torstai 23. marraskuuta 2023

KALKKUNAPÄIVÄ

             Amerikassa vietetään kiitospäivää tänään torstaina 23.11, ns. "kalkkunapäivää". NHL:ssä tuossa vaiheessa on pelattu kauden 82:stä pelistä pääasiassa hieman alle 20 ottelua. Noin ajateltuna kausi on kovinkin alussa, noin neljäsosa pelattu. NHL:ssä voitosta saa kuitenkin vain kaksi pistettä ja jatkoaika/rangaistuslaukauskisa tappiosta yhden pisteen. Joku 10 pisteen ero on siten jo liki mahdoton kiriä kiinni. Sanonta, että kauden alussa et voi voittaa mitään, mutta hävitä koko kauden. Moni joukkue onkin pihalla play-offseista jo marraskuussa.

            Vuodesta 2004 saakkaen pidetty tilastoja, jonka keskiarvo kertoo kiitospäivänä play-off paikoilla olevista joukkueista olevan 6 joukkuetta 8:sta, jotka on lopullisesti play-offseissa. Eli kyse siis keskiarvosta. Joku vuosi voi olla viisi, joku seitsemän joukkuetta selvillä 8:sta molemmissa konferensseissa. Tänään on siis hyvä katsoa sarjataulukkoa ja miettiä esim. keskiarvollisesti, mitkä kaksi joukkuetta play-off paikoilta tippuu ja mitkä kaksi mahdollisesti nousisi. 

 

                Sarjataulukko tänään. 8 lännestä, 8 idästä jatkoon. Jokaisen divisioonan kolme parasta automaattisesti ja kaksi villinkortin paikkaa sekä idässä että lännessä.

            Esimerkiksi Edmontonin ero viimeiseen säälipleijaripaikkaan on nyt 10 pistettä. Mitä luulette, nouseeko Edmonton tuolta vielä play-offseihin? Voi tehdä tiukkaa? Mielestäni se ei ole enää edes mahdollista. Mikään ei enää viittaa siihen. Uusi valmentajakaan ei ole tuonut voittorunia. Muita ajatuksia? Miten Nashville? Esimerkiksi Columbus ehtisi vielä siivota toimiston ja rakentaa joka osa-aluetta vahvemmaksi loppukauden. Eli lyömällä läskiksi vaan tehdä hyvä loppukausi ja ensi vuonna sitten parempi pohja lähteä eteenpäin. Columbuksellahan on paljon myös lupaavia hyviä pelaajia. Esim. Fantilli, Werenski, Danford, Jiricek, Johnson, Jenner jne. 

            Ja kuka olisi uskonut Bostonin pelaavan jälleen noin hyvin. Boston teki viime kaudella NHL- ennätyksen voittojen määrässä. Nyt voittoprosentti on ollut vielä kovempi! Älytöntä, kun katsoo, ketkä lähti/lopetti. Bergeron, Krjeci, Orlov, Hall, Foligno, Bertuzzi jne. Bostonissa on asiat todella hyvin. Muita yllättäjiä on ollut tietysti kauden sensaatio Vancouver, sekä Washington ja St.Louis muunmuassa. NHL on aina super kiinnostava monien tarinoiden ansiosta. Edmonton ja Columbuskin omalla tavallaan ovat kiinnostavia tarinoita. 

            Mitkä joukkueet nimeäisit nyt kiitospäivänä suurimmiksi Stanley Cup voittaja suosikeiksi. Ite luulen, että mestari löytyy näistä: Vegas, Vancouver, Dallas, Colorado. Eli kaikki lännestä. Miten tämä on näin kääntynyt. En rehellisesti sanottuna oikein usko tällä hetkellä yhteenkään idän joukkueeseen. Bostonko? Jotenkin en silti pysty näkemään. Tietysti toivoisin, että Pittsburgh, mutta ei tule riittämään. Devils on ollut pettymys. Joukkue olikin ohut. Jack Hughesin ja Nico Hischierin poissa-ollessa joukkue oli ihan lapanen. Ei riitä. Rangers? Niin, miksipä ei. Ite en tykkää, en toki osaa sanoa miksi, vaikka Ny.Rangershan on ollut aivan jäätävä!

            Voiko Vancouverin puolustaja, kapteeni, Quinn Hughes, voittaa Art Ross Trophyn (pistepörssi), Hart Trophy (paras pelaaja, toimittajat), Ted Lindsay Trophy (pelaajien valinta parhaaksi), Norris Trophy (paras puolustaja), Conn Smythe (paras pelaaja play-offseissa). Voimmeko nähdä Quinn Hughesia palkintojen takaa kesäkuun palkintogaalassa? Vai nouseeko McJeesus sittenkin tasolleen ja asettuu jälleen liki kaikkien palkintojen taakse? Tuleeko Rick Tocchetista vuoden valmentaja? Vai Vegasin Bruce Casidy tai Bostonin Tim Montgomery? 

            Montako maalia Connor Bedard lopulta tekee? 18 -vuotiaan ihmepojan peliesitykset ovat olleet kovin vaihtelevia. Potentiaali on älytön, mutta paketti on vielä tosi raakile. Bedardista tulee aivan älytön pelaaja, kun tehoja on tullut noin raakileena jo noin paljon. Huikea talentti. Tämä on älyttömän hieno tarina seurata. Jo 10 maalia vain 17 pelissä. 48 maalin tahti. Kausi on nuori. Viisari ehtii vielä kääntyä suuntaaansa - paitsi ei juuri play-off paikkojen suhteen.



Onni Vähäaho, Nivalassa 23.11.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti