perjantai 24. heinäkuuta 2015

I-SR2014 KOKO REITIN MITTAUS JA REITTI-ENNÄTYS

                      Iso-Sydänmaanreitti, eli tuttavallisesti I-SR2014 on elänyt ensimmäisen maalauksen (reilu vuosi sitten keväällä) jälkeen kaiken aikaa hieman erinnäisistä syistä. Reitti on nyt käsittääkseni vihdoin asettunut uomiinsa. Vaellusreitin pituushan kiinnostaa kaikkia käyttäjiä jollain tapaa, joten lähdimme tänään selvittämään sen mittaa.
klikkaamalla saat kuvan isommaksi    

                       Klo.4.00 aamuhämärissä seisoo kaksi juoksijaa ja kolme urheilutietokonetta.
klikkaamalla saat kuvan isommaksi   
                          Yksi niistä oli asennettu tallentamaan reittiä 1sekunnin välein, muut automaattisesti. Juhannusviikolta oli alhaisimmaksi lukemaksi jäänyt 57,2km. Pidimme 57km mittaa etukäteen odotettuna. Reitinmittaustuloksiksi tuli 56,83km Garmin 310XT urheilutietokoneen normaaliasetuksilla, 56,6km samaisen kellon ollessa asetettu mittausväliksi 1sekunti ja lisäksi Erkin Polar RC3 normisti mitattuna 56,27km. Näin ollen voitanee sanoa, että reitin lopullinen tiukka mitta on 56km.

                        Sovimme Erkin kanssa edellisenä päivänä lenkin juonen. Oli puhetta, että hölkkäillään kevyesti hyvällä polulla ja kävellään suosiolla upottavilla paikoilla. Noin 20 minuutin välein lisäksi nestettä/energiaa suuhun. Niinpä nakattiin juomareput/liivit selkään ja menoksi.

                       Minulla oli Inovin Race Ultra 10 juomareppu-liivi, johon mahtui 3L juomaa. Siitä litra on etupuolella olkain pusseissa. Todella kompakti ja huomaamaton reppu. Lisäksi olin vienyt edellisenä päivänä meille 40km kohdalle täydennysjuomat. Kenkinä minulla oli Inov Race Ultra 270. Muellerin nilkkatuet oli myös eka kertaa näin pitkillä kokeilla - pep2015 kisaa silmällä pitäen. Muuta varustusta: NewLinen kompressiosukat, alushousut ja perus lyhyet trikoot, joissa tasku esim. autonavaimille takana. Molemmilla oli hauskasti samanlainen paita, Asicsin tekninen, jossa on takana vetoketjullinen tasku, jossa kulki mm. 100g suolapähkinöitä, magnesium ja suolatabletit, sekä aikataulu. Erkillä näytti olevan jalassa Inovin nasturit.

                        Ja eiku juomareput/liivit selkään ja menoksi. Lähdimme sovitusti hyvin lepposasti liikkeelle. Tutustuttiin vähän toisiimme, sillä molemmat vain tiesivät toisensa ja kerran oli nähty ja moriestettu. Mukava ja rauhallinen kaveri. 5km jälkeen päästin Erkin veturiksi, jotta näkisin mahdolliset reitin merkkauspuutteet.

                        Tiesin Erkin kovan, nousussa olevan kunnon, mutta vähäisen kokemuksen +4h lenkeistä versus oman palautumattomuuteni vuoksi toppuuttelin kovasti että sykkeet pysyisi maltillisina. Olinhan juossut takalenkin (36km) vain neljä päivää aikaisemmin ja Unkarin 6vrk juoksun (toukokuun alku) jälkeen ei ole jalat palautuneet normaaliksi, jos kohta palaavatkaan koskaan. Näinpä toitottelin varmasti kyllästymiseen asti Erkin takana, että tasaisesti vaan - ja että Juurikkajärvelle päästessä voidaan sitten laittaa vähän puita pesään, jos nyt maltetaan tämä alku pätkä.

                      Erkkihän näyttikin olevan eto menemään ja verrattain säntillinen. Kuin robotti hän painoi, välillä kysyen että mennäänkö liian hiljaa. Varsin hyvin meno taittui. Ei ongelmia. Kaksi miehen iässä (Erkki 10v nuorempi tosin) olevaa liikunnasta pitävää karpaasia. Suut vehnäsellä. Saavutaan nevasen lounaispuolelle noin 19km:n. Erkki toteaa, ettei enää ihmettele miksi tällä reitillä menee niin pitkään.

                      Noilla haminoilla minulta lähti ainoan kerran kenkä jalasta. En nykyään enää käytä säärystymiä/gaitereita vaan laitan kengän tiukalle ja nilkkatuet tuovat muutenkin tukea/luottoa että vakautta menoon... Magnesium ja suoltabua huiviin reilun tunnin välein. Aletaan askarteleen Syyryn maastoissa. Välillä 25-30km kävellään taktisesti paljon, varsinkin mäyränpesäkankailla ja laihakankailla.

                     Ehkä neljä päivää sitten juostun takalenkin takia jalat eivät kuitenkaan ole Juurikan maastoihin (helpompaa maastoa) tultaessa niin tuoreet kuin olisin toivonut. Erkki laskee vettä ja kadottaa silmälasit. Reissun ylivoimaisesti harmittavin takaisku. Jospa nuo vielä löytyisi. Noin 300-600m Iso-Juurikan penkasta Vähä-Juurikkaan päin. Tietoa tulemaan, jos lasit sieltä löytyy.

         Vertailu: Ollaan 5min ennätysaikaa edellä...

                    Erkillä erityistuntemukset ovat vähissä. Lantion lihakset hienoisessa jumissa, mutta muuten tuoretta. Minulla taas valmiiksi lihasarat etureidet alkavat kivettyä huolestuttavasti. Hourahdan epätavalliseen ratkaisuun ja nappaan yhden jämäkän (800mg) buranan. En yleensä käytä buranaa, mutta nyt tiesin siihen joutuvani viimeistään kramppejen tullessa, joten otin särkylääkkeen estääkseni kramppejen tulon yleensä. Onnistui. Vain orastavia pikku lihassykäyksiä.

                  Lähestytään Pykyä. Erkki veturina. Sitten alun jälkeen näen Erkin juostessa kengän pohjakuvion, joten vauhti on lisääntynyt - jalka nousee. Ei auta, ei kehtaa jättäytyäkään. Totta puhuen alan itsekin palautua lihaskivistyksistä ja takaosan kivikko tallustelusta. Koettelen vähän Erkkiä ja kysyn, haluaisiko hän lähtä paineleen edellä Pyssymäelle. Kuulema vois periaatteessa nostaa vauhtia, mutta epäilee seurauksista ja toteaa näin olevan hyvän. Yhdessä mennään. En tosin kertonut Erkille mitä olisin tehnyt, jos hän olisi nostanut vauhtia. Jalat alkoivat pelaamaan...tiedä vaikka olisin lähtenyt kantaan?

          Vertailu: Ollaan 7min ennätysaikaa jälessä <-Pykyn kierto jatkanut reitin mittaa sitten viime ennätysjuoksun...

                  Tullaan Pesänevantielle paluureitillä. 16km Pyssymäelle. Täydennysjuomaa suuhun ja pulloihin. Erkistä ei näy kyllä yhtään, että on taputeltu jo 6h sydänmaan maastoissa käytännössä nukkumatta kumpainenkaan koko yönä ennen reissua. Nukkumatta juoksusta on tosin kokemusta, eikä se arvioni mukaan vaikuta juurikaan suoritukseen - tai ainakin yllättävän vähän.

 Vertailu: Ollaan 2,5min ennätysaikaa jälessä

                   Pesänevan ylitys toistamiseen ja Lahnajärventien soinen etumaasto tyhjentävät hetkellisesti voimavarastoja ja minulle osuu heikko kilsa Lahnajärventieltä eteenpäin. Pistänkin nokkaa enempi menoasentoon ja roikun Erkin peesissä. Pyykorventieltä on 9,7km Pyssymäelle. Siitä eteenpäin alkoi selvästi meidän loppunosto. Upeannäköistä ravia Erkiltä. Tuollaiset reilun 7minsan kilsat on tuolla ihan rapsakkata jumppaa, varsinkin koko lenkille.

    Vertailu: Ollaan 0,5min ennätysaikaa edellä Lahnajärventiellä...

                    Vauhti kiihtyy hiljalleen. Minulla sykkeet alkavat puolestaan tasottua - ultarjuoksijan vahvuus. Täytyy olla kiitollinen harjoittelun tuomasta sitkeydestä. Samalla herään ihmettelemään 1.25 ajan puolimaratonilla keväällä juossutta, nousukuntoista juoksijakykyä. Mies oli ennen tätä juossut eka maratonilla pisimmän lenkkinsä, 4h15min. Nyt tuo oli liki tuplaantumassa 

Vertailu: Ollaan 7,5min ennätysaikaa edellä Teljonlammella...

                   Viimeinen 6km menee upeissa tunnelmissa. Molemmat ovat hyvävoimaisia, ei mitään isompia fyysisiä ongelmia. Paljon tarpeellista tietoa kuukauden päästä juostavaan pep2015km pitkälle matkalle!

LISÄYS: Noin 8,5km ennen maalia, vähän sulunnevan jälkeen meitä molempia pisti ilmeisesti maa-ampiaiset. Erkkiä yksi, minuun kolme pistosta.

OMA KULUTUS LENKILLÄ:
Vesi 2,5L, Urheilujuoma 1,7L, suolatabletti x5-6kpl, magnesiumtabletti x5-6kpl, geeli x4, kaurakeksi x2, Snickers patukka x1, suolapähkinät 100g ja burana 800mg x1.

                    MAALISSA YHDESSÄ UUDELLA
REITTI-ENNÄTYKSELLÄ 8:15:47  (ennätys parani 14:48min)
klikkaamalla saat kuvan isommaksi  
    Kuvasta voinee päätellä, kumpi karpaaseista joutui tiukemmalle? On-se-Erkki-kova!!!


              ISO - SYDÄNMAANREITTI 2014 
           KOKO REITIN ETÄISYYSTAULUKKO matkaa takana paikka matka maaliin
5,5 pelastuspiste 1, Pyykorventie 50,5
11,1 pelastuspiste 2, Lahnajärventie 44,9
16,2 pelastuspiste 3, Pesänevantie 39,8
22,7 pelastuspiste 4, Pesänevantie-Syyryntie välillä 33,3
25,1 Syyryn metsäkämppä 30,9
25,4 pelastuspiste 5, Syyryntie 30,6
30,4 pelastuspiste 6, Vähä-Juurikantie 25,6
35,6 Pykyn autiotupa 20,4
37,0 Iso-Juurikan laavu 19,0
40,0 pelastuspiste 7, Pesänevantie 16,0
44,6 pelastuspiste 8, Lahnajärventie 11,4
46,3 pelastuspiste 9, Pyykorventie 9,7
48,9 Teljonlampi nuotiopaikka/poistuminen 7,1
50,9 perhereitin ja kokoreitin uudelleen yhdistyminen 5,1
56,0 MAALI 0,0

ennätys


juoksun
matkaa takana paikka väliajat
5,5 pelastuspiste 1, Pyykorventie 0:41:00
11,1 pelastuspiste 2, Lahnajärventie 1:25:00
16,2 pelastuspiste 3, Pesänevantie 2:10:00
22,7 pelastuspiste 4, Pesänevantie-Syyryntie välillä 3:11:00
25,1 Syyryn metsäkämppä 3:37:00
25,4 pelastuspiste 5, Syyryntie 3:41:00
30,4 pelastuspiste 6, Vähä-Juurikantie 4:30:00
35,6 Pykyn autiotupa 5:16:00
37,0 Iso-Juurikan laavu 5:29:00
40,0 pelastuspiste 7, Pesänevantie 5:54:00
44,6 pelastuspiste 8, Lahnajärventie 6:42:00
46,3 pelastuspiste 9, Pyykorventie 6:55:00
48,9 Teljonlampi nuotiopaikka/poistuminen 7:18:00
50,9 perhereitin ja kokoreitin uudelleen yhdistyminen 7:36:00
56,0 MAALI 8:15:47


Onni Vähäaho, Nivalassa 24.7.2015            

2 kommenttia:

  1. Huh, huh, tuohon ei voi muuta sanoa kuin, että oottepa kovia poikia molemmat. Hirmuinen loppuveto teillä on ollut, kun enkka parani noin paljon ja kuitenkin olitte viel 15 km ennen maalia jäljessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä olla tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. Tuosta torstain koko lenkistä ei jääny edes ihmeempiä jumeja, joten palautuminen on vihdoin vähintään normaalia. Tästä nyt ainakin viikko juostaan hyvin kevyttä ja aletaan valmistautumaan pep2015 -kisaan. Tuntuu jopa epätodellisen hyvältä tämä tilanne. Ei ois uskonu, että Unkarin kisasta näin äkkiä toipuu tämmöseen kuntoon.

      Poista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.