maanantai 2. heinäkuuta 2012

REAGOINTIA JALKOJEN VIESTIIN

                           On edetty kisaviikolle. Ollaan kisaviikon maanantaissa. Vajaa viisi päivää kisaan. Vähillä lenkeillänsä sitä arvioi tilaansa, niin varmaan useimmat - minäkin. Viime lauantaina - siis kaksi päivää sitten - oli 12,3km kevyt lenkki jotenkin liiankin kevyen tuntuinen, kun kisaan oli 8 päivää tuolloin. Tuntui kuin ei ois juoksemassa käynytkään. Juoksu oli herkkää.

                   Tänään oli alunperin ohjelmassa 10km juoksua siten, että joka toinen on Pk-kevyt, joka toinen Pk-ylä. Tunne oli vielä enemmän sellainen kuin ei juoksiskaan, seisois vain jalkojen päällä. Askel oli edelleen herkkää ja jalat jopa hieman löysän tuntuiset. Ja tästähän oli määrä sitten viisi päivää vain odotella kisaa - mitä nyt yksi 10,5km kisatehoilla vedettävä pieni ulkoilu, joka ei kyllä auta kuin tuntuman pidossa.


                  Olen ollut kaiken aikaa määriini, harrastusvuosiini ja tasooni nähden nopea palautumaan. Nytkin olin selvästi liian aikaisin alkanut hölläämään. Ei ole tarkoitus olla viikko ennen kisaa lötkö makarooni. Niinpä ajattelin käydä 5km lisäkiekuran vaihdettuani kuivat vaatteet ja hieman vettä siemailtuani. Vedin sen sellaista mukavaa fiilistelyvauhtia - ja ups! Siinähän meni pari vuotta vanha veteraani-iän 5km enkka nurin 48 sekunnin marginaalilla. Kertoo lähinnä siitä, miten heikkoja ovat ennätykseni. Näin heikolta tasolta kun ei ole muuta kuin ylöspäin tulemista. Jep, tuo vitonen tänään meni tosi helposti 22.48 = 4:34/km. Ehkä tuon vois vetää johonkin 21-21.30 väliin, jos tosissaan pinkois.


                Päälle kävin varulta 2km loppuhöntsää, vaikkei tuo 5km reipas Vk paljoa tuntunut jalkoja rasittaneen. Eikä tunnu näin illastakaan. Ehkä nyt kuitenkin saattaa jo aavistaa, että on tänään ilmeisesti jokin pieni treeni tehty. Reisiosasto ei kyllä tiedä mitään tämän päiväisestäkään. Ovat mokomat saaneet olla jo viikon päivät lomilla treeneistä. Eihän nuo reidet jaksa ihmetellä näitä alle 2h ulkoiluja ensinnäkään.


               Jospa tuo tämän päiväinen 17km setti kuitenkin vähän herätti jalkoja, ettei ne ole ihan unessa, kun lähestytään kisaa. Minulle ei oikein nuo monen päivän rötväilyt sovi. Viime vuonna jouduin vamman takia pitään 6 lepopäivää ennen kisaa ja olin menettänyt tatsin ihan täysin. Useinhan ihan tuolla esim. pro-tason yleisurheilu hommissakin moni alkaa liikaa löysäileen ennen tärkeitä kisoja. Sitten ihmetellään miten ei kulje. Niinpä ei ole ollenkaan psykologisesti väheksyttävää tulla omaan tasoon nähden mahdollisimman ideaalissa tikissä viivalle. 24h kisassa on paljon kysymys psykologisesta maailmasta, jota tietysti vahvistaa mahdollisimman hyvä kunto.


                Olen luottavainen omaan tavoitteeseeni (161km/24h) nähden. Ei se varmastikaan mikään helppo nakki ole, mutta ainakin tiedän omaavani siihen tarvittavat eväät. Toivottavasti saan kaikki palikat kisassa järjestykseen ja kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Kaikella tarkoitain ihan kaikkea, myös suden hetkiä. Olen valmistautunut kaikkeen. 


               Ilmeisesti en tule käyttämään kisassa sykevyötä/lähetintä ollenkaan. Kävin tuossa lauantaina juoksemassa 12,3km ja yritin ajatella ilman sykemittariin tuijottamista, että menisin noin 138-140 sykkeillä keskiarvollisesti tuon lenkin. Pihalla mittari näytti keskisykkeeksi 139. Vaikka alkutekijöissään kovasti tämän harrastuksen suhteen olenkin, on tuntuma kevyestä ja helposta juoksusta jo tarpeeksi tarkka. Sitähän tässä pääasiassa on tullu viimeiset kuukaudet veivattua, pk-kevyttä. Ero Pk-kevyen ja Pk-keski tuntuman välillä on aika selkeä minulla. Pk-ylätasollakin pystyy vielä helposti puhumaan ja aika sujuvasti jopa Vk-kevyellä. Ehkä jossain Vk-reippaan paikkeilla on jo vähän katkonaisempaa juttua, jos joku sattuu siinä vierellä jutteleen.

               Myös kenkäpolitiikka on jauhettu loppuun. Pitkään pohdin, lähdenkö Asics Gel Nimbuksilla vai Nike Air Pegasus +28:lla. Nimbuksen koko on 28,5cm, Pegasuksen 29,0cm. Ne tuntuvat yhtä sopivan väljiltä molemmat. Pegasus on vähän sulavampi liikkeinen, joka ratkaisi valinnan. Ainoa huonopuoli Pegasuksissa on isot railot, jotka keräävät kiviä. Toisiksi kengiksi otan Pegasukset myös, mutta 29,5cm:set. Eli jos - ja todennäköisesti kun - jalka turpoaa niin on varalla isompi kenkä. Ehkä otan vielä nuo Nimbuksetkin siltä varalta, jos pian vaikka pohja lähtee Pegasuksista irti tms.

              Juoksu+kävelyrytminä käytän 17+3 -rytmiä. Jos se alkaa jossain vaiheessa tuntumaan liian kovalta haasteelta, käännän sen 7+3 -rytmiin. Energiaa nautin n.5 500- 6 000kcal/24h. Joka kierros tietyn määrän, tasaisesti, huomioiden kierrosaikojen lineraalisen hidastumisen. Nestettä 0,6-0,9dl/h. Nythän on lämmintä luvattu, joten juoda pitää, mutta myös huolehtia suolan saannista. Yksi suolatabletti/2h on myös yksi funktio, mistä pidän kiinni, ainakin päiväsaikaan. Yöllä saatan mennä 3h rekfensillä tuon suhteen. 

             Huomenna pidän levon tai käyn 6-8km hölkkään kevyttä/Pk-keski. Ke-aamuna käyn sen viimeisen 10,5km lenkuran kisatehoilla ja rytmillä.

              Ja LOPUKSI. ETSIN edelleen itselleni ja Jay Lenolle huoltomiestä. n.40e on lupauksissa vaivan palkaksi sille, joka tulee 24h huoltomieheksi ojentaan juomat ja eväät, sekä tarvittaessa hakemaan sisältä esim. vaatetta tms. Jos JOKU ON KIINNOSTUNUT, voipi kilauttaa minulle. p.040-5186766

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 2.7.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti