sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

TJ 27 KOKKOLA - POHJAT TAPUTELTU

                          Täytyy todeta, että olen ollut onnekas. Helmi-Maaliskuun vaihteessa selätin ylikunnon kahden viikon kevennyksellä. Sykkeiden aktiivinen, jatkuva, seuranta harjoituksissa on avainasemassa, kun oireita/merkkejä ylikunnosta alkaa ilmaantua. Ymmärrän toki kuntoilijoita, jotka ovat tehneet toisenlaisen päätöksen. Tässäkin harrastuksessa on valinnanvapaus. Tosin ylikunnon havaitseminen on silloin hankalaa - ja ylikunnon saadessa kunnon otteen, voi siinä pahimmillaan mennä turhan pitkä aika päästäkseen takaisin harjoitteluun.

                         Viikosta 11 lähtien pääsin sitten taas tekemään pohjaa Kokkolan Ultra Runin 24h juoksuun, sekä tietysti myös muihin kisakauden tapahtumiin. Olkoonkin, että Kokkolaan jää sitten aikanaan pohjista aimo annos menetettyjen lihasvoimien myötä jne.

                       Liian paljon tuttuja joutuu todennäköisesti jättämään Kokkolan kisan väliin vammojen/vaivojen vuoksi. Tärkeintä on sittenkin aina pohjimmiltaan se, että pääsee yrittämään. Viimeiset kuusi viikkoa ovat sujuneet siksi laadukkaan peruspohjan luonnissa, että olen innoissani saamastani mahdollisuudesta... tähän saakka. Vielä on kisaan liki neljä viikkoa.

                         Empaattinen luonteeni kehoittaa minua tässä kohtaan tsemppaamaan vaivojen/sairauksien kanssa omaa painia käyviä ystäviäni! Tsempiä, Ystävät! Ilman teitä olisin huonompi juoksija ja ihminen. Toipukaa! Olen taas sitten vahvempi, kun saan juosta teidän rinnalla.

                        Viimeisen kuuden viikon aikana olen juossut 682,0km. Se on aika vähän pohjien luonti kaudelle (6vko Peruskuntokausi 2), mutta taannoinen ylikunto oli pakko huomioida ja ottaa lusikalla kauhan sijaan. Viikon 13 mättöviikolla juoksin vain 170km. Normaalisti olen helmikuussa juossut jollakin viikolla 220-235km aikaisempina vuosina, mutta nyt määräviikon siirtyessä maaliskuun lopulle, oli oltava maltillisempi.

                        Kuuden viikon peruskuntokausi huipentui pieneen määrä/kovaan 6päivän jaksoon, jossa juoksin tällä viikolla ti-su 124,9km. Sisältäen mm. vaellusreittimme etulenkin helppoa reipasta pehmeällä polulla. 25km 5:55min/km, 151 keskisykkeellä. Erittäin kova ja hieman riskialtiskin harjoitus. Nilkkatuet oli pakko laittaa, sillä tällaiselle tankille tuollainen vauhti teknisellä polulla on kuin venäläistärulettia.

                        Huomenna alkaa neljän viikon kilpailuun valmistava jakso, jonka aikana kutitellaan suorituskyky esille ja yritetään ajoittaa huippukunto 21-22.toukokuuta. Yli kuukausi sitten luotu ohjelma on pitänyt liki tikitilleen viimeisen kuukauden ajan. Harvinaista, ettei alustavaan ohjelmaan ole tarvinnut juuri koskea. Kuten valtionvarainministeri Alex Stubb on sanonut, harjoitusohjelma on aina teoriaa ja toteutus sitten käytäntöä. Olen hänen kanssa samaa mieltä tuosta asiasta.

                       Ensi viikonloppuna on meillä Nivalassa vappujuoksut ja matkana 5km. (Tervetuloa!) Siinä olisi sauma iskeä alle 20minuutin. Pikkaisen tulee tuo 5km testijuoksu vaan nopeasti peruskuntokauden perään. Tuskin ehdin juurikaan vielä nostaa suorituskykyä, mutta lähdetään nyt haastamaan 20minuutin rajaa. Pääsiäisen testijuoksuissahan se jäi vain 21 sekunnin päähän. 20minuutin alitushan on yksi minun monista tavoitteista tälle vuodelle.

                      Kolme viikkoa sitten aloitin myös tiputtamaan painoa. Kahdella eka viikolla tippui lupaavasti tasan 2kg. Tämä viikko on ilmeisesti suuren kokonaisrasituksen vuoksi jäänyt jopa plusviikoksi, sillä elimistö ei ole päässyt palautumaan. Tulevalla viikolla kuorma kevenee joka suunnalta ja kroppa varmasti kiittää. Odotankin sitä tunnetta jo pikku hiljaa.

                     Ajatukset Kokkolan suhteen ovat pysyneet samoina koko talven ja kevään. Lähden sinne 200km ylitys mielessä. Yksi kevään teema on ollut henkisten voimavarojen ja keinojen kerääminen. Silläkin puolella katson nyt luottavaisesti maaliini. On tärkeää selvittää mikä on paras tapa päästä tavoitteeseen. 24h juoksuhan on pitkälti henkinen taistelu, jota ei selvitetä ilman psyykkistä tasapainoa, vaikka olisi kuinka hyvässä kunnossa. Yksi iso työkalu on paikalle tulevat osallistujat. Huikea määrä upeita persoonia, joista haluan saada lisää voimaa ja jaksamista omaan suoritukseeni. Asiat on oivallettava oikein päin. Siitä on pitkälti kyse. On nähtävä 24h kisa mahdollisuutena, eikä uhkia täynnä.


                     Terveitä harjoitushetkiä kaikille! Välittäkää lähimmäisestä niin kuin haluaisitta itsestänne välittävän...   

          
Onni Vähäaho, Nivalassa 24.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti