lauantai 7. maaliskuuta 2020

TUHAT

                          MATTOMÄKIHAASTE 22.2 - 31.3.2020 ->>>


Tämä on tuhannes blogipäivitys. Tuhat on esiintynyt myös lukuna harrastuksessani. 1000 nousumetriä on tullut tutuksi. Taitaa olla kutakuinkin 21 nousutonnia tälle vuodelle kasassa. Satatonniahan on se vuositavoite. Jos terveyttä riitää on aika turha sivulause tavoitteista puhuttaessa, sillä jokaisen tavoitteen täyttyminen vaatii terveyttä. Se on välttämätön. Ei kukaan ilman juomista tai syömistä sataa mailiakaan juokse.

Joskus, etenkin harrastuksen alussa, tuli vedettyä monesti tuhannen metrin vetoja. Nykyään harvemmin. Haaveilen ehkä enemmän 500 metrin vedoista ja sitten aivan lyhyistä mäkivedoista. Vastapainona 40-60 minuuttia vauhtikestävyyttä nousevalla teholla. "Tuhatta lasissa".

Joskus laskin myös vuositasolla enimmäkseen tuleeko viisi tuhatta kilometriä täyteen. Nyt on aivan sama mitä tulee. Pääjuttu on nauttia liikkumisesta ja sen antamasta hyvästä olosta, joka voi joskus olla jopa pahaa, mutta sekin lopulta hyvää - jälkikäteen. 600 sataa tuntia näyn pitävän tavoitteena. Voi jäädä allekkin, vaikka viime vuonna meni yli 700 tunnin. Katsotaan, mutta satatuhatta nousumetriä. Se tulee kyllä.

Hyvä läskipyörä maksaa tuhat tai kaksi, miksei enemmänkin - euroa. Köyhänä miehenä joutuu liikaa haaveileen. Kaikkea ei ole vara ostaa. Läskipyörästä olen toki jo puolet hankkinut. Enää tarvin vain sen pyörän niin minulla on läskipyörä.

Kaksi viikkoa sitten makoilin vielä kohtuu heikkovoimaisena kotona ymmälläni mikä minua vaivaa. Historiaan jäi vain kysymysmerkki, sillä kolme päivää heikotuksen jälkeen oloni oli jo täysin normaali. Lääketiede on pääasiassa poissulkevaa, ei syyn selvittävää. Tätä ei usein maallikot muista/ymmärrä. Nyt minulla on takana jo paljon treeniä ja kaksi erittäin kovaa treeniä, jotka ovat sujuneet jopa enemmin erinomaisesti kuin ok tasolla. Ei mitään heikkoa. Kyseessä oli mitä ilmeisimmin jokin tilapäinen häiriö, sillä mikäli jotain olisi vialla, olisi se jo noussut esiin, sillä sen verran kovaa on tässä viime päivinä menty.

Juoksin eilen Haapavedellä 10km testijuoksun Kirkonmäessä. Kyllä, vauhtikestävyysharjoitukset on minulle samalla testijuoksuja. Niissä selviää lihasten ja kropan tila. 10km mäessä on kova testi. Tuossa peräti 310 nousumetriä. Aika 50:14. Keskisyke 152. Juoksu onnistu hyvin. Vauhti oli liki kaiken aikaa tasainen ja syke nousi juuri sopivasti ja laski aina noin 10 pykälää alamäessä. Tänä vuonna molemmat mäkikympin testit on menneet aivan nappiin. Sitä on ilmeisesti alkanut aika hyvin tunteen mikä itselle sopii.

Vielä loppuun yksi tuhat juttu. Kävin NHL:n runkosarjan top 2000 tilaston kaikkien pelaajien tiedot ja tarinat läpi. Iso urakka. Aloitin 17.9.2019 sain homman valmiiksi eilen, eli 6.3.2020. Eli liki puoli vuotta. Samana päivänä, kun sain kaikki pelaajat käytyä läpi kuoli koko NHL-historian eniten Stanley Cup voittoja pelaajana voittanut pelaaja. Henri "The Pocket Rocket" Richard kuoli 84-vuoden ikäisenä. Vain 170 senttimetrinen pelaajasuuruus voitti urallaan huikeat 11 Stanley Cupia ja saalisti pelkästään runkosarjassa yli tuhat (1046) pistettä. HR sairastui v.2015 Alzheimerin tautiin, jonka etenemiseen hän myös kuoli.

The Pocket Rocketin muistolle
 

Ps. Muistakaa nauttia liikunnasta 🌞 Ja positiivisuus ennen kaikkea. Liikaa näkee negatiivisuutta. Paras keino siihen on yrittää ymmärtää ja arvostaa kuin etsiä niiden vastakohtia.

Onni Vähäaho, Nivalassa 7.3.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti