maanantai 4. helmikuuta 2019

KUORETON MATTI

           Uutinen Matti Nykäsen menehtymisestä kiiri varhain maanantai aamuna. Ei ehkä monelle muullekaan yksiulotteinen asia ottaa tieto vastaan. Matti kuoli vain 55 -vuotiaana, mutta taisi elää monta keskivertosuomalaisen elämää. Matti uskalsi olla oma itsenä hyvässä ja pahassa. Mitä me olemme tuomitsemaan ketään virheistä ja vääristä valinnoista. Kukaan meistä ei ole virheetön, mutta harvojen meidän tekemisistä kirjoitetaan lehdissä alati. Matista kirjoitettiin - ja paljon.      

            Uudelle sukupolvelle Matti Nykänen on kuin minulle Eero Mäntyranta. Nimi on tuttu vain historiasta. Itse olin ylä-asteella, kun Matti voitti kolme Olympiakultaa Calgaryn Olympialaisista. Matti kulki koko urheilu-uransakin omia teitään. Matissa ei ollut kuorta. Hän ei pitänyt suojaa oman itsensä ja julkisen minänsä välillä. Matti oli Matti joka paikassa. Hyvässä ja pahassa.

             Tuskin kukaan yrittää uskottavasti Matista kirjoittaa pelkkää ruusujen tuoksuista muisteloa. Eikä hänen elämäänsä voi kenellekään suositella, mutta sitä, millä tavalla hän osasi ja uskalsi olla oma itsensä, voi. Meillä jokaisella on jonkinlainen suoja, kuori, oman minäni ja julkiminäni välissä. Monille se on este elää siten kuin haluaisi elää. Toisilla kuori on vahvempi ja useimmilla meistä se vaihtelee hieman eri elämänvaiheissa ja tilanteissa. 

            Matin uskomatonta urheilumenestystä ja kansallista vaikutusta muistellessamme voimme yrittää löytää paremmin itsemme. Kuorettoman minämme. Monilla voi mennä vuosia hukkaan (jopa koko aikuisikä), kun ei uskalla olla oma itsensä, elää siten kuin todellinen minä haluaisi. Sen voisimme Matilta oppia. Tuskin moni hänen urheilumenestyksiin voisi päästäkään.

           Tiestittekö/muistatteko, ettei Matti ollu vielä hopeasompa ikäisenä ylivoimainen tai edes voittanut joka kertaa? Hänellä oli kuitenkin kaksi asiaa joiden ansiosta hänestä tuli nelinkertainen Olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari: Taito lentää ja intohimo harjoitteluun. Kukaan ei harjoitellut yhtä paljon ja kovaa kuin Matti. Intohimo. Siihen, kun yhdistettiin taito hypätä kelissä kuin kelissä, oli ylivertainen kotka kaikessa jääräpäisyydessä syntynyt.          

           -"Jokainen tsäänsi on uusi mahdollisuus". Matin kuolemattomia lausahduksia on lukuisia. Hän eli niin kuin halusi. Hänestä kumpusi kaikessa raadollisuudessa 1900-luvun Suomi-miehen kaikki hyvät ja pahat puolet. Hän voitti enemmän kuin kukaan uskalsi haaveilla. Hän sanoi mitä halusi sanoa. Hänen perhe-elämä historia oli värikäs kuin Keski-eurooppalainen tivoli. Monesti ei muisteta, että hänellä oli myös ylivilkkaus (ADHD) diagnoosi (wikipedian mukaan), joka saattoi osaltaan vaikeuttaa onnistumista mäen ulkopuolella.

           Matti eli täyttä elämää. Kukaan ei yritä sanoa, että täydellistä, mutta täydellisen kuoretonta. Se joka kertoo elävänsä täydellistä elämää saattaa sisältää kuorta enemmän tai vähemmän. Matti on suuri urheilusankari ja legenda. Kuoreton Matti.

         Lepää rauhassa kotka! 




 Onni Vähäaho, Nivalassa 4.2.2019

2 kommenttia:

  1. Kilian Jornet on sanonut, että vasta sitten kun ymmärrämme että se mitä teemme tai saavutamme ei ole mitään, olemme lähempänä oikeaa elämää. Onko se oikeaa - sen päättää jokainen itse.

    Ihmisiä tulee ja menee - vain luonto pysyy, niin ajattelen minä.

    Toivon että Matti saavutti sydämen horjumattoman vapauden. Hän sanoi, että tehtyä ei saa tekemättömäksi eli tuskin haluaisi kaikkea uudestaan.

    Aikaa ajatella ja levätä tulevia varten - pakkasmittari näyttää -34 astetta. Terveisiä sinne kaikille!

    VastaaPoista
  2. Minun penkkiurheilu-urallani Matti oli suurin sankari, Kesälajien puolella samalle tasolle nousi Lasse Viren. En koskaan ole välittänyt lukea sensaatiolehtiä, mutta tietysti kuulin niistä surullisista käänteistä Matin elämässä. Kuitenkin hän eli elämänsä omana itsenään, eikä virheetöntä ihmistä ole.
    Calgaryn kisat ei unohdu, silloinhan urheilupomot ilmeisesti halusivat jättää Matin pois kisamatkalta ja siitä nousi suoranainen kansanliike, jossa vaadittiin Mattia joukkueeseen, sanottiin että kaikki syrjäkylien mummotkin nousi kapinaan hänen puolestaan. Odotukset ja ehkä myös menestyspaineet olivat huimat ja millä tavalla Matti hoiti homman, se on historiaa. Uskon ettei samaan pysty kukaan toinen. Lepää Matti rauhassa!

    VastaaPoista