torstai 6. lokakuuta 2022

SYYSKUUN TREENIT 2022

                Syyskuu meni harjoituksellisesti todella hyvin. Sain nostettua kuntoa = suhteellista vauhtia = samoilla sykkeillä noin 15-20sek/km parempaa vauhtia kuin aiemmin kesällä. Kunnon nousu nostaa fiilistä ja harjoittelu tuntuu entistä mukavemmalta. Kuulun ehdottomasti siihen ryhmään, jotka tykkäävät harjoittelusta, kun jotkut taas motivoituvat harjoittelemaan ainoastaan kilpailuja varten. 

                Kuun toisella viikolla yritin virheellisesti liian tiukalla viikolla UTMB -haastetta, josta lopulta toteutin puolet. Tuo haaste kuitenkin nosti kuntoa entisestään ja hyviä jyviä satoi laariin jälleen. Odotukset loppukuun kisoja kohtaan nousivat, kun kunto kasvoi ja kasvoi vaan.

                PPU 2022 oli ensimmäinen kisa. Sen startti oli perjantaina 23.syyskuuta klo.21.00. Harmillisesti juuri PPU:n alla keholleni osui huonoja päiviä ja pää oli kipeä parina päivänä. En kuitenkaan sairastunut, mutta kroppa ei toiminut läheskään normaalisti kisassa. Nihkeyttä oli jo viiden tunnin kohdalla. Sain taisteltua kuitenkin torjuntavoiton ja 16 tunnin tuloksen, joka oli ihan ok, sillä tuo kisakonsepti ei anna armoa, jos sinulla on ollut alla pari huonoa päivää.

                Kuusi vuorokautta PPU:n päättymisen jälkeen starttasin Vaarojen maratonin 130km matkalle, eli perjantaina 30.9. klo.18.00. Jo etukäteenkin aika mahdottoman tuntuinen kombo. En tietenkään voinut ehtiä täysin palautua PPU:sta tuohon kisaan. Silti tein parhaan juoksun, mitä olen tuolla tehnyt. Huolimatta siitä, että tein 7-19km välillä virheen peesatessa liian kovaa veturia ylämäissä. Lopulta kisa loppui sisäreisien hankaliin kramppeihin, vaikka muutoin oli hyvää tekemistä ja fiilistä. Uskon, että ilman esirasituksia, tämä kisa on klaarattavissa. Ensi vuonna taas uudestaan.

                 Kisakausi on nyt ohi ja lokakuu on ylimenokuukausi. Marraskuun alussa alan hiljalleen käynnistellä kehoa ja marraskuun lopussa, ehkä 25.11, käyn kynnystestissä ja aloitan harjoittelun kohti ensi vuotta viikolla 48 tai 49. Ensi vuoden tavoite on Ultra Trail Tour Finland (UTTF) kisojen läpäisy ja UTTF -liivi. Eli Karhunkierros 166km, Hetta-Pallas-Ylläs 160km ja Vaarojen maraton 130km. 

                Aloitin tällä viikollla uuden työn, joka on yötyötä ja teen sitä ainakin maaliskuun loppuun asti. Olin pitkään ajatellut, että olisi mukava kokeilla jotain muutakin kuin hoitajan työtä ja nyt minulle avautui mahdollisuus. Yötyössä korostuu nukkumisen onnistuminen ja harjoittelu tulee olemaan jo työnkin takia kovin erilaista. En ehdi varmaan harjoitella ihan niin paljon - tai säännöllisesti - kuin aiemmin, mutta vapailla voi sitten koittaa treenata vähän enemmän kuin aiemmin. 

                Katsotaan, miten tuon harjoittelun ja työn saan sovitettua. Olen kuitenkin jo 48-vuotta, joten toki juoksu on yhä enemmän minulle vain harrastus. Uuden työn myötä pystyn seuraamaan paremmin minulle rakasta NHL:ää, joten tässä on paljon hyviä muutoksia. Minulla ei ole kuitenkaan enää työpäiviä, on vain joitakin työ-öitä. Se mahdollistaa ainakin sen, että voin sen viimeisenkin vapaan treenata ihan iltaan asti, sillä aamulla ei ole kiirettä herätä. Nautin tästä ajatuksesta. 

                Ensi kertaan.

 

    SYYSKUUN TREENIT:

* juoksua 398,3km  (-33,6km vrt elokuu)

* kävelyä 10,4km (-17,2km vrt elokuu)

* pyöräilyä 0,0km  (0,0km vrt elokuu)

* nousumetrejä 8 281m (+2 965m vrt elokuu)

* harjoittelutunteja yhteensä 56h 36min  (+1h 53min vrt elokuu)

* vuosi 2022 yhteensä 462h 37min

* vuosi 2022 nousumetrejä yhteensä  31 069m+

 


 Onni Vähäaho, Nivalassa 6.10.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti