sunnuntai 1. marraskuuta 2015

JUOKSEE - JUOKSEE - JUOKSEE VAAN...

                   ...Yhdessä suosikki lataus biiseistä tunkataan hokemaa "pumppaa-pumppaa-pumppaa-pumppaa-pumppaa-pumppaa-vaan". Mulla on taasen kääntynyt pikku hiljaa nätistä pikku-kivasta 350km kuukausi menosta yli 500km/kk tahtiin. Eli on alettu reenaan ylläpidon tai herkistelyn sijaan.

                    Ooha tämä taasen aivan eri meininkiä. Äkkiä sitä tottuu helpompaan. Ja määrän nosto - tai paluu Unkarin kisavuotta edeltäneeseen - on tuntunut. Lisäksi oon reenannu, enkä vaan nylykyttänyt erittäin kevyttä peekoota. Mukana on ollu ihan normi reippaat ja tehoreenit. Olin väliin lokakuussa tiukilla, enkä ollu väliin varma, olinko vielä tähän valmis. Oli lokakuussa muutama reeni-yhdistelmä joka oli aika raju reisiosastolle ja olen vielä näinä päivinäkin keräillyt itseäni.

                   Lokakuussa juoksin 523km. Niistä paljon myös tuolla vaativalla vaellus polullamme. mm. kaksi kertaa koko kiepautuksen, jälkimmäisellä jopa ennätyksen.

                   Tuhdin reenitahdin positiivinen puoli on ollut selkeä kunnon nousu, joka on vähentänyt ajatusta tästä tahdista hellittämisestä. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Kunto on noussut jopa 4 viikkoa sitten jumisilla jaloilla juostusta maratonennätyksestä. Silti väliin hirvittää. Ei se, että oon jumissa väliin tuhdistikin vaan se, että 13 päivän päästä kajahtaa 12h hallikisan lähtölaukaus.

                  Tänään alkoi marraskuu. Olin jo aiemmin päättänyt ottaa ohjelmaan Nivalan Suunnistajien upeasti järjestämän 12,0km polkujuoksukisan reippaana harjoituksena. Ennen kisaa verryttelin yhteensä noin 6km. Kisa oli kerännyt mukavan määrän juoksijoita. Pelkästään kilpasarjoihin yhteensä 33 osallistujaa ja kuntosarjat päälle.

                   Lähtöä edeltävä tunnelma oli hyvä ja oma mieli tavanomaista rennompi, kun tiesi ettei tänään olisi tarkoitus puristaa sitruunaa kuivaksi. Lähtövaatteen alla olikin hauskaa ja vitsejä taottiin vielä 20sekuntia ennen lähtöä.

    OLI PAKKO KIUSATA MARTTI "NÄKKI" AHISTUSTA LÄHTÖVIIVALLA ;=)
kuvat saa isommiksi klikkaamalla...
                         @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen


                   KISA:

                   Ajaudun lähtöryhmityksessä Tuomas "Gebre-Bolt" Aholan viereen. Vihdoin tulee vapauttava lupa alkaa liikkumaan. Hieman kädet kolisee yhteen kuin maaottelu kasisatasella. Se pienesti huvittaa...

 @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen

                  Jo verryttelyssä kotona jalka oli kepeä, vaikka takana oli jo uuden treenikauden viides peräkkäinen yli 100km viikko (ja lisää tuloo). Lähtökiihdytys on upea tunne - paljon vapauttavaa tunnelmaa ja jalan raikasta sointua. Niin nytkin. Eka kerran vilkaisin kelloa ennen eka mutkaa - ihan huviksi (tavakseni). Vauhti oli kohtuu naseva noin @3:30min/km. Piisaa, heh,heh...

                  Eka 900m oli hyvää polkua kahdella kostealla kohdalla. Vastamaa voittoista. Eka kilsa 4:21min. Olin neljäntenä. Gebre oli jo karannut. Erkki ja Robert (16.v suunnistaja lahjakkuus) oli vielä pihdeissä. Erkki alkoi tosin loitota.

                Seuraavat 2,7km lasetettiin myötämaata hiekkatietä pitkin. Koitin pitää sykkeet 160 kantimissa. Olipa lepposta reipasta - tuntui sykkeitä helpommalta. 3,6km kohdalla hyökättiin kyntöpellon nurkkaa kohden. Keskivauhti oli siinä kohtaa @4:18min/km siihen asti. Kyllähän tässä reenijumissa reenejen keskellä tuo vauhti on arviolta 10-15sek/km hitaampi kuin mitä sen ajattelen voivan olla tällä kunnolla.

                                       @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen

            Voittaja; Tuomas "Gebre-Bolt" Ahola 12,0km 46:36min @3:53min/km!!!                                   @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
                          Kisan kakkonen; Erkki Vähäsöyrinki

                                      @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
                           Asianomainen.

                                     @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
 
                     Tuoreehko aviopari (Heikki "Lintu" Uusivirta pep56km voittaja!!!)
Huomion vie kuitenkin paremman puoliskon upea Himangan Urheilijoiden pusakka. :)

                                     @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
                             Kisan yksi iso puuhamies, Lasse "alle 2minuutin" Palola ;)

                                 @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen


                             Naisten sarjan voittajan (nro.14) tyylinäyte, Päivi Lassila.

                                   @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen


                                Synttärisankari, Jonte-Konde!!!

                                 @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen


                           Miesten sarjan viimeiselläkin oli näin komea askel! Hyvä, Teemu!!!

                Olin tuossa kohtaa noussut kolmanneksi kisassa. Gebre ja Erkki olivat kadonneet näkymättömiin. Haapajärven nuori suunnistaja poika oli 100m perässä ja "Näkki" n.200m. Jossain kauempana oli isompi joukko, johon asti en nähhy kunnolla. Näin siis 3,6km kohdalla. Näkki juoksi kyllä minusta yllättävän vahvasti ja kovaa. Hienoa! Hyvä, Martti!!!


                Sitten oli edessä pikku kyntöpellon ylitys, jonka jälkeen enimmäkseen kärrypolkua, pienellä kivikkopätkällä maustettuna. Siitä jatkettiin haittakujaa pitkin 5km kohdalle, jossa Keijo "Hietapuolen Bekele" Nivala oli vaikuttavana hahmona ohjaamassa juoksijoita oikeaan suuntaaan.

               5km noin väliajat: Gebre 19min, Erkki 21min, minä 22min. Sitä seurasi peräti 3,4km väliin tekninenkin polku-osuus, jossa nuori suunnistaja näytti mitä merkkaa 16.v vs. 41.v. No, jos olis tosissaan juossu niin oisha... mukavaa oli polulla vetää, kun 160 sykkeet tuntui lepposilta eikä maitohappoja kertynyt ollenkaan. Välillä, selvemmillä pätkillä vilkaisin, milloin "Näkki" tulee huivin kera takaa. Aina huokasin, kun ei tullu, sillä sillon ois menny KILPAJUOKSUKSI!

             Lähestyessäni 3,4km polku-osuuden loppua, huomasinkin yllätyksekseni, ettei poika ollutkaan kuin noin 80-100m edellä. Nakkauksentielle tuli makaa n.8,4km. Tässä pari kuvaa noin 8,2km kohdalta.

                                    @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
          Kiva nähdä, että "Robbekin" on joutunu irvistään pitääkseen minut takana. ;)

                                  @PäivikkiTurunen/JarkkoTurunen
                      Lepposen tuntusta ja näköstä. Raiskataanko tässä numerolappua???

            Edessä oli n.1,4km. Rytmi löytyi aika nopeasti, vaikka tuoreus oli näilläkin tehoilla jo hieman poissa. Silti pystyin polkeen 160 sykkeillä 4:34min kilsan hiekkatiellä. Poika oli 100-150m päässä edessä, ketään ei näkynyt takana mailla halmeilla.

            Loppu oli enemmän tai vähemmän fiilistelyä. Nautin treenin onnistumisesta. Toisaalta kutkutti ottaa loppakiri, mutta silloin ois(?) ollu vaikaea selittää, että matkalla otin kyllä rennosti.
Oma loppuaika oli 57:06@4:46 ja neljäs sija miesten sarjassa.

kisan matka 12,0km
             KISAN TULOKSET

                    Jonte-Konden maaliin tulon yhteydessä juhlittiin vähän Nivala GarminTeam ystävämme syntymäpäiviä (oikia päivä keskiviikkona). Viime vuonnahan juhlittiin vähä isommasti.

            

             Täytyy vähän hehkuttaa tuota "Gebre-Boltin" aikaa. Ajatelkaa 3:53min/km vauhtia reittiä, josta 5,6km oli osin teknistä polkua ja 2km helpompaa polkua ja 4,4km tietä. Nousumetrejäkin löytyy tuosta reitiltä 68 kappaletta. Se tekee kuulkaas tuolle reitille neljä yli kolmen tonnin Cooperia peräjälkeen!

             Lisäksi sulakeli toi esiin reitin kaikki mutakohdat. Toki reitti oli ns. nopea reitti, jos vertaa esim. isr2014-vaellusreittiin.

              Tästä on mukava jatkaa kohti Joensuun 12h hallipiirinennätyksen kimppuun käymistä! Jalat jotenkin hieman aukesi tästä reippaammasta lenkistä. Hyvä niin. Sitä tässä odotellaankin.

Koittakaa pysyä järissään ja reenata paljon!!!

KIITOS NIVALAN SUUNNISTAJAT!!!!

 ELOKUU ON HYVÄ?


Onni Vähäaho, Nivalassa 1.11.2015

2 kommenttia:

 1. Helepon näköistä oli meno linssin läpi tiiraillen. Saispa omankin juoksun joskus tuolle mallille. Tarttis varmaan nelinkertaistaa harjoitusmäärä.
  T. Jarkko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun juoksit v.2011 Kipinä maralla 10,55km 47:40@4:31 - tuntui se silloin minusta aivan utopistiselta vauhdilta itselleni koskaan. Muista vielä elävästi sen kun sitä piti ällistellä koko ilta. Ja kova aika tuo on vieläkin. Innostava juoksu tuo oli. :)

   Juoksemalla on näköjään mahdollisuus parantaa omia tuloksia yllättävänkin paljon. Kyllä sinulla on eväät minua parempiin tuloksiin, jos löytyy intoa vihkiytyä juoksulle. Tsemppiä!

   Poista