lauantai 11. elokuuta 2012

KEMPELEEN TÄYSOSUMA

                         Rätä-tätä-tää... Sieltähän se napsahti, ilmeisesti kuntoon nähden maksimisuoritus kilpapuolikkaalla. Vaikka olenkin tässä harrastuksessani alakutaipaleella, on puolikkaan ennätyksen parantaminen 12min 28sek yhellä huijjauksella aika paljon. Aikanihan oli tänään 1.39.58. Ja kyllähän juoksu meni nappiin... tai oli ainakin hyvin lähellä optimia. Voitte arvata, olen ihan lennossa ja täpinöissäni. On pirun hieno onnistua joskus oikein olan takaa - saada tehdylle työlle tulosta... joskus.

                 En oikein tiennyt minkä tuntunen vauhti ois sellaista jota jaksaapi loppuun saakka. Oma mittarinihan sai matkaksi 21,32km, eli 220m ekstraa, joka tietysti tulee siitä, etten ollut ihan eturivissä lähdössä + kisan aikana tehdyt mutkat päälle. Tässä Garminin data (paina oikealta ylhäältä Wiev in metric niin näet tiedot metreinä mailejen sijaan). Tosiaan lähdin paineleen ihan alussa jopa vauhdikkaimmillaan 4.26min kilsoja.

                Tuossa 5-8km:n välillä oli jotenkin hankala pitää tuo alussa rynnitty rytmi. Juoksu oli vähän sellaista poukkoilevaa, mutta ihan hyvävoimaista toki. Vauhtia ei ollu kuitenkaan helppoa pitää, kun olin tuon 3km:n välin aika yksin. Sitten 8km kohilla pyyhälsi edelleni juoksija ja päätin kokeilla ottaa hänestä peesiä. Vähän aluksi hirvitti, kun "jänis" paineli 9km:n 4.27!!! Se oli kuitenkin helpompi kilsa kuin ihtekseni juoksemani 4.47:n kilsat. Päätin kokeilla pysyä siis "jänikseni" perässä niin pitkään kuin tuntuisi järkevältä.

              Oli muuten sykkeet peräti lähes 8km asti alle 160:n. Näkee etten oo tehny kovinkaan paljon Vk-treenejä. Keho ei oikein osaa herätä tällaiseen rynnimiseen. Tietysti siitä oli se etu, että juoksu oli suurimman osan kisasta erittäin vaivatonta. Silti, kovempaa ei oikein uskaltanu hyökätä Kempeleen kevyenliikenteen väyliä tällä kertaa.

               Tosiaan, löytyihän sieltä lähelle anaerobisen rajan sykkeet, kun "jänis" (kisathan oli niin pienet, ettei siellä ns.kisajärjestäjien jäniksiä sentään ollut) veti minua kuin viimeistä päivää pitkin raitteja!! Hieno homma. 10km tuli täyteen ajassa 47.21, eli 4:44min/km -tahti. Jänis kertoi ennätyksensä olevan 1.39 mäkisellä reitillä tehtynä. Jee, nyt vietiin Vähäahon poikaa kuin viimeistä päivää - väännetään jokainen voiman rive, jos tässä pysytään mukana. Päätin pysyä, perkeles!

               "Jäniksellä" oli sen verran kouliitunut juomapisteiden ohitus, että jäin aina 20-30m, joka oli sitten vedettävä pika-pikaa kiinni sellaisella ForrestG -kirillä, jottei jää yksin halakoon tuulta. Yhtä kaikki, tasaista tahtia väännettiin. 15km tuli täyteen ajassa 1.11.00, eli taas sama tahti, 4:44min/km. Tuossa jossain oli juottopaikka ja jäin taas sen 20-30m - lähes lopullisesti. Vedin muuten koko kisassa vain kaksi geeliä ja joka juottopaikalla kahesta mukista urkkajuomaa n.45,5% suuhun ja loput rinnuksille... Hampaat irvessä otin "jänikseni" kiinni. Tässä pysytään, kun tähän on lähdetty, ugh! Voimat alkoikin palautua.

               "Jänis" kertoi tuntevansa hieman jo väsymystä. Lupasin 17km kohilla, että voin kokeilla vetää vuorostani 18km:sta alkaen. Pidin lupauksen. Ikävää, ettei "jänis" vain pysynyt ihan kannassani vaan oli näköjään tipahtanut 38sekkaa. Oli kuitenkin maalissa tyytyväinen ja kertoi itsekin saaneensa 3,5% hyötyä.

              Jep, meinasi tulla kyllä noutaja, kun lähin tuossa 18km tietämissä painaan pitkää loppukiriä. Nauru meinasi päästä jo 19km kohalla, kun olin ihan valmis, noin ravikiellellä sanottuna. Loppu oli melekosta ajokoira läähätystä, mutta tulinpa viimeiset 320m 4:04min/km -vauhtia, joten jonkin sortin loppukiri siitä tuli, vaikka tekniikka kyllä varmaan hajos.

              Tekniikasta puheenollen. Ilmeisesti tällä hetkellä juoksu on sillei paremmin keskivartalolihaksiakin käyttävää, kun mahalihakset tuli niin kipeeksi. Kävin nimittäin tuossa äskettäin 6,2km palautteleen. Siitä tuli taas mieleen, ettei nyt ollu sitä säärten polttelua. Ilmeisesti eilinen pikku verryttelylenkki auttoi - mene ja tiiä.

              Toivottavasti tässä tuli kannustava esimerkki siitä, kuinka sitä voi ilman lahjojakin kehittyä näissä juoksuhommissa, jos vihtii treenata rohkiasti kovaa omaan tasoonsa ja määrinsä nähden. Tietysti täytyy muistaa, että mikäli nostaa määriä, on huoltavien toimien lisäännyttävä samalla mitalla = venyttelyt, kylmähoidot, tukilihaksia vahvistavat jumpat ja erittäin kevyet hölkät. Ja kehittyä voi tosiaan, vaikka hölkkäilee 90-95% ihan kevyttä naatiskelu-hölökkää. Eli hampaat irvessä ei tartte vääntää kehittyäkseen. 

              Lopuksi... Polvivaivoista kärsivä Jay Leno sanoi minusta hyvästi: "No niin, siinä sen näkee, että kova treenaaminen kannattaa. Etkä oo liian kovaa tai väärin treenannu, kun enkka paranee yli 12min"... miettii... ja lopettaa "Jos oisit treenannu vielä vähän kovemmin, oisit parantanu yli 13min". Jay Lenolla on hyvä ideologia. Hän tulee varmaan takaisin entistä kovemmalla raivolla, kun saa jalkansa kuntoon.

              Pistetään ny tähän vielä yksi biisi ihan loppuun... Päästäni nousi tänään höyryyyyy....


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 11.8.2012.
     

15 kommenttia:

 1. Mahtavaa Onte Fronte! Huikeaa kehitystä. Siinä meikän kipinä -08 1.44.29 enari oli paperia. Pitääkö tässä vielä vanhoilla päivillä alkaa reenaamaan? Se on välillä mahtavaa tuo juokseminen. Kepeitä kilometrejä toivottaa
  nim. "Vodka Konde". :)
  Ps. Tunnistitko nimimerkin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh... tottahan tunnistan... Tää on legenda-juttu. Sinä Jonte Vodka Konde ja mä Onte Kossu Fronte... Oltiin jo yläasteella(?) aika runollisia. Liittyköhän nuo nimet silloisiin harrastuksiin? - mene ja tiedä, ainakin ne ovat nyt vähintäänkin paremmat, harrastukset. Joo, sinähän oot nykki ihan jees tikissä noin yleiskunnollisesti. Ei muuta ku hölökkimään. Ei sitä tarvi paljo ees tosiaan kovavauhtisia treenailla, ku voipi parantaa matkavauhtiaankin. ;) TSEMPPIÄ, Vodka Konde!!! Heh,heh... :=))

   Poista
  2. Hah Haa! :D :D Muistit näköjään nuo koko nimet! Kossu Fronte! Meinasin revetä kun luin ja muistin tuon. Siinä vaiheessa tais kavereita kiinnostaa jokin muu kuin kova treenaminen! ;) Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tsemppiä Kossu Fronte!

   Poista
 2. Hurja suoritus, ONNITTELUT!!!
  Nyt saakin olla lennossa, kun tehty työ on tuottanut huipputuloksen. "Viimeiset kilometrit taistellen ja maalissa kaikkensa antaneena", sitä tunnetta on vaikea kuvailla ja varsinkin "nappiin" menneen kisan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia tuttavuuksia(etelän elukka)... Joo, kiitosta vaan... Ei ku venyttelemään, jotta pääseepi takas perustilaan...

   Poista
 3. Aika mahtava veto! Tässähän melkein yksi lahjaton juoksija meinaa innostua taas lajista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan kiva, kun on paljon tuota kehittymisvaraa... pohjalta lähtiessä. ;) Ei muuta kuin treeniä vaan!

   Poista
 4. Mahtava suoritus ONNI ja sinut tuntien parannusta on lupa ruveta jo oottelee!! Oot sää nii sinnikäs reenaaja!! Lihr hyvä COSMOS!!!!!
  T:J.Leno

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tässä ny missään kehityksen katolla koe olevansakaan, joten tietysti sitä katotaan eteenpäin. Tietysti mukava kehitysloikka. Kunhan nuo reijen lihakset ensin löytää vanhat paikat, kun ne on ollu ny kuin lottomyllyssä, kaikki missä sattuun ja miten päin sattuun. Eli aika tiukalle joutu kintut. Aamulla kahteleen osaako ne hölökätä...

   Poista
 5. Onneksi olkoon hienosta, ONNIstuneesta juoksusta ja erityisesti onnistuneista tuuletuksista maaliintulon jälkeen (Ääntä ja liikettä ei säästelty -> oikea asenne)! Sieltä se alkaa jäbälläkin VK löytymään! Ei oo menny hukkaan n.17-20 vuotta sitten skabailtut kymmenottelut Tuiskulan urheilupyhätössä! (=

  T. Tuiskulan punttikellarin kasvatti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh... En ees muista miten tuulettelin, mutta fiilikset oli - ja on edelleen - tosi makiat... Olihan se jäynää touhua jättää nuo 1.40-alkuset ajat väliin ennätystä parantaessa ;)

   Oli kyllä hienoa nähä sinua. Kovaa pistelet juosten - ei ollu mahkuja seurata :=) Toivottavasti jaksat sinäkin treenailla jatkossakin. Juu, VK-treenit jääny aika vähiin, mutta tuossahan ny tuli usiampi kilsa heti kerralla rynnittyä omaa kovaa.

   Tsemppiä JS!!!

   Poista
 6. Onnittelut Onnistumisesta Onnille. Tehty työ tuottaa tulosta.
  Ja sitten PIKKUHILJAA eteenpäin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pasi! Näin on mariat. Ja kyllä kevyt maistuu vkl:n rynnimisen jäläkeen... Eikä varmaan paljo muuhun pystyskään = lihat vielä varsinkin takareisissä eri paikoissa kuin ennen juoksua ;)Mut, mut... sulatellaan, sulatellaan...

   Poista
 7. Hienoa oli olla paikan päällä seuraamassa uuden enkan syntyä.
  Kevyesti se näytti menevän. Hymy huulilla kepeästi pistellen. Ja todellakin loppukiri irtosi hyvin vastamäestä huolimatta (huuto-tuuletusten kera). Tätä tahtoo lisää.. eli milloin kokonainen? Onnittelut vielä kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos myös kannustuksista! Tavote oli tehä jäynää, eli juosta niin nopiaa, että ette osaisi arvioida missä kohtaa olen mihinkin aikaan menossa ;) ... Vaasa La 1.9. kokonainen. Eli tod.näk. vuojen viimeinen sitten siellä, jollei Kaunistossa oo hyvä keli.

   Poista