maanantai 16. heinäkuuta 2018

KOLME DONAA TÄYTEEN

                 Tänä vuonna on tullut jännän paljon kilsoja, vaikka olen yhä enempi hakeutunut poluille tien sijaan, sekä yrittänyt yhä enempi hakea nousuja lenkeilleni. Tänään tuli 3000 (3013,9km) hölkkäkilsaa täyteen tälle vuotta. Samalla nousumetrejä on kasassa nyt vähä yli 20 000. Tosin etenkin tuo nousumetrimäärä on vielä kovin köykäinen. Esimerkiksi menneenä viikonloppuna Ylläs-Pallas-Hetta kisassa 134kilsan matkalaisille näytti tulevan niitä kertaheitolla noin 4000!

                  Hiljalleen tässä marinoidutaan. Kestävyysharrastus on kestävää kuten postimerkkien keräily. Tulokset eivät näy samantien, eikä niiden ole tarkoituskaan. Keskiössä on harrastamisen ilo - ja sitähän piisaa. Tuossa pari päivä sitten kävin kahden kaverini kanssa tuolla Louekalliolla noin kaksi ja puoli tuntia pitämässä seuraa paarmoille. Puolen sataa paarmaa tuli helpostikin listittyä ja toinen mokoma varmaan ehti imaista/puraista. Mutta se ilo kiivetä ja laskea mäkeä on syvällä sisällä. Etenekin alaspäin tuleminen.

                 Juhannusaaton jälkeen en ole varsinaisesti lepopäiviä pitänyt, mutta juoksemisesta toki kaksi päivää vapaata. Toisena päivänä niistä vaelsin tunnin ja eilen kävin vain 8km kevyen fillarilenkin ja muuten vain ilman kelloa käppäileen ja nauttimassa kesän ihmehelteestä. Joskus on hyvä palauttaa muutenkin kuin juoksemalla.

                Tänä vuonna pääsin heinäkuulle asti ennen kuin polvissa oli mitään tuntemuksia. Aikaisempina vuosina polvia on särkenyt herkemmin mäkireeneistä. Nyt runsas mäkisillä reiteillä ja mäissä hurjasteleminen (2:45-3:15min/km vauhdeilla) alamäkeen on tehnyt ajoittain lieviä särkytuntemuksia polviin. Isokokoisuuteni (183/83) on haasteeni. Niin kivaa kuin vauhdikaat rallattelut ovatkin. Paljon on mäkihommien kestävyydessäkin kehittymistä tapahtunut. Etenkin etureidet tuntuvat nykyään kestävän jo runsastakin myllytystä. Samoin vielä keväällä vaivanneet lonkan sivulihakset. Hiljalleen kehitytään kestämään. 

                Lopuksi. Viikonloppuna tosiaankin oli taas iso polkujuoksutapahtuma, kun Ylläs-Pallas-Hetta kisassa oli peräti 1200 osallistujaa. Perusmatkan (eli pisimmän) voitti miehissä Jaakko Eskelinen, parantamalla reittiennätystä peräti yli puolella tunnilla espanjalaisen Hamal Villar Lazaron viime vuotista ennätystulosta! Tulos 15:00:01 134km 3750nousumetriä sisältävällä reitillä oli mm. yli 1,5h nopeampi kuin Juuso Simpasen viime vuoden tulos. Kuuma keli teki monille haasteita, mutta PEP2018 tapahtuman 57km juoksemaan tuleva Jaakko hallitsi haasteet erinomaisesti.

                Trailrunning.fi -sivuston haastattelussa Jaakko kertoi koko polkujuoksukansalle seuraavasta tähtäimestä ja haasteesta, joka on PEP2018 57km matka. NYT JOS KOSKAAN kannattaa tulla osallistumaan PEP2018 tapahtumaan ja näkemään Suomen tämän hetken ykkös polku-ultraaja tositoimissa ja LIVENÄ! ¨
 JAAKKO MAINOSKUVAN OIKEASSA YLÄREUNASSA TREENI PUUHISSA

Onni Vähäaho, Nivalassa 16.7.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti