maanantai 3. syyskuuta 2012

VIELÄ KERRAN KAKKOSELLA

                         Kaveripiireissäni, yhteisöissä joissa elelen, pidetään paljon huumoria yllä eri tilanteista, sketseistä tms. otetuilla fraaseilla, lainauksilla. Jotkut "heitot" ovat eläneet uskomattoman kauan, aina niiden toimiessa silti yhtä hyvin. Minulla on mm. kavereita, joita en usein nykyään tapaa, mutta nuo sanonnat ovat aina läsnä, kun tapaamme. Uusiakin letkautuksia kasvaa tämän tästä.

                       Pikkasen yli 20-vuotta sitten, keväällä 1992, oli jälleen jääkiekon MM-Kisat. Menimme kaveriporukalla katsomaan niitä paikalliseen ravintelliin - olikohan sen nimi tuolloin Birra, nykyinen nelikutonen (vai mikä se on?) kuiten-niin. Olin itse tuolloin juuri 18-vuotta täyttänyt, kaverin ollessa vuojen nuorempi. Tuttu portsari tiesi ikämme. Hän sanoi kaverilleni: -"Ekkö sinä oo vielä liian nuori, Mika"? Kaveri virkkoi: -"Tarkotus on mennä vaan kahtoon tänne PTV:ltä kisoja". Tuskin portsari arvasi tuolloin, että hänen seuraavassa lausessa kasvoi ilmeisesti meidän elinikäinen legenda: "ÄLÄ SITTE OTA MITTÄÄN - ETTEI TUU MITTÄÄ". Kyllä tuolle naurettiin, kun pitsaa vejettiin ja limpparia juotiin. Ja nauretaan yhä.

               Useita legendoja on vaikea selittää, eikä ne välttämättä naurata, jos ei niitä tunne. Osa tietää näistä, osa ei. Kuten...

               -"Muista alottaa reippaasti, vaan älä liian reippaasti... muista juua, mutta älä liikaa juo... muista ottaa rennosti, mutta älä liian rennosti" <-Jay Lenon kuolemattomia ohjeita ennen Vaasan maratonia.

               Jo tähän mennessä olen kuullut ERITTÄIN paljon onnitteluja, todella monilta tahoilta, joten ISO kiitos teille kaikille, näin bloginkin välityksellä. On se mukava, kun väki jaksaa jännätä tällaisen ex-keihäänheittäjän epäilemättä hieman surkuhupaisaakin maraton/ultraharjoitteluelämää. Olen ERITTÄIN OTETTU. Mielestäni kaikenlaiset tällaiset urheilemiseen innostavat "yhteisöt" ovat äärimmäisen tärkeitä asioita. Olemme hyvällä asialla kaikki, jotka jaksaa vönkiä muuallakin kuin sohvan pohjilla.

               Kommentteja ja mielipiteitä on ollut myös monenlaisia, joka on vain ja ainoastaan rikkaus. Olisi kalseaa, jos kaikki oisivat ihan samaa mieltä. Minusta erään Saarijärven miehen sanoissa oli hyvää asennetta. Hän arvioi, että oisko jalkojen loppumisen taustalla ollut sellainen juttu, että pitempiä lenkkejä ois saanu olla enempi alla. Niin, eihän niitä +20km lenkkejä ollu kuin 39 alla ennen Vaasaa tälle vuotta. Ihan liian vähän siis. Tuossa oli juuri sitä asennetta ja kehittämisotetta jota tunnistan olevan itsessänikin. No, joo - tojennäköisesti "Timppa" tarkoitti lähinnä noita +30km kiekuroita, joita on tullut kylläkin vähän.

               Tuo edellinen kommentti kuitenkin sai minut jälestä päin nauramaan, ja huomaamaan, kuinka tässä ei hevillä saa riittäviä pohjia. Vuosi sitten Kuusaan maratonilla sippasin ihan täysin n.27-28km kohalla ja aika painui lähelle 4.30. Muistan kuinka silloin minulle edelleen tuntematon mies, erittäin kakettinen, pitkätukkainen, perämetsien paavonurmi peruukissaan totesi: "Oisko sulla jääny pitkät sitten liian vähälle". <-nuo lauseet kumisevat päässäni usein unien ihmeellisissä maailmoissa, herättäen aina silloin tällöin raapimaan aamuyöstä tienpintaa, hiljaa huonoja pohjia manaten... Joka vuosi saa siis AIHEESTA kritiikkiä pitkien liian vähäisestä määrästä. Arbeettia piisaa - hyvä niin. :)  

                Yhdet kevään parhaimmat naurut sain tuossa... oliko se nyt alakukesästä. Eräs ex-ratakilpajuoksija, mielestäni melkoisen lahjakaskin sellainen, heitti minulle tällaisen täkyn/porkkanan: -"Miten on, eiköhän Onni oteta vaikka minun, sinun ja Keijon kans porukalla sellainen projekti ens kesälle (v.2013), kun: VIELÄ KERRAN KAKKOSELLA ALKAVA TONNI!!! Sori vaan, tuo on jotenkin niiiii-in legendaarinen heitto jo syntyessään, ettei moisen vertaa. Tuon haasteen heittäjä on muistaakseni itse juossut aikoinaan tonnin 2.46:n kantturoihin... 

                Kerroin tuosta Keijolle, heti seuraavalla yhteislenkillämme. Hänkin naurahti, ettei hälläkään oo tonnin ennätys koskaan alkanutkaan kakkosella. Itse muistelen joskus kossina juosseeni sisulisissä jotain 3.35-3.38 aikoja. Tuolloin veteraani-iän enkkani oli 3.51. 

               Sittemmin juoksin tonnin 3.32:n. Ehkä "vielä kerran kakkosella" alkava tonni ei ihan utopiaa ole, mutta tosi kova rasti se on. "Yllättäen" tuossa yhessä kommentissa ko.tsemppari maalaili minulle jo ens kesälle alle 3h maraton aikoja. No, sen verran täytyy myöntää, että olen ajatellut kuin lottovoitosta haaveillen, että voisi olla pienen, pienen, pienet mahdollisuudet JOSKUS vetää maratoni "vielä kerran kakkosella alkavaan aikaan". Heh, heh... Hyvä slogan, passaa tuohonkin.

                Otetaan lopuksi vielä hieman erilainen näkökulma. Nimittäin tuossa 2-3 vuotta sitten yhden kaverin kanssa pohdimme sitä, minkälaisessa kunnossa sitä ois, jos ois tajunu läpi elämän vähänkään lenkkeillä. Tai vähän nuorempana aloittaa tämä juokseminen. Eli seppokalevia lainatakseni: -"Voi, voi, kun se ois ollu vuottakaan uuvempi ja kuutos kone niin ei ois tuotakaan ongelmaa, voi, voi". 



Ps. VIIS-VIIS -RETKELLE ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYY PE 7.9.2012 klo.21 mennessä, joten MUISTAKAAPA ilmoitella osallistumisesta RETKELLE, jotta osataan varata riittävästi makkaraa :=) ILMOITTAUTUMINEN MINULLE: onni.cosmos@gmail.com

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 3.9.2012

4 kommenttia:

  1. Onnittelut vielä kerran upeesta juoksusta, vedit tosi hienon kisan ja olipa toi eka puolikas aika kovaa vedetty, kyllähän siinä suattaapi tulla pikku jäykistymisiä lopulle matkaa.
    Kun juteltiin puhelimessa sunnuntaina niin tarkoitin just noita 30+ lenkkejä kestävyyden parantamiseksi, ite hoidan noi lenkit maratonien muodossa. Kuten sanoin niin ei tarvi puristaa täysillä aina noita kisoja, voi juosta niitä myös "pitkinä" lenkkeinä.
    Olisi ollut kiva tulla teidän viis-viis retkelle mut sattuupi toi Finladia-mara viikonlopulle, katellaan josko sit toinen kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ajallisesti "kovaa" eka puolikas, mutta tehollisesti kevyt = nippa nappa Vk-puolella = pääosa Pk-läpsyttelyä. Ei vaan oo Vk-ominaisuuksia - vielä... Heh, heh... Aika lailla selvää pässin lihhaa, että kehitettävää on joka alueella - JA PALJON - kun on tämä harrastus vielä näin alkutekijöissään, vaikkakin parhaillaan näyttäs tuulevan mukavasti takkaa. ;) Ps.Nostan kyllä sulle Timppa kovasti hattua, kun jaksat niin tiuhaan veivata nuita maratooneja. Mies taitaa olla vedelly n.15 maratoonia jo tälle vuojelle 3.30-3.40 väliin, enkan ollessa 3.21... Sulla on kyllä kestävyyttä. Koitetaan hiihellä perässä. ;=)

      Poista
  2. Harmi ku en pääse sunnuntain lenkille ku oon varmaan raato sunnuntaina jos oon elossa.. Kovasti kyllä kiehtos ajatus juosta vielä tonni alle kolomen. Alkukesästähän olis taas haapajärvellä se tonnin kisa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin arvelinkin. TSEMPPIÄ kovasti lauantaille. ;) ...Sulla on kyllä lahjoja sen verran, että voit onnistuneen talven jälkeen hätyytelläkin 3min rajaa tonnilla. Itse tekisin kärrynpyöriä ja kuperkeikkoja, jos saisin hinattua enkkaa ens kesänä 3.1x -alkuseksi. Siinä on mun (hiiiiitaille)soluille ja geeneille jo melkeeen mahdoton tehtävä purtavaksi. ;)

      Poista