perjantai 12. tammikuuta 2018

PERUSJAKSO LOPPUMASSA

                      Näin se aika rientää. Marraskuun alussa alkanut kolmen kuukauden mittainen perusharjoituskausi loppuu reilun parin viikon kuluttua. Jakson lopussa juoksen 10km testijuoksun. Katson sillä tavalla missä on minun lähtötaso perusjakson jäljiltä ennen tehojaksoa. Tehojaksona otan puolestaan vain neljä viikkoa. 29.1. - 25.2. Sitä seuraavalla viikolla juoksen (Su 4.3.2018) hallimaratonin. Tehojakso on lyhyt ja napakka. Focukseni on pitkissä matkossa, mutta rikon tällä rytmityksellä hieman pitkää talvikautta, jottei harjoittelu puuroudu.

                    Maratonilta haen tuollaista noin 3:15 -aikaa. Eli noin 4:35min/km tahtia kutakuinkin 42,2km verran. Tehojaksolta haen helppoutta vauhtivälille 4:10-4:40min/km.

                   Maratonin jälkeen otan viikon kevyesti. 12.3. - 29.4. välisenä aikana keskityn erikoisharjoitteluun. Tähtäimessä kauden ensimmäinen kahdesta pääkisasta. Nuts Karhunkierros 160km. Eli ohjelmassa on erikoispitkiä lenkkejä. Esim. Kolme 60-80km mittaista lenkkiä kahdessa viikossa. Mäkiharjoittelua ja pitkiä lenkkejä, joissa on lopussa joko mäkeä tai vauhdinnostoa, tai jopa molempia. Välissä tietysti erittäin kevyttä ja palauttavaa peruslenkkiä. Kuten tehojaksollakin. Muutenhan tuo ei ole mahdollista. Harjoitusohjelman pitää olla realistinen. Olen aika keskinkertainen kunto-urheilija, joten ei passaa keulia liikaa.

                 Erikoisjakson jälkeen on vajaa neljä viikkoa h-hetkeen. Ehkä juoksen kolme viikkoa ennen h-hetkeä puolitosissaan puolimaratonin. Täytyy harkita. Riippuu miten letkeää on meno tuolloin ja mitä kisoja tässä on lähellä tarjolla. Toinen vaihtoehto on, että pidän jonkun oman testijuoksun.

                 On toisaalta jotenkin hauskaa edetä näin suunnitelmallisesti, vaikka en ole tämän kummoisempi kunto-urheilija. Mutta tässä on se oma hauskuus ja samalla toimin itse omien valmennusajatusteni koekaniina. Toistaiseksi hienoista kehitystä on kaiken aikaa tullut, joten valmentaja Vähäaho saa vielä jatkaa ja näyttäisi juoksija Vähäahokin vielä lenkeille kohtuu innokkaana menevän. Huumorin kautta.

  Jos joku vielä pähkäilee ensi kesän kisakalenterin kanssa niin tässäpä ois oiva vinkki:
                Tästä osoitteesta löytyy ilmoittautumiset yms.


Onni Vähäaho, Nivalassa 12.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti