sunnuntai 18. marraskuuta 2012

TUSKASTA "VOITTOON" - JOENSUU 12h

             Lähdin valmistautumaan kisaan siten, että 5vko:a ennen kisaa tein +69km rinkkavaelluksen osin soisissa maastoissa. 3vko:a ennen kisaa tein +63km juomareppujuoksun. Sen jälkeen pidin kevyen viikon ja 1-2viikkoa ennen Joensuun kisaa tein 8päivän normaalimääräisen harjoittelujakson, jonne ripottelin vielä aika rohkeasti vauhdikkaitakin kilsoja. Aloinkin olla jo pelottavan väsynyt kisaviikon maanantaina. Niinpä kevensin reilusti kisaa alustavina päivinä. Tein neljänä kisaa edeltävänä päivänä vain yhden kevyen vajaan 13km ulkoilun.

    Kisa alkoi lauantaina klo.20. Se tuotti mietintää, miten syyä. Muutoin oli erittäin rauhallinen, levollinen ja luottavainen olo. En ole ollu koskaan minkään kisan alla niin huoleton mieleltäni.    Kisaan. Lähtölaukauksen tuli ampumaan Joensuun paikallinen asukas.
Joku saattaa hänessä nähdä tuttuja piirteitä? 


 Äkkiseltään löysin hänestä ihan kohtuu raastovideon.
    Omaan kisaan...

0-3,5h: Minulla oli suunnitelmana mennä 9min kevyesti hölkäten ja 1min rennosti kävellen -rytmillä. Kisakengiksi valitsin vasta paikan päällä kaiken keveimmät (Asics Sky Speed 2:set), sillä alusta oli yllättävän pehmeä mondoksi. Se oli kuitenkin nopea. Niinpä ajattelin alustavaan vauhtiarvioon tulevan hieman plusmetrejä. Ja niin kävikin, tosin maltillisesti. Tarkoituksena oli ottaa nesteitä n.2-3dl/20min tuntemuksen mukaan säädellen ja joka 20min suolasta/makeaa energiaa, tuntemusten mukaan. 60min välein oli tarkoitus ottaa rkl hunajaa ja n.3h välein pikapuuro + parit hörät mansikkasopasta. Tuolla menulla liikkeelle.


    Enpä ehtinnä kuin n.10-15min hölkkiä keveesti, kun totuus iski vasten kasvoja ja PIRUN LUJAA! Pakki on tiltissä. Myöhäinen startti ajankohta? Jotain muuta? Mitä tahansa pistin suusta alas mahaa nipisteli tosi kovasti, jopa pisti ajoittain, joutuessani jopa hölkkään pieniä pätkiä linkussa. Kerran tuli eväät takaisin suuhunkin. Optimisesti ajattelin vain, että kyllä tämä vielä tästä. Olinhan kuitenkin vaikeasta olotilasta huolimatta suunnitellun keveillä tehoilla lätkytellesäni jopa aavistuksen aikataulua kaiken aikaa edellä. ROHKEANA tavoitteena oli rykiä eka 3h aikana n.32,5km. Itse ajattelin tunneittain kertymien menevän näin: 11km, 10,8km, 10,7km. Toteuma oli 11,05km, 11,05km, 10,85km. Joten hankala imeytymishäiriö ei näkyny tietysti vielä ensimmäisen 3h aikana. 


    Siitä jatkoin viivytystaistelua. Keskeyttäminen oli mielessä ärsyttävän kauan, alkaen n.2h->. Oikeastaan juoksullisesti hyvin alkanut kisa piti mieleni kurissa. Olin tuskissani. Jokaisella kierroksella 3h jälkeen päätin mennä vessaan. Vessan lähestyessä maha aina vähän helpotti ja menin yhä uudelle, ja uudelle kiekalle. Kunnes ajassa n.3h 32min syöksyin vessaan. En saanut paljoa punnattua, mutta olotila helpotti hieman, ehkä 30min ajaksi. Suolatabletin otin jossain tuossa kohtaa. Ajattelin, että tyhennyksen jälkeen alkais nesteet paremmin tarttua.

3,5-5h:    Imeytymisvaikeudet jatkuivat. Olo oli aivan toivoton. Merkillisen moni muukin kisakumppani tuntui kärsivän samasta ongelmasta. Jopa nuista huipuistakin. Aika moni keskeyttkin. Eipä se ollu kaukana ihtelläkään. Se oli kaiken aikaa ihan hilkulla. Eka maraton täyttyi koko geissiin peilaten hämmästyttävän nopeasti, 3.55.10. Hyvin helppoa ja kevyttä hölkkää, PALJON vaikeuksia ja 1min/10minuuttiin kävelyä.              Jossain 4h10min kohilla imeytymishäiriöt konkretisoitui - jalat alkoi väsyyn. Tietysti kapulat väsyy joka tapauksessa jossain vaiheessa, mutta ei edes näin keskinkertaisella kunnolla vielä tässä vaiheessa, varsinkaan näin kevyesti matkaa eteenpäin napsutellen ja maistellen. Hiilihydraattivarastot alkoi olla tyhjät. Se näkyi. 4h30min tietämissä kiepautin mojovan lusikallisen hunajaa + otin 600mg buranan. Sen jälkeen maha alkoi pelittään! Olin ottanut tuossa jossain kohtaa alakumatkasta lachtophilus tabujakin 2-3kpl. 5h kohdilla söin sitten eka puuron ja pidin n.3min jalkoja ylhäällä. Tuo oli nappiin mennyt varikkostoppi. Tuon jälkeen lätkyttelin 2-2,5h pois tiehensä. Vielä tästä aikahaarukasta sen verran, että 4h40min asti tulin puhtaasti 9min hölkkää+1min kävelyä taktiikalla. Sen jälkeen kävelypätkät/10min vaihtelivat 1-2min välillä, loppuun asti.

5-7,5h: Kisan kliimaksi kohta. Olin "takaisin" kisassa. Totta kai energiavarastojen mennessä punaiselle, ei jalat tietenkään täysin siitä palautuneet. Väli 3-5h oli niin vaikia, että se söi mielestäni mahikset +120km vetoon. Tuon 2h aikana kertyi vain 19,15km, joka oli ratkaisevan vähän tuossa kohtaa. Eikä jalat tietysti muutenkaan olleet välttämättä enää +120km ahistelu kuosissa. Olin kyllä sopimoilleen käärmeissäni siitä. Yksi kehittymiseni "salaisuus" on valtaisa nälkä ja intohimo. Tavoitteet tehdään täytettäväksi. Ei niitä huviksi lässytetä ilmoille, perhana soikoot! No, karkasi nyt vähän taasen emotiopuolelle.
    Taistelumieli oli joka tapauksessa kohdallaan. Olin tullut Joensuuhun antamaan kaikkeni. Jotkut näytti pitävän osana juttua mm. kännykällä pelaamisen. En nykysellään - entisenä kännykkä-ultra-kisaajana - ymmärrä kisaajia, jotka käyttää KALLISTA PELIAIKAA esim. FB-päivityksiin. Perhana, juoksemaan sitä on tultu. Ehtii sitä sitteki, kisan jäläkeen. Ugh! ...Eihän tämä oo yhtään paatosta, eihän?
    Koin välillä 6h22min-6h27min neljän kierroksen aikana yhden ultraurani tähtihetkistä. Lätkyttelin Klasilan Jannen kanssa perätysten nelijä lenkuraa 1.38-1.42 kierrosaikoja = karvan yli 5min/km -vauhtia. No, tietysti Jannella oli tuossa pimiämpi vaihe ja ihtellä oli aivan woo-doo-meninki. Taisi sieltä tulla siihen sopimoilleen kylkeen tuota nygårdin päästä(n) höyryy kinttuja vilkastuttaan. Tässä uuven SISÄRATOJEN SUOMEN JA POHJOISMAIDEN ENNÄTYKSEN TEHNYT JANNE KLASILA ja alla NAISTEN sarjan voittaja SATU OVASKAINEN uudella SISÄRATOJEN SUOMEN ENNÄTYKSELLÄ:


    Eli väli 5-7,5h meni ihan eufoorisissa merkeissä. Lähes jyrämäistä nytkyttämistä kohti aamutunteja.

7,5-10h:    Toinen maraton täyttyi ajassa 8.22.00/5:57. Eli edelleen olin alle 6min/km -keskivauhissa taukoineen päivineen. 80km jälkeen marginaali 10km/h -tahtiin oli kuitenkin ennää n.600m. Siinä irtosi käsi viimeistään +120km tavoitteesta. Ja vielä kerran otti päästä! 9h20min kantturoissa kävin taasen pitämässä kinttuja taivasta kohen. Otin vielä toisen 600mg buranan. Jalat olivat jo tosi paskan tuntuiset. Huoltaja, Janne "Jay Leno" Kukkola puisteli ja hieroi jalkoja maajoukkuehuoltajan tasoisesti. Koitin pitää pientä ääntä, ettei maajoukkuejuoksijat hoksaa paikalla olevan noin lahjakasta ja taitavaa huoltomiestä.
    Jaloista sen verran, että kyllä ne oli aika heikot 5h eteenpäin ja 7,5h eteenpäin koin meneväni enempi pään kuin jalkojen avulla... 9h40min kantturoissa kävin lähinnä testimielessä lirruuttaan vessassa vettä keskimmäisestä. Olin huojentunut, väri jäi vielä kohtuu terveen puolelle.
    100km täyttyi ajassa 10.06.39. 


             Eka virallinen satasen aikani. Liikaahan tuossa on numeroita. Katellaanpa ees vuonna, josko tuon sais AINAKIN 9:llä alkamaan. Melkein heti 100km jälkeen jouduin taas hakemaan apua jalat taivasta kohti. Kävely oli viimeiset 2,5h horjuvaa. Oli vaikeuksia kävellä suoraan. Minulla ei todellakaan ollut enää jalkoja - ainakin siltä tuntui.

10-12h: Viimeinen 2h ja 17,9km oli odotetun tuskaista. Jaloilla ei tahtonut saada normaalia juoksuaskelta, kävely oli humalaismaista horjumista 

ja pienienkin taukojen jälkeen oli vaikea lähteä liikkeelle. Lisäksi viimeiset 5h kärsin isosta jalkapohjan rakosta, johon en viitsinyt tehdä ennen kisan loppua minkäänlaista tutustumista. Valtaisan raastamisen ja taistelun jälkeen olin tilanteessa, jossa oli 114,966km taulussa ja aikaa jäljellä 5min20sek. Lähdin kiihdyttämään vauhtia. Muistelin lukemiani Esa Anttalan sota-aikojen kirjoja - kuinka vanja latoi luotia nuotioon ja tuli sakille äkkilähtö. Simuloin tilannetta mielessäni. Nyt +5min kuin kuoleman pelossa, kaikki mitä lähtee. Silmät sumeana painoin menemään. Onneksi en törmännyt  kehenkään. Kuulin vain valtaisaa taputusta, ja jonkusen "Cosmos-huudon". Vedin viimeisen 1000m nirvanassa aikaan 4.48. Lysähdin maahan. Olin puhunut, Joensuu oli kuunnellut.

    Kuulin kisan päätyttyäni pari IHMEELLISTÄ asiaa. Olinkin ohittanut loppumatkasta pari heppua, joista toinen oli siihen asti kisan paras Keski-Pohjanmaan piirin mies, Marko Forsell. Olin TEHNYT UUDEN PIIRIN ENNÄTYKSEN 12h juoksussa = 116,099km. Olin vähintäänkin ällikällä, jos kohta muutenkin. Tuo tulos toi kuulema myös OSALLISTUMISOIKEUDEN SPARTHLATONILLE 3-vuoden ajaksi. Herran jestas - ajattelin, tästähän on pakko antaa vissiin sitten ainakin tuollainen 8½ arvosanaksi. Ollaan nyt sen verra pehmiällä päällä. Kisan tulokset näkee TÄÄLTÄ.

    Haluan vielä kiittää kaikkia osallistujia hienosta kisasta! Tapasin vanhoja tuttuja ja PALJON uusia tuttuja/kasvoja juoksufoorumista. Ketään toisten edelle nostamatta KIITÄN TEITÄ lakki kourassa - KIITOS LADY´S & CENTLEMAN´S.


Loppuun vielä pari valokuvaa...
     Huoltajani; Jay Leno

Tuossa oikealla urani ekan 24h (Kaustinen 2010) aikana paljon yhdessä taivaltama kaveri, Arran Sundman punaisessa pusakassa.

    Nyt minä nuolen haavoja niin kauan kuin ne sitä pyytävät. En määrittele sitä etukäteen. Kuka sitä tietääkään. Sen jälkeen painun n.4kk ajaksi sorvin ääreen. Esittelen sitten talven aikaansaannoksia eka kerran Toholammilla maaliskuun viimeinen viikonloppu. Joko puolikkaan tai koko maratonin voimin. Saatan käydä vauhtilenkkeinä veteleen reenimielessä jotain hölkkiä, jos osuu kohalleen.


Tässä muutama videolinkki youtubesta Joensuun kisasta: Alle kirjoittaneen numero 205. .klo0030....6h...8h...klo5..klo6...Viimeiset minuutit...

EDIT: Juoksin 356 täyttä kierrosta  325,336m rataa. Loput tuli alun 121,8m (5:20min/km) tasausmatkasta ja lopun 157,5m (4:20min/km)... 10:n vauhdikkainta täyttä kierrosta olivat: 331)1.21,3/4:10... 357)1.30,1/4:37... 356)1.32,3/4:44... 355)1.36,6/4:57... 68)1.37,8/5:01... 15)1.38,2/5:02... 205)1.38,6/5:03... 30)1.38,6/5:03... 20)1.38,8/5:04... 16)1.38,9/5:04... Kierroksen nro.331 rykäisy, jalkojen herätys/hubi kierros (4:10min/km) teki jälkeä oikean reiden yläosaston huitteille. Se on edelleen "jonnin verran" arka... Viimeinen kilsa aikaan 4.48... Muita väliaikoja: puolimara(21,1km) 1.54.40/5:26... eka maraton 3.55.10/5:34... 50km 4.44.00/5:41... toinen maraton 4.26.50/6:19... kahden maratonin väliaika 8.22.00/5:57... 100km 10.06.39/6:04... 0-3h: 32,9km... 3-6h: 28,7km... 6-9h: 28,7km... 9-12h: 25,8km.  

                 Kisa 10km välein katsottuna, sekä tunnin välein katsottuna.

               


Väli kilometrit
tunnit Väli

0-10km 54:15/5:26
11,05km 0-1h

10-20km 54:10/5:25
11,05km 1-2h

20-30km 55:00/5:30
10,85km 2-3h

30-40km 59:15/5:56
10,00km 3-4h

40-50km 61:20/6:08
9,15km 4-5h

50-60km 64:30/6:27
9,55km 5-6h

60-70km 61:25/6:09
10,00km 6-7h

70-80km 64:05/6:25
9,20km 7-8h

80-90km 63:00/6:18
9,50km 8-9h

90-100km 69:39/6:58
7,85km 9-10h

100-110km 75:21/7:32
9,35km 10-11h

110-116,1km 44:00/7:13
8,55km 11-12h
      

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 18.11.2012

20 kommenttia:

 1. Onnittelut, hieno ja hyvin kontrolloitu suoritus! Palauttele ja nauti kunnolla, ensi vuonna kohti uusia haasteita.

  VastaaPoista
 2. onnea hienosta vedosta.

  t. sairanen

  VastaaPoista
 3. Hieno kertomus huippuhyvästä suorituksesta ja venymiskyvystä, voi melkein itsekin tuntea tuskaiset pitkät tunnit vaikka ei noin hurjaan raastoon uskalla lähteä mukaan.
  Onnittelut loistavasta suorituksesta ja hyvää palautumista!

  VastaaPoista
 4. Kiitos jopa mairittelevista kommenteista! Olen vähintäänkin otettu. Kyllä tähän täytyy kokonaisuuvessaan olla tyytyväinen. Hyvä askel oikiaan suuntaan.

  VastaaPoista
 5. Loisto suoritus!! Kuinkahan kovan tuloksen ensi vuosi tuo tullessaan? Naati nyt!

  VastaaPoista
 6. Mahtava taistelu! Naatiskele tuloksista vaikka parin tumman nikolain avittamana...

  T. Jonte

  VastaaPoista
 7. Kova suoritus onnittelut.
  Ei kestäs meikäläisellä kunto,jalat eikä pää kiertää 300 m rataa 12 tuntia, tuntikin olis kovasana.

  VastaaPoista
 8. Kova suoritus onnittelut.
  Ei kestäs meikäläisellä kunto,jalat eikä pää kiertää 300 m rataa 12 tuntia, tuntikin olis kovasana.

  VastaaPoista
 9. Onnittelut paitsi tuloksesta myös kontrollistasi kisan aikana huoltaa itseäsi ja säilyttää kyky liikkua eteenpäin.

  Nyt sitten hetki iisisti!

  VastaaPoista
 10. Onnittelut vielä tätäkin kautta!!!! mahtava onnistuminen oikeaan aikaan!! Nii ja hyvässä paikassa.. Eli tää lähtee nyt lenkille nii voi olla ens vuonna mukana kisassa!!! T:J.Leno

  VastaaPoista
 11. Onnittelut hienosta juoksusta.
  Harvalla on parempi tulos 12h juoksusta kuin 24h:sta - mutta varmaan sekin tilanne vielä osaltasi normalisoituu.

  VastaaPoista
 12. Kiitos, kiitos! Ihan korvia helottaa, kun täällä käy näköjään nuita OIKEITA juoksijoitakin antamassa kannustavia palautteita. Jälleen nähdään tämä kestävyysjuoksijoiden toisista välittämisen taso. Se on korkea, kun näin alottelijaakin jaksetaan lähes pataljoonan vahavuuvella onnitella ja sempata. Että lakkia käteen ja kumartaen! Ps.Kekki & Ilva: vähästä on helppo parantaa ;)... Polli: Huono kuntosen on osattava vaikka sika-aituuvessa painaa reikäpäänä ;) Jonte: Yhtään ruskiaa nestettä en oo saanut alas - en alkoholittomana enkä holillisena. Eikö maha vejä? Heh, heh... (vetää se jo, mutta ei vielä mitään olutta jaksa, ei ees alkoholitonta)

  VastaaPoista
 13. Onnittelut minultakin. Eilettäin piti punnita väkeä tuolla uikolla niin myöhään, ettei jaksanut kotiin tultua enää koneelle istahtaa. Pitihän sitä juoksua seurata koneelta, enkä kyllä niistä alun videoklipeistä huomannut, että oli vaikeuksia. Joko oot käyny kakskyppisen verryttelemässä ;D

  VastaaPoista
 14. Onnittelut vielä tätäkin kautta. Kyllä se oli niin hieno puristus sulta, et tuollaisesta saa paljon uskoa tuleviin.
  Palautuminen vissiin jo hyvillä aluilla? Tuo taitaa olla sitä mun toiveajattelua, kun sulle pukkais noita jouluisia hommia jo tulevana lauantaina. Täytyy tuota "tonttuparaatia" ja muoria katsoa sillä silmällä, et jos sieltä putkahtais joku kepeäjalkainen TARVITTAESSA tuuraamaan.

  VastaaPoista
 15. Kiitosta pimut ;) Palautuminen on muutoin mennyt odotetulla tavalla, miinus oik.jalan ukkovarpaan pää, joka on äkkiseltään arvioituna aika pahastikkin tulehtunu. Että ossaa olla viheliäisen kipiä aina, kun buranan vaikutus lakkaa. Märkää oon puristellu ja jonnin verran ihte päästäny sieltä painetta poies. On noi varpaan kynnet ennenki kellunu JULMETUN rakon päällä - ei siinä uutta, mutta nyt toi on aika kuumakin toi varvas...
  Jalkapöytä on vielä muutoin jonnin verran turvoksissa. Saihan noi kapulat aika paljon maistella tuota kaarrejuoksua, joten eipä se sillei yllätys oo. Mut ihan siis muutoin - ilman tuota ukkovarvasta - oon aikataulussa. To-Pe voisin jo periaatteessa muutoin kokeilla kevyttä jalottelua... EHKÄ.
  Just nyt kuitenkin tuntuu, että epäilen hieman. Haluan olla ihtelle rehellinen, enkä hätiköidä turhia. Ei mulla oo mittää hättää reeneihin. Tietty hinku ois higostella pukin tamineissa, mutta en nyt vihti koko geissiä vaarantaa silti sen vuoksi. Eli niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin ;) koitan olla järkevä tässä pallautumisessa.
  Terveitä ja iloisia kilsoja tytöille ja muillekki lukijoille!

  VastaaPoista
 16. Hyvä Cosmos! Hyvältä näytti menosi Joensuussa. Tuosta on hyvä jatkaa.

  Onko se nyt niin että 12 h ennätyksesi on parempi kuin 24 h:lla?

  Just kun aloin tätä kirjottaa, huomasin kommenttisi blogissani. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
 17. Onnea sullekin Cosmos! Tajusin vasta blogisi myötä, että se olit sinä, jonka huoltopöytä oli melkein siinä mun pöydän vieressä. Foorumin nimimerkit, oikeat nimet ja naamat eivät mulla oikein yhdisty, niin en osannut tuppautua juttusille. Äitini taisi aika pitkään haastella huoltajasi kanssa, mikä varmaan auttoi molempien hereillä pysymistä. Valtavan hyvän vedon teit noiden vaikeuksien kanssa!

  VastaaPoista
 18. Kiitosta... Eka: No onhan se virallisesti. v.2011 vedin Onnin kierroksen koekisassa 128km/24h, mutta se ei ollut ns. virallisesti mitattu kisa. Toiveissa ois löytää ees vuonna 24h-kisa. Pasi: Joo, ainakin näin aluksi tulee näköjään paljon tuttuja joka kisassa. Nähdään varmaan taas jossain, toivottavasti. Hyvä kisa, ehkä ees vuonna uuvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Cosmos! Oli upeata nähdä suorituksesi paikanpäällä. Mieleen jäi tuo suorituksesi pysyvästi.
   Hienosti olet myös tuon analysoinnut...
   Mulla on videoituna viimeiset metrisi, sopivasti matkasi päättyi huoltopisteemme eteen...
   Pistä yksäriä Seppolaan Hollelle niin lähettelen tuon sinulle. Saat liittää sen myös tähän mainioon Blogiisi jos haluat.

   Poista
 19. Videon pätkä lopusta maistuisi. :) Kiitos vielä kannustuksesta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.