lauantai 8. joulukuuta 2012

PÄÄTELMIÄ JA MIETTEITÄ

                   Niinhän tuota vaan sitten tuli juostua tälle viikolle tasan 100km. Kaksi lepopäivää silti - ja seitsemän lenkkiä. Viimeisen 8 päivän - eli joulukuun - aikana on tullu peräti +140km, joka on mulle oikein hyvä määrä. On siis laillansa jopa määrä jakso takana. Huomenna maiskuttelen lepopäivää. 

                  Aivan varmasti haastavinta tässä 8 päivän ja +140km jaksossa oli tuo, miten pakara-lonkka-osasto kunakin päivänä narisee. Puhki-puhki olin "vain" pari kertaa viikon aikana. Se on kuitenkin tuttu tunne, joka on jopa mukava kohdata aika ajoin. Mielestäni ei ole hyvä olla koko ajan puhki, mutta joskus - niin sinni kasvaa... Enkä SIKA-PUHKI ollu kertaakaan. Nukuin esim. päinvastoin ajoittain liiankin hyvin ja sikiästi. Siitä sai jopa yksi lenkkikaverini tuta yhden missaamani aamulenkin muodossa. Anteeksi vielä siitä uneliaisuudesta. 

                 Perjantaina hierontapöydällä honasin, mistä nuo mun lonkka-osaston jumit ja juilimiset voisivat olla kotoisin. Ja luulen hoksanneeni syyn! Vast´ikään hommasin Footbalance mittauksen tuloksena minun jalkoihin räätälöidyt pohjalliset. Vasen jalkani on nilkasta aavistuksen sisään päin. Vaatii siis hienoisen kaaren sisäpuolelle. Nyt näissä nastalenkkareissa on jo itsessään hienoinen pronaatiotuki kantaosassa, joten kun olen sinne laittanu Footbalancet, on jalkani liiankin väännöksissä. Ja muutoinkin - onhan se shokki lonkille, kun vajaan 9000km jälkeen ne oikastaan kuosiin!!?

               Nike Air Pegasus +28:t (Ja yhet Nimbukseni), joita minulla on useita, ovat puolestaan neutraalit tai jopa hieman supinoivat, joten niihin nuo pohjalliset istuvat kuin hattu sienelle. No se lonkista. Jospa nuo lopettaisivat vastustamisen, jottei tarvi yhtenään niijen kanssa kilipaa irvistellä.

              Tässä tämän naatiskelu voittoisen reenijakson ollessa päällä, on sitä ehtiny miettiä vähän omia harjoituskuvioita ja linjoja. Mietin tuossa taannoin 4viikon rytmiä: normaali-normaali-kova-kevyt. Ongelma tuossa on, että minun risainen työkalenteri yms. perhe-meno-työ-edustus-kotityö-kalenteri on viikonkin sisällä niin vaihteleva, ettei välttämättä saa kalenteriviikolle edes aina normi viikkoa vedettyä 7pvn:n sisällä. Katson isoksi osaksi myös tarvittavan inhimmillisyyden reeniohjelmassa. Laukkaan jo muutoinkin postiautojen kanssa kilpaa aamuyöstä, joten ei enää viihtis paahtaa klo.22-24 välissä tuolla kuuhistelemassa. Silloin vois kuppi kiepsahtaa nurin ja homma tyssätä ennen kuin arvaakaan.

            Niinpä oon SUURESSA viisaudessani päätynyt 3viikon rytmitykseen. Liukuvalla periaatteella, että kahden eka viikon aikana rytkytän NOIN 210-230km ja sitten kolmannella NOIN 60-70km. Eli kaksi viikkoa määrää ja kolmas kevyt. Voi olla liukuvana, eli kaksi viikkoa voi olla 13-15 päivää pitkä jne... Joku kuukausihan voi tulla jopa 500km hujakoille ja toisena taasen hikisesti 300km. Riippuu niin kalenterista, sisällöstä - kaikesta - terveydestäkin, ja paljon. Kylläpä te tiiättä.

           Kävin tännään päivän toisena lenkkinä ja viikon päätöksenä ihan juoksumatolla hakemassa tekniikkapainotusta ja mietintää, jotta juoksis ees jotenkinsa oikein. Se on katsokaas pareen olla mullaki tekniikka ees jonnin laillakaan sinne päin, kun kunto on niin pahasti keskeneräinen...

         Hieman taasen huolta ja kummastusta aiheuttaa tuo minun HB tasoni, kun se pakkaa vaan alaspäin. Nyt se oli eka mitattuna 117 ja sitten 119. Aloitin tänään sitten Retafer -kuurin. Täytyy kiinnittää nyt enempi huomioita sen oikein ottamiseen. Ja tietysti muutoinkin täytyy jatkaa tätä jo kroonista pyrkimystä syyä rautapitoisia ruokia. Veriohukkaat, maksamakkarat, maksalaatikot ja verimakkarat tulevat jo UNIIIIIINI... Silloin, kun en liikkunu, oli HB:ni 150-165 välillä. Toisaalta ala-asteella olin rautatablettipiirissä ainakin yhtenä vuonna. Joo, eli eipä maha mittää, muuta ku yrittää ees pysyä kalkkilaivahabituksesta poissa. Toisin sanoen, kunhan tuonne 130-140 välimaaston sais niin oisin jo ERITTÄIN TYYTYVÄINEN.

         No, täytyy silti OLLA TYYTYVÄINEN, kun katsoo missä kunnossa olin noin vuosi sitten samaan aikaan. Kyllä sitä näköjään vain kehittyy, kun paahtaa lenkkiä menemään!!! Kyllä se on pakko tojeta. Oikein sitä tännääkin hätkähti, kun rupes miettiin ja sitten kotona selaileen viime vuojen joulukuun nitkutuksia.

            *  * * Tänään meni siis 22km 5:27min/km tahilla ~141 keskisykkeellä. Raskaan viikon päätteeksi           

            * * * Viime vuonna parin hyvän juoksupäivän alle saaneena ja hyvin levänneenä juoksin matolla 23km 6:32min/km tahilla ~143 keskisykkeellä!!!

            * * * Siis yli minuutin ero kilometriä kohen!!! Viime vuonna tuossa reenissä oli aika pitkälle samanlainen nousukulma haku. Silloin 50min samankaltaisiin nousukulmiin silloisesta +2,5h lenkistä. Nyt 70min nousuosuutta 2h lenkillä. PAKKO OLLA tyytyväinen tuohon vertaukseen.

            Jospa tuo edellä mainittu esimerkki kannustais muitaki satsaamaan KUNNOLLA lenkkeilyyn. Kyllä sitä voidaan met mattimeikäläiset ja maijamatikaisetkin saaja ihmeitä aikaan vuojessa, jos OIKEIN halutaan. Tietysti terveenä täytyy saada olla - pääosin. 

             Jotta eipä nyt tällä kertaa enempää jaksa hehkuttaa näitä tilastoja. Mutta tilastoista puheen ollen - muistakaapa ilmoitella teiän omia enkkoja VIRALLISISTA kisoista mulle niin saajaan tilastoja pystyyn. Jonnin verran oon ihte aloittanut tietojen onkimista ja pari kaveria on mua myös jeesannu. Hyväksyn tilastoihin siis vain VIRALLISET kisat. mm. Kuusaan maratonin reitti on ollu virallisesti mitattu vasta v.2009 alkaen... noin yhtenä esimerkkinä. Ja tilastoin KIPINÄLÄISTEN osalta siis kaikki matkat ratamatkoista aina ULTRIIN asti. Jotta tilastoja vaan tulemaan!!!

Ps. Minäkin aattelin pistää ranttaliksi, kun kerran on virallinen kipinän pikkujoulupäivä, vaikken mukaan tällä(kään) kertaa tullutkaan. Nimittäin ostin peräti kaksi alkoholitonta olutta, joista oon jo TOISEN TUHONNUT. Kyllä aamulla nukuttaa.

Ps.2. Ikä ei ole este, vai mitä sanotta tästä???
   Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 8.12.2012   

11 kommenttia:

 1. Kovaa settiä vedät, kun viiden päivän juoksulla 100K kasaan.

  Noista pohjallisista voi olla kovinkin montaa mieltä. Itse olen pyrkinyt menemään aina mahd. neutraaleilla tai vähän pronaatiotuetuilla. Jostain kumman syystä tuli viime keväänä sellainen aivopieru, että ostin supinaatiotuetut tossut. Yksi kova 15K VK-lenkki ja meni pohkeet niin jumiin, ettei voinut juosta ja muutaman päivän päästä alkoi niitä särkemään ja ne taisivat tulehtua. Kaikesta tästä kahden viikon juoksemattomuus ja burana-kuuri. (Kengät lähti seuraavalla viikolla kolme kertaa juostuina pikkuveljelle!)

  Joskus tuntuu, että nämä pronaatiot, supinaatiot yms. ovat suurta kuse**sta. Nyt sitten ollaan minimalismissa ja opetellaan muka juoksemaan oikein, kun 30 vuotta on pakkosyötetty erilaisia tukia ja pehemennyksiä.

  Hyvin seurailet tuota kehittymistäsi ja näköjään löytyy tarkat tilastot. Varmasti mukava huomata tuollainen kehitys vain vuodessa!

  Paranemista ja oikenemistä jumeille. PK-hölkällä monesti kivut lähtee, mutta kyllä silloin tieten se oikeanlainen tossu oltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää muistaa välistä kovan itsensä piiskamisen tueksi ottaa esille positiivisiakin näkökulmia. ;) Tilastointi on lähellä sydäntäni. Harrastin sitä jo ylä-asteiästä lähtien jääkiekosta. Ja harrastan sitä edelleen, mutta nyt nhl on tauolla...

   Joo, samaa mieltä. Sattui vain kömmähdys tuon Sarvan kanssa, kun menin niissäkin käyttämään nuita footbalancen pohjallisia, joissa siis minimaallinen pronaatiotuki. Neutraalikenkä on tosiaan parasta jaloille. Ja mikäli tuo lonkka-pers-lantio-osasto menee pahemmaksi/ei ala ns. sulaan, niin heitän varista nuilla pohjallisillakin.

   Hyviä lenkuroita myös sinne! Joo kevyttä painetaan, pääasiassa. Eilisen päivän (+33km) jälkeen jalat muuten paremmat! Eli varmaan ihan jees tuo pieni kallistuskorjaus, mutta ei enää siihen edes vähänkään pronaatiotuettua kenkää.

   Poista
 2. Hyvinhän se menee, kisasta vielä syvältä palautumattomanakin.

  Milli jalan alla suuntaan jos toiseen on paljon. Kysykää ortopediltä ellette usko. Lähinnä meidän paljon juoksevien ongelma on jalkaholvin vajoaminen. Nimenomaan vaihtelemalla pohjallisia erityyppisiin kenkiin löytää oman tuntemuksen parhaiten. Neutraalien kenkien suuntaan olisi pyrittävä. Kyse on juuri tuosta kusetuksesta josta Marko mainitsee, juoksemalla riittävästi oppii omien jalkojensa tarpeet päivän mukaan ilman markkinamiehiä. Itselläni on kahdet ortopedin tekemät pohjalliset vuodelta 1995 ja yhdet vuoden vanhat Footbalancet, jotka ovat jo aivan rikki...nuo 1995 malliset ovat kutakuinkin ehjät...

  Hemoglobiinisi on säälittävä. Iron Vital M+ jossa on c-vitamiinia sopii herkälle vatsalle. Krauterblusaft on kallista mutta hyvää. Kukaan ei usko mutta punaisia verisoluja murskaantuu kantapään alla kilometrien kuluessa. Kannattaisi mittauttaa myös ns. vapaa rauta verestä. Jokatapauksessa arvo on kokoisellesi miehelle aivan liian vähän. Onko mittaus tehty sormenpäästä ? Nestetilanne voi aiheuttaa mittavirhettä.

  Ei muuta kuin treeni-iloa ja punajuurimehua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se paljon tekee, kun on jo nyt niin hyvä nälkä juoksemiseen. Eilenkin vallan hihkuin juoksumatolla, kun oli tossu syönnillään ja sykkeet pysyi hyvin malitillisella tasolla.

   Joo, olin jollain lailla valamistautunu millin-parin kallistuksen aiheuttamiin lihaskipuihin. Hieman nämä kuitenkin yllätti. Aloin käyttämään pohjallisia heti Joensuun kisan jälkeen. Ehkä jälkiviisaana ois kannattanu ensin palautella siitä kisasta ilman uusia pohjallisia. Kyllä tämä tästä. Ei mikään voi olla kovin pahasti perseellään, kun pystyy kuitenkin juoksemaan kivutta +140km/8pv. Kipu on lähinnä lepo/kävelykipua.

   HB:ta oon mitannu aika tiheästi sormenpäästä. 117-128 välillä liikuskelee. Tosin n.2kk sitten oli suonesta 141. Hieman haluaisin epäillä itsekin nuita sormenpäänäytteitä. Virhemahdollissuus on nestetilanteen vuoksi aina mahdollinen, mutta harvoin minäkään oon kuitenkaan liian paljossa nesteessä. Ja jos on vähäkään kuiva niin silloin HB näyttää enempi, eli todellinen HB:ni voi olla vieläkin alempi. No, jospa nestetasapaino ois kunnossa. Merisuolarakeita nakkelen silloin tällöin, kun taannoin tahtoi jalat kramppailla. Magnesiatabuja menee 2-4pv:ssä, joten se kunnossa.

   Täytyy tosiaan kiinnittää huomiota tuohon raudan nauttimiseen. Esim. ei maitotuotteita 2h ennen eikä jälkeen jne. kuten tiedätte.

   Tsemiä Pasi sinnekkin!

   Poista
 3. Hienoa lukea ku ollaan asian ytimessä pronaatio-tuettujen kenkien suhteen.

  VastaaPoista
 4. Mulla on kanssa HB siellä ~120 lukemissa, tosin kun en ole käynyt sitä mittauttamassa viime aikoina (tieto lisää tuskaa), niin se ei aiheuta harmia. Mutta rautaa syön, just nyt.

  Toisaalta, toi HB arvohan ei kerro koko totuutta. Joskus lukenut "urheilijan anemiasta". Tosin siitä en välttämättä paljon tajunnut. Mutta kyllähän toi lukema voisi, kummallakin, vähän korkeampi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan OSA luonnollista selitystä tässä lainauksessa:

   "Veren hemoglobiini (B-Hb) on orientoiva tutkimus anemiadiagnostiikassa. Viitearvot* ovat naisille 120-150 g/l ja miehille 130-170 g/l. Aikuisen miehen katsotan olevan aneeminen, mikäli hänen hemoglobiinipitoisuutensa on alle 135 g/l, ja nainen aneeminen, jos hänen hemoglobiiniarvonsa on alle 125 g/l (Nousiainen 2000).
   Kestävyysharjoittelu suurentaa veren kokonaistilavuutta, punasolu- ja plasmatilavuutta sekä hemoglobiinin kokonaismäärää. Punasolun tilavuuden kasvun lisäksi myös plasmatilavuus suurenee kestävyysharjoittelun myötä. Plasma- ja punasolutilavuudet voivat kasvaa yhtä paljon, jolloin hemoglobiinipitoisuus tai hematokriitti (punaisten verisolujen tilavuusosuus) ei muutu. Kovan harjoituksen myötä kuitenkin plasmatilavuus suurenee suhteellisesti enemmän ja veren hemoglobiinipitoisuus pienenee. "

   Poista
 5. SEuraava Onnin kierros? Ei näy missään infoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme saaneet tarpeeksi innokkaita järjestäjiä mukaan. Eli ei ole tulossa.

   Poista
 6. entäs kipinä maraton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sellainen tarkoitus on. La 6.7.2013 sovittiin päivämääräksi syyskokouksessa.

   Poista