keskiviikko 26. joulukuuta 2012

NELJÄ HARJOITUSTA VUOROKAUDESSA

    Joulu alkaa olla taakse jäänyt juhla. Onpas sitä taas tullu syötyä niin kuin "viimeistä päivää". Välillä sitä tulee ajateltua, jotta onko tässä ruuan mättämisessä TAASKAAN mitään järkiä! No, kohtuu vähin lisäkiloin joulu meni. Kenties kroppa huusi velkaenergioitaan takaisin.

    Kuus päivää tuli otettua kevyesti. Eli kuuteen päivään vain kaksi lenkkiä. Taasen on virtakennot täyvet uuteen noin kahen viikon määräsettiin. Aloitinkin uuven setin heti reippaalla tavalla, hätistelemällä ihteni neljä kertaa liikekannalle vuorokauven sissään.


    Eilen iltamassa tuli hieman yllättäen parin tunnin tyhjä hetki. Päätinkin käydä katsomassa ulkona, oisko joulupukilta tipunnut yhtään pakettia raitille. 12km hölkkäiltyä tein päätelmän, jotta huolellisesti on partaveijari poroillansa ajellut. Ei löytynyt yhtään pakettia. Vajaa 67min tietä tuosta taskuun.


    Aamulla huomasin neliän kantturoissa säätietoja kahtoessani, jotta saattaakin tulla sittenkin SELVÄSTI luvattu -25/-27 lauhempi sää. Niinpä kaivoinkin naftaliinista jo kertaalleen hautaamani ajatuksen 10km testijuoksusta. Kävin viijen kantturoissa 8km verran puisteleen kapuloita testikuosille... tai siitä konkoilusta jäi sellainen maku, jotta kevyt hölkkä on ouvon kankiaa ja hijasta. Sen sijaan loikalle laittaessa juoksu oli heti helpompaa. Kuitenkin mm. verryttelysettiin kuulunut 4x100m aukasut (Boltit) veti kyllä reisilihaksiston melkoiseen jäkkiin/könttään. Mietinpähän vaan siinä, jotta mitenköhän jalat mahtaa sitten toimia. Keskeytin ajatukset lapioimalla muroja naamariin ja suunnistamalla vielä takaisin nukkumaan.


    Parin tunnin unoset siinä sitten tuli otettua. Sen jälkeen kevyttä aamiaista taasen naamariin. Syöminen multa kyllä luistaa, ja sen kyllä huomaa. Pitää varmaan ruveta jossain kohassa taas vähän sääteleen ja veistämään joku kilo pois niin loppuu se kankeus ravista!


    Kotosalla siinä vielä ennen lähtöä sääennusteita tiiviisti seuratessani koitin venytellä ja oikua jäseniä. Ihan kohtuu hyvältä tuntui vakioliikkeissä elastisuus. Hah-hah. Tarmon kyytillä testipaikalle fiilisteleen. Auton ovia ei vihtiny avata yhtään liian aikaisin kuin mitä tarvi. Pakkanen vaihteli paljon, -17:sta aina -22 asti. Ollen sitten ite testin aikana -20/-21 vissiin. Seuran Pj väsäsi kuin kokenu reportteri salamannopean pikareportaasin lukuisineen kuvineen päivineen seuran kotisivuille heti testin jälkeen. Hakkeri mieheksi. Sen voi tsekata tästä.


    Testiin. -"valmiit, hep"! Ja sitten alkoi kuovinta ja läiske. Ekat 500m meni kiihyttäessä. Huomasin vauhin huitelevan 3:45/km -tahissa. Hölläsin vähän. Oli tarkoitus mennä korkeintaan puolimaraton ( ~160 sykkeillä) tehoilla, ja jos ilma tuntuu pahalta hengitellä niin sitten kevyemmin. Eka tonni 4.12 ja reijet ihan jäykät. Ei perkele, ajattelin ihan kaunistelematta. Reisiä kylmäsi toisen tonnin pienessä poukamanousussa niin, että tuumin jo ettei tästä tule mitään juoksua. No, kokeillaan vielä vähän matkaa. Toinen tonni 4.29. Kolmas 4.31. Neljännellä tuntui homma jo ihan perusjyräykseltä. Reijetki oli lämenny ja sulannu, eikä siten enää pahemmin jäykistelly. Jäykkänä ei ollukkaa muuta kuin JÄRKI RAASU päässä!


    ~160 sykkeet tuntui tosiaan jostain 3,5km lähtien ihan sopivalta, reippaalta hölkältä. Mikäs siinä oli painaessa. Eipä pahemmin tuo ahistannu, mutta ei kyllä toisaalta tohtinu enempääkään kaasutella tuossa säässä. Ja mitä ois reijet siihen sanoneet? Puoliväli 22.18. Mervi tuli n.5,4km kohalla vastaan. En ollu uskaltannu kahtua taakse, kun aattelin, jotta paskon housuun, kun huomaan, että ihtellä on jalat ihan soosina ja neidot laukkaa kevyesti peesissä.


    Kuuves kilsa rytmikkäästi 4.26. Sitten tuli hankalia pieniä nyppylöitä ja kyseltiin hieman siinä reisiosaston kuulumisia. Seittemäs kilsa 4.37 ja kaheksas peräti 4.39. Kaks kilsaa ennen maalia olin taas täysissä voimissa ja harkihin jo, jotta lataan 3:lla alkavan kilsan loppuun, mutta sitten TULIN JÄRKIIN ja päätin jättää ne vähän suosiollisemmille keleille. Yheksäs kilsa 4.34 ja viimeinen kuitenkin viimeisen 200m pikajuoksun ansioista 4.06. Enempää ei tohtinu. Aika 44.40/ 4:28/km tyyvyttää sopimoilleen tässä kohtaa talavia.


    Tytöt paineli kansah komiasti. Mervi jotain 51.xx ja Virve 56.xx. On siinä tuohon keliin sotkemista!


    Iltapäivällä kävin vielä tuolla umpihangessa/kelkkaurilla - vaihtelevilla alustoilla - sauvajuoksemassa/kävelemässä n.1h 51min. Siitä kävelyä oli 6km ja juoksua 4km. Näin koko vuorokauven saldoksi tuli 35,5km juoksua, 6km kävelyä, yhteensä 275minuuttia reeniä. Eikös se tee 4h35min.


    Lopuksi vielä kuva kenkäarsenaalistani.          Yllä olevat sini-ja punasävyiset niket ovat jo pois aktiivikäytöstä. Nuilla räikiän keltasilla Nike Air Pegasus +29:llä ei oo juostu vielä metriäkään. Niijen vasemmalla puolen on Härkilän vaelluskengät ja niijen päällä Sarvan Xtiron nastalenkkarit. Viheriät keskellä on Asicsin Nimbukset peruslenkeille. Oikealla alhaalla siniset on ns. kevyehköt kisakengät = Asics Sky Speed 2:t. Niijen takana on n.30km juostut Pegasus +28:t. Ja niijen vasemmalla puolella n.300-400 juostuja samanmoisia parit sipaleet. Nuilla pusketaan reenit tulille.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 26.12.2012

2 kommenttia:

  1. No niin, Joulunsyntejä päästeltiin täälläkin ulos kovan testilenkin muodossa. Hyvä kympin aika tuossa kelissä ja alustalla. Hyvä loppukiri oli, on näköjään kovastikin varastossa vauhtia. Omalla testilenkillä oli tekemistä lopussa nostaa vauhti viimeiselle kilometrille 4:25:seen. Eli oli siis aivan kauhea loppukiri. :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon kohtaan (3:s lenkki 18h:n), tuossa säässä, tässä vaiheessa, noilla tehoilla jne. olen tyytyväinen itsekin. Vauhtia(kin) olisikin tarkoitus saada lisää. Vielä paha sanoa tuon perusteella, mikä on tilanne sen(kin) suhteen. Mutta tästä on hyvä jatkaa. Pääasia on, että on terve. Se antaa paljon mahdollisuuksia. :)

      Poista