri asia olenko niiden onnekaiden joukossa, jotka selviävät. Aika näyttää.

         Maaliskuussa ulkoilu-innokkuus ei ainakaan vähentynyt. Liki päinvastoin. Sen sijaan liki 46-vuotiaana täytyy sanoa, että lihakset ei tahdo kestää kaikkea sitä määrää ja tehoa, jota mieli tekisi harrastaa. Siitä on seurauksena ollut jo 2-3 viikkoa piinannut, etenkin oikean jalan, takareiden takaosan kiristys, joka johtuu ainakin osittain etureisien ja lonkankoukistajien että pakaralihasten reilusta jumista. Näin ollen olen tällä hetkellä lähes yksivaihteinen, kevyellä 115-125 sykkeillä liikkuva ulkoilija. Mieli tekisi välillä reipastella yms. kivaa, mutta takareisi ei oikein anna, mutta niin kauan on kaikki hyvin, kun pystyy ylipäätään liikkumaan, eikä korona ole kauhassut minua tai läheisiäni mennessään.

         Vuodesta on ensimmäinen neljännes takana. Viime vuoteen verraten ulkoilutunteja on noin 13 vähemmän ja hiihtokilsoja reilusti vähemmän. Toisaalta juoksua on reilu 200km enemmän alkuvuoden aikana kuin viime vuonna tähän aikaan, sekä yli 12 000 nousumetriä enemmän, joka onkin reilu petraus.  Nousumetrjejen reilu lisäys voi olla yksi reisijumien syy - ja varmaan onkin, sillä muutoin tämä minun ulkoiluni on aika lepposta. Etenkin tammikuun hurjat mattoverttitreenit on jättäneet reilut jäljet reisilihaksiin, kun nousumetripohjani ovat kuitenkin vielä aika kevyet.

        Panttipuolella korona teki hommaan hankaluutta. Metallipinnoilla (tölkit) virus voi viimeksi näkemieni tutkimusten mukaan säilyä kaksi vuorokautta. Toki koronan voi saada mistä vain pinnoilta tietämättään. Haluan kuitenkin olla varovainen ja keskittää panttejen keruuta ja tehdä sen suojakäsineillä/hanskoilla, jotka on sitten keräämisen jälkeen kolme vuorokautta parvekkeella ulkoilmassa keräämisen jälkeen. Pantit sitten suojakäsineissä palautukseen. Mutkasempaa ja tämä 183e vuosi tavoite voi olla aika hankala, jollei saa hyvää kiriä koronan hellittäessä. Maaliskuussa sain kasaan vain 10,05e. Nyt olen noin 175e vuosivauhdissa, joten takamatka ei vielä katastrofaalinen ole ja onhan nämä tavoitteet kuitenkin vain tavoitteita - eikä mitään pakollisia saavuttaa :=)

         Huhtikuulle ei ole mitään tavoitteita, kunhan taas nautitaan liikunnasta, jos näin suodaan. Aina tarvii vähän onneakin. Lopuksi voisin suositella MP Rautiaisen varsin mielenkiintoista uutta sub230 haasteeseen nivoutuvaa YouTube kanavaa. MP valmentaa yhdessä Juuso Simpasen kanssa juoksijoita Helsingin seudulla. Varsin mielenkiintoista juttua. Suositus.

          Terveyttä ja positiivisuutta!                                     MAALISKUU        VUOSI 2020 YHTEENSÄ


Ulkoilu tunnit                 61h                  159,5h
Juoksu                    425,3km              1159,4km
Hiihto                       80,8km                182,4km
Lumikenkäily              0,0km                    9,0km
Kävely                         9,8km                  15,9km
Pyöräily                   105,4km                249,6km

Nousumetrit              7 600m               
26 162m 

Pullopantteja             10,05e                     43,7e
(tavoite 183e/vuosi)Onni Vähäaho, Nivalassa 1.4.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti