keskiviikko 12. joulukuuta 2018

ÄNÄRI


           NHL, eli tuttavallisemmin änäri, on ollut jo monen sukupolven maaginen kiinnostuksen kohde. Se on kietonut kainaloonsa pienet ja isommat pojat niin minutkin. Teksti-tv:n sivu 235 on Suomen tunnetuin txt-tv:n sivu v.1981 aloittaneessa palvelussa. Änärissä 101. kausi menossa jo tarunhohtoisessa, maailman parhaassa ja vanhimmassa ammattilaissarjassa. Se kulttuuri ja perinteet mikä änäristä hohkaa on jotain erityistä. Se miten vaikkapa tuhannennessa änäri ottelussa viheltänyt linjatuomari palkitaan ennen ottelua näyttävin seremonioin. Punaista mattoa, perhe paikalla ja kaikesta on tehty arvokasta. Siinä on jotain aitoa, jotain joka tuntuu luonnolliselta noilla areenoilla. Aitoa liikuttumista, suuria tunteita. Enemmän kuin jääkiekkoa tai urheilua konsanaan. Kultturia, jota ei voi ostaa vaan siihen kasvetaan pitkän ajan saatossa.

           Katson kyseistä linjatuomarin juhlapeliä muutama lauantai takaperin "primetime" (iltapäivä) pelinä, joka meillä Suomessa tarkoittaa noin klo.19-22 välillä alkavaa ottelua. Noiden primetime otteluiden määrä on kasvanut liigan kiinnostuksen levitessä laajalle Euroopaan. Nykyään Suomesta käsinkin voi katsoa vaikka joka ikisen ottelun suorana.

           Uppoutuessani ottelun tunnelmaan tulee jossain puolivälissä ottelua pelikatko. Kamera tsuumaa kuviin San Josen kolhuja kasvoihinsa edellisessä pelissä saaneen 39-vuotiaan veteraani pelaaja, Joe Thorntonin. Hänen kasvojen viereen lävähtää melkoinen tilasto 101 vuoden ajalta mitattuna, jossa on vain kuusi nimeä hänen lisäkseen. Tehotilasto, jossa ei ole Wayne Gretzkyä tai Mario Lemieuxta on harvinainen. 400 maalia, 1000 maalisyöttöä ja 1500 ottelua. Tajuton rivi tuo varauksettoman kunnioituksen. Ymmärrys siitä, että voi nähdä tuollaisen legendan suorassa lähetyksessä on jotain todella ainutlaatuista.

           Suomalaiset ovat pärjänneet etenkin tänä vuonna änärissä fantastisen hyvin. Coloradon 22-vuotias Mikko Rantanen johtaa koko liigan pistepörssiä 52 pisteellään, viiden pisteen erolla seuraavaan. 101 kauden aikana suomalainen ei ole voittanut koskaan pistepörssiä. Onko tämä meneillään oleva kausi luku suomalaista änäri historiaa? Jo olisi toisaalta aikakin, sillä pistepörssin on voittanut kuitenkin tshekkiläinen, ruotsalainen kuin venäläinenkin.

           Vuosina 1981-1997 pistepörssin voitti yhtä poikkeusta (v.1995 Jaromir Jagr) lukuunottamatta aina joko Wayne Gretzky tai Mario Lemieux. Viimeiset kaksi kertaa pistepörssin on voittanut Connor McDavid, jonka pelinopeus tuntuu olevan toiselta planeetalta. McDavidin peliä katsellessa tuntuu kuin Pendolino olisi vanha keksintö. 
           Lopuksi yksi hauska muisto omien änäritilasto seurantojeni alku ajoilta 90 luvun alkupuolelta, kun sain ystäväni lähettämän tilastoleikkeen sikäläisestä lehdestä leikattuna. Innoissani otin tietoja ylös. Tosin Sutter -nimi esiintyi yhdessä joukkueessa niin monena kappaleena, ettei voinut kuin arvailla kuka veljessarjasta oli minkäkin tilaston takana.

Mielestäni 10 parasta NHL -hyökkääjää tällä hetkellä:
(Jos minun pitäisi voittaa jääkiekko-ottelu ja valita siihen paras pelaaja)

1. Connor McDavid, Edmonton
2. Sidney Crosby, Pittsburgh
3. Nathan MacKinnon, Colorado
4. Auston Matthews, Toronto
5. Mikko Rantanen, Colorado 
6. Nikita Kucherov, Tampa Bay
7. Mark Scheifele, Winnipeg
8. Alex Ovechkin, Washington
9. Brayden Point, Tampa Bay
10. Mark Stone, Ottawa

Onni Vähäaho, Nivalassa 12.12.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti