lauantai 19. toukokuuta 2012

5h ULTRAHARJOITUS

                  Tänään oli ohjelmassa klo.8 alkaen ultrajuoksu/yhteisulkoiluharjoitus. Laitoinkin kellon soimaan jo klo.5, jotta ehdin tehdä kaikki vaivaisukon toimenpiteet, jotta on sitten klo.8 valmiina. Sen verran näköjään tullut uninen kaveri minusta, että nousin vasta torkulla ylös, klo.5.10. No, eipä se hirviästi haitannu.

                 Onhan nuita ollut joskus notkiampiakin aamuja. 20min jäähoitoja, 30min venyttelyä ja epämääräinen aika kaiken maailman jumppaliikkeitä, kun ei ylösnoustessa oikein normaalisti pystynyt edes kävelemään. Urheilija ei tervettä päivää nää? Kai ne jotkut joskus? Oli kuulema toki Jay Lenokin irvistellyt aamulla polveaan ja aikoi "vain" kävellä. Mukaan lähti myös poikani Joni. Kuvia lähtöä ennen.







               Jay Leno tuli hakemaan klo.7.45. Nopeana miehenä hän taisi startata melkolailla klo.8. Etana (minä) nytkähti liikkeelle vasta kaksi yli. Eka kierroksen jalassa hieman tuntui ja sitten taas homma toimi. Onneksi nuo ylläolevat toimenpiteet ennen lenkkejä pitävät minut prosessissa, ainakin vielä. 

             Alku tuntui sujuvan mukavissa tunnelmissa. Mieltä lämmitti varsinkin se, että jalka antoi juosta. Pian väkimäärä reitillä kasvoi, ollen parhaimmillaan peräti 8 liikkujaa. Mukava määrä, vaikka ainahan sitä mahtuisi enemmänkin. Tässä joitakin kuvia matkan varrelta.








                Kanssaliikkujat tekivät jälleen tästäkin tapahtumasta kannustavan. Kiitos suuri heille! Jotenkin tämän tyyppiset harjoitukset sujuvat parhaiten, kun on väkeä ja hyvä näköyhteys toisiin liikkujiin. Aina aika ajoin jonkin vauhtikin sattuu sopimaan toiselle liikkujalle, joka lisäsi tässäkin tapahtumassa sosiaalista aspektia.

               Itse etenin suunnitelman mukaan. Eli 25min kevyttä hölkkää + 5min kävelyä -rytmillä. Lisäksi evästelin 250kcal/h + 0,66L nesteitä/h. Etukäteen tuo suuhun laitettava määrä tuntui lasten leikiltä, mutta olihan siinä hommaa siinäkin. Tietysti eväiden ja juomien nauttimista vaikeutti tuon puolen osalta häneksi mennyt aamu. Eli lähdin turvonneena possuna liikkeelle, kun en saanut tiettyjä asioita hoidettua alta pois, vaikka otin jouduttavan magnesiatabletin heti herättyäni, joka johtaa yleensä aika nopeasti istunnolle.

              Tietysti mahaa käänteli ja väänteli, kun kiskoin valmiiksi täyteen ruhoon tuon yllä olevan tahdin mukaisesti evästä. 3h tietämillä tulikin sitten tehtyä metsän lannoitus keikka. Ovelasti sen jälkeen kahdella seuraavalla kiekalla teki vielä pahaa, mutta laatta ei lentänyt. Muutoin tuo eväs-juomapuolikin toimi ok.

              Reitin matalimman ja korkeimman kohdan välinen korkeusero oli 25m, eli tosi rankka reitti vedellä pidempään. <-Paljonkohan tuleepi tuolla reitillä yhteisnousua? Laskin, että 35x25m=875m, mutta toisaalta myös alamäessä otetaan pieni nyppylä ylös. Kiertelin lopulta 4.59.57, eli kolmea sekendiä vaille 5h tuota 1,2km kierrosta. 35x1,2km = 42,0km. Viimeisen puoli tuntia juoksin, enkä nauttinut lopun 5min kävely-osuutta. Laskin kävelyn osuudeksi 9x0,5km, joka voi olla yläkanttiin, koska käppäilin maisemia ihastellen, linnunlauluja kuunnellen tai hyvälltä tsäkällä kanssa liikkujia jututtaen. Juoksun osuus siis 37,5km. Keskivauhti kaikkineen - myös valokuvauksineen - päivineen 7:09. Olen enempi kuin tyytyväinen tuohon dataan. Uskoisin jopa, että onnistuneella herkistelyllä saattaisin mennä ekan 12h tunnin aikana heinäkuussa 100km, joka tietäisi hyvää 161km/24h tavoitetta silmällä pitäen. Silloin riittäisi melkein 12min/km -vauhti tavoitteeseen viimeisen 12h aikana.

            Voidaan kuitenkin sanoa melkein, että onneksi 24h kisa ei ole aivan noin yksinkertaista matematiikkaa. Muutoinhan olisin jo valmiiksi sadan mailin mies. Mutta tämän päivän harjoitus antoi uskoa tavoitteen toteutumiseen. 

           Muista sen verran, että yksi kaveri oli radalla 4h. Piti 1h välein kahvi -ja evästauon. Ehkä n.10min/h. Taisi kiertää reitin 23 kertaa? Jay Leno kiersi kävelten 26kierrosta 5.01.30 aikaan, saaden keskivauhdiksi 9:40/km. Mielestäni tosi hyvä rutistus kävelten. Taistelija luonne. Eikä se ole haitaksi 24h kisassa.

          Lakeuden Kipinän jäsenet olivat tässäkin tempauksessa vahvassa roolissa. Taisi olla 7/8:sta kipinäläisiä? Korostan kuitenkin, että aina Kipinänkin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki ihmiset. Emme velvoita seuran jäsenyyttä esim. näihin yhteistapahtumiin. Että teretulemast vaan jatkossa sankoin joukoin omaa terveyttä ja kuntoa kohentamaan.
          Tässä vielä pari kuvaa urakan päättymisen jälkeen:



           Että näin tän-nään...

          Ps. Ensi sunnutain aamuksi saattaapi olla yhteishässäkkää suunnitelmissa hieman toisella ilman suunnalla. Katsotaanpa sitä hommaa parin päivän sisällä, kun tietyt asiat varmistuvat.


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 19.5.2012.

2 kommenttia:

  1. Tutun näköistä sakkia liikenteessä ;)
    Kävin edellisenä iltana pyssymäessä käveleskelemässä ja katselin polulle kaatuneita puita, että taitaa tulla teille estejuoksuharjoitusta. Hyvinhän tuo on näyttänyt sujuneen kaikesta huolimatta.
    Hiukan kiukutti, etten pystynyt juoksemaan, mutta oma lauantain tempaus lievensi. Aika parantaa, jospa minäkin vielä juoksupolulle...

    VastaaPoista
  2. +130km pyörän selässä on ISO päivä. Itsekin alan pyöräileen 24h kisan jälkeen. Miksei vähissä ennen sitäkin.
    Ne kaksi puuta, jotka olivat pururadalla, olivat siellä jo ainakin to:na. Ilmoitin niistä asioista huolehtiville. Olisin itsekin hoitanut radan vapaaksi, mutten löytännä kirvestä mistään... Itse asiassa tuo este oli lopulta piristysruiske tuolla radalla. Vähän kuin estejuoksussa - välillä yli puomin päältä, välillä suoraaan "komealla" loikalla. ;)
    ...Esim. ens Su:na on jo uusi mahdollisuus kokeilla juoksua, kun olemme puhaltamassa Kipinän Yhteislenkkin roihua isommaksi.

    VastaaPoista