lauantai 16. kesäkuuta 2012

SUOMALAISTA ULTRAJUOKSU HISTORIAA

                   Olen usein maininnut, että olen itse ihan etana tässä ultrahommassa ja täysin harrastelija. Mentäessä lähemmäs toista ääripäätä, on suoritukset melkoisia - myös suomalaisten. Tänään tehtiin Paavo Nurmen 115-vuotis syntymäpäivän (13.6.1897) kunniaksi melkoinen tempaus. Kaksi kovaa suomalaista ultrajuoksijaa juoksi Helsingistä, Paavo Nurmen patsaalta Turkuun, toiselle Paavon patsaalle! Herrat aloittivat homman eilen pe:na klo.20. Matkaa oli google mapsin mukaan n.164km ja Garmin Forerunner rannetietokoneen mukaan 166km. 

             "Kisan" ja tapahtuman isä, Jari Tomppo, voitti kirmasun uudella reittiennätyksellä, joka kirjoitetaan nyt 15h45min. Tuo tekee 5:46/km, vaikka laskisi vain 164km matkan mukaan. Tässä Jarin maaliin tulo. Tässä Jarin kommentti patsaalta. Todellinen matkavauhti on ollut luonnollisesti kovempi, sillä esim. Jari aikoi ainakin suunnitelman mukaan kävellä 1min/15min kohden. Lisäksi huoltotauot. Tod.näköinen juoksun keskivauhti on ollut ilmeisesti jossain n.5:20 paikkeilla. Jokainen voi käydä kokeileen vaikka "vaan" yhden 10km ko. vauhtia, miltä se tuntuu.

             Tässä taasen toisen karpaasin, Petri Haaviston, kisan kakkosen - joka myös alitti entisen reittiennätyksen - aika ja tunnelmat maalissa. Joitakin saattaa kiinnostaa edellinen ennätys, joka oli n.17,5h ja Tero Töyrylän nimissä. Tämä ja tapahtuman alustus luettavissa tästä.  

            Kyllä tuollaiset suoritukset saavat tällaisen harrastelijan nöyräksi, kunnioittamaan noita todellisia tekijöitä. Tähän loppuun voisin laittaa eräänlaista Nivalaista ultrajuoksuhistoriaa. Eräs hyvä ystäväni tempaisi nimittäin tässä taannoin melkoisen harjoituslenkin. (<-vaihda taas tuolta oikealta yläkulmasta View in Metric niin näkee homman kilsoina, mailejen sijaan) 60,58km ja 5h 2min 48sek. Elikkäs tasan 5min/km -vauhtia! Oli kertomuksen mukaan ollut paikoin aika mäkistä. Mukana tuolla lenkin tekijällä oli ollut muutama geeli ja kolme pientä, laihaa urheilujuoma puteloa ja siinä kaikki. Huh, huh, näitä kavereita. 


Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 16.6.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti