perjantai 8. maaliskuuta 2013

KATSON TAAS KIVEN PÄÄLTÄ

                      Aika harva tuntee minua tarkoin. En ole muistaakseni paljonkaan kirjoittanut miten lähestyn avainharjoituksia. Keihäänheitto ja painonnosto ajoilta opitusti adrenaliini virtaa veressäni, olen lähdössä ns. lavalle (painonnosto) tai vauhdinottoradan päähän, kun lähden tekemään vauhdikkaita avainharjoituksia. Niin tänäänkin. Tänään oli vielä normaalia enempi latausta. Olo oli epävarma kiusallisen pitkään venyneen sairastelun jäljiltä. Tässä taas tullaan siihen, mitä olen sielultani. Elän kuin nhl-kiekkoilija. Olen niin hyvä - tai niin huono - kuin viimeinen pelini oli. Crosby saalisti viime yönä kolme pistettä. Moniko vielä on mukana? Lauteilla ei ole väkeä. Tämä menee ihan kanadalaiseksi, mielenvikaseksi läppändeeriksi. Yhtä kaikki. Itseluottamukseni on samalla minun suurin vahvuuteni ja heikkouteni - juuri edellä kuvatusta syystä johtuen.

                     Aamulla lykittiin hölkkää pulkkaan 9,3km Janin kanssa. Otettiin muutama HUOLELLISEN kevyt Boltti. Mieli ajoi jo iltaan klo.5 aikaan aamulla. Kellokortin leimasin 2h myöhemmin. Se oli vain sivujuoni, koko työvuoro, sillä kaikki focus oli ISOSSA illassa. Sieltä saisin joko siipeeni tai takaisin hieman hukassa olevan itseluottamukseni. Olin vielä Pasi Koskisen luota lähtiessäni komeasti tähystämässä kiven päältä. Olin elämäni kunnossa silloin... nimenomaan tuloskunnossa. Peruskuntohan ei mihinkään katoa ihan heti, vaikka se voi mielestäni 1-5% heikentyä/viikon sairastelu. Tuon kiven päältä näki asiat mainiosti. Itseluottamus oli tapissa. Tiesin, että voisin juosta talvikelilläkin maratonin Toholammilla ALLE 3.20. Eikä siinä ajatuksessa ollut yhtään edes kanadalaista uhoa. Nyt kuitenkin katselin versovaa sammalkasvua tuon ison kiven juurella. Kiven pinta oli kaksi viikkoa liian liukas, jotta olisin voinut kiivetä sille. Tänään näin kiven kuivuneen. Päätin yrittää.

                     Vetoharjoitusta edeltävä venyttely ja verryttelytuokio kotona kertoi KUTAA. Lihakset tuntuivat pirun hyviltä. Sain jo otteen kivestä. Ensin oli vuorossa 6min vedot 4min palautuksilla. Näkyi kovimmillaan olleen vauhti peräti 3:16min/km hetken aikaa ja jonkin aikaa alle 4min/km. Tossu oli syönnillään. Lataus oli valtava - tunnetta oli pelissä kuin Alessandro Del Pierrolla, kun hän protestoi tuomarille saamaansa "aiheetonta" keltaista korttia. 3x6min setissä taisin mennä hetken jokaisessa alle 4min vauhtia. Tehojakin oli enemmän kehissä kuin oli tarkoitus. Tarkoitus oli vetää nuot 3x6min vedot viime kesän puolimaratehoilla = 157-162. Nyt napsuttelin noita vetoja n.163-169 tehoilla. Tunne ei ollu kuitenkaan ollenakaan raastava, joten annoin palaa. Olinhan tätä odottanut - mieleni halajasi tätä. Olin kuin sonni kevät laitumella!!! Osaltaan vaikuttaa tuohon, että +163 sykkeet tuntui niinkin helpolta, että olen saanut korjattua peräti 118:sta käyneen Hb:n 140:n. Happi virtaa veressä paremmin.

                   Toiset kolme vetoa, eli 3x4min minuutin palautuksilla olikin sitten jo kova rasti. Varsinkin tuon setin toinen veto. Jaksoin kuitenkin hyvin pitää tehot samoissa kanteissa kuin 3x6min vedoissakin, mutta nostaa en enää ilenny, kun alkoi maitohappoja tulla siksi paljon jo reisiosastoon. Makia oli kuitenkin raastella nuot 4min vedot vielä pois, vaikka ne jo vähän kyntämiseksi menivätkin. Siinähän sitä pääsi kestävyyden juurille, kun palautukset oli nuin lyhyet = 1min.

                  Nyt näyttää taas tosi hyvältä. Tämä harjoitus ei nyt suoraan mitään vastauksia iskukyvystä minulle kertonut, vaikka en lähde näiden merkitystä yhtään vähättelemäänkään. MUTTA ensi viikon perjantaina on 15km iltalenkki, jonka seassa on tarkoitus tehdä 2x5km kilsan palautuksella puolimaraton tehoilla. Silloin pitää malttaa pitää tehot oikeasti tuossa 157-162 välissä. Sitten näen jo aika hyvin mihin aikaan vedän Toholammilla. Mutta siitä lähden, että ALLE 3.20 mennään Toholammilla. Se tarvii ~4:44/km x42,2km. Tarkennetaan tuota tavoitetta sitten ihan kisaviikolla. Juoksualusta ja sää vaikuttavat tietysti myös tulokseen. Joka tapauksessa tärkeintä on nyt, että luotan itseeni 110%, minkä tavoitteen sitten ikinä laitankin lopulliseksi tavoitteeksi. Tietysti terveenä ja ehjänä täytyy pysyä. Lässyn-lässyn.

                 Ps. Lasse jätti muuten minua n.100m kolmannessa 6min vedossa. Eli Lasse on aika hyvässä kunnossa... tai no, aika monikin on, kun minuun verrataan. :=)) Mukana meitä oli kolme, kun myös Jani veteli onnistuneen harjoituksen. Hieno ilta!!!

                   Palaillaan!!! Aamulla klo.7 -> Voimajuoksua umpihankeen! Teretulemast joukkoon! Ugh.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 8.3.2013

14 kommenttia:

  1. Hyvin vedetty pitkän tauon jälkeen. Samperi kun olisi kunnossa, niin yrittäisi lähteä peesiin tuonne toholammille, muttei kunto kestä vielä tullaista. Tuommaista 3:20 alitusta itsekin toivoisin tälle vuodelle.

    VastaaPoista
  2. Maltoit juuri oikein palailla baanalle taudin jälkeen, on se hienoa huomata ettei hyvä peruskunto katoa hetkessä.
    Paloperän Vireeni on kyllä ykkönen kunhan saa terveenä harjoitella.

    VastaaPoista
  3. Joo, olisi se 3.20 alitus talvikeliin/ilmaan tehtynä hyvä aika tähän kohtaan. Toukokuussa sitten kunnon kuotasu, ja toivottavasti aikakin. Elokuun Kempele mara on varakisana,jos ei toukokuussa lävähä alle 3.13.30, joka on vuojen tavote... Paloperän vireenillä on petollisen kevyttä menoa. :) Tsemppiä lenkeille!

    VastaaPoista
  4. Hienoja kuotasuja on ollut, joten eiköhän toi Toholammillakin kulje. Muistat vain pari viimeistä viikkoa vedellä keveästi, siis OIKEASTI keveästi, niin hyvä tulee :)

    VastaaPoista
  5. TJ 14, eli kaksi viim. viikkoa lähtevät liikkeelle Toholammin viimestelystä. Palasin nyt tuohon taannoin kirjoittamaani TJ 31 Toholammille ohjelmaan. Pe ja La päivät tein vain toisin päin. Tarvittaessa säädän tietysti viim. kahden viikon ohjelmaa, jos tarvetta ilmenee. Kyllä siellä vielä on jokunen terävöittämis harjoituskin, mutta täytyy koittaa olla suht tuoreena sitten aikanaan viivalla. Mitään superkevennystä ei ole tiiossa, mutta sen verran, jotta ajaa sopivan draivitilan myllyyn. :)

    VastaaPoista
  6. Katsoin tuossa varsin syksyn (1.9.2012) Vaasan maratonin edeltävää 2 viikkoa ja aika lailla saman tyylistä settiä näyttäisi tapailevan Toholammin viimeistelyohjelmakin. Ehkä Vaasan alla reenasin aavistuksen rohkeammin 1-2vko:a ennen kisaa, löysäten sitten viimeisen viikon pienen aavistuksen kevyemmin lopun kuin nyt on tarkoitukseni.

    VastaaPoista
  7. Jo kokeiltuja juttuja siis, ja toimiviksi havaittu, hyvä. Mie olen keventänyt niin, että toiseksi viimeinen viikko on kilometrimäärältä n. 60-80% normaalista, tehot suht maltillisia. Viimeisellä viikolla olen mennyt niin, että 2-4 kevyttä ja suht lyhyttä 7-12km lenkkiä + 1 n. maratonvauhtinen suht lyhyt 5-10km kopaisu. 1-2 lepopäivää ennen maratonia. Eli suhteellisen raju kevennys, mutta tuntuu toimivan itselläni. Varaan kuitenkin itselleni oikeuden kokeilla toisenlaistakin lähestymistapaa toukokuussa, sikäli siltä tuntuu :) Pääasia, että on "tuoreena" viivalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Variaatioita on varmasti lähes niin monta kuin on meitä hölkkääjääkin. :) Itsellä myös ihan vimppa viikko tosi kevy. Kaksi vika pv lepoa. <-sis. vain kisaa edeltävän pvn 4km verryttelyn. Muutoinkin viikko on lähinnä hulluuden etsimistä. Lataus alkaa jo kertymään,,,drrr,,, ;=)

      Poista
    2. Ajattelin muuten kokeilla Toholammilla ennen kisaa 2km verryttelyä. Aikaisemminhan oon lähteny lykkiin juoksematta. Venytellyt olen kylläkin. Uuuh, monenlaista tyyliä.

      Poista
  8. Veikkaan että Onni juoksee 3.17 lampin maratonilla. Kyllä askel näyttää sen verran kevyeltä verrattuna viime vuoteen. Ja äijä muutenki on ku ajokoira. :) Ja mitä minuun tulee ei kannata puhua kovasta kunnosta koska tammikuusta alkaen juoksulenkit voi laskea yhden käden sormilla. Katotaan syksympänä näyttääkö petollisen kevyeltä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiinenä oleva ajokoira kiittää ultimakohteliaisuuksista. Jos Lasse pysyy terveenä, alittaa hän syksyllä puolimaralla 1.30 rajan että heilahtaa! ;) Ps. Kova veikkaus. Oikia malli, ettei aristella!

      Poista
  9. Raaka peli pitää olla niinku Asko "rampo" Niskala aina ennen totesi. Hirven Reinon kans järven ympäri hampaat irvessä sanaakaan sanomatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat legendoja, varsinkin "Rampo". :) 4.5.2013 han tuo on mahollista retroilla, eli pidisjärvi piikissä, puolimaralla. <-En aio pitää luentoa vaan juosta, ja hampaatkin ovat varmasti irvessä, lopussa, mutta silmät ovat varmasti sumeana. Hyvä, Lasse! Ps. Oliko se sinun tonnin enkka 2.45? <-On äijällä kompetenssia lausunnoisssa meinaan.

      Poista
    2. 2.43 oon kerran juossu taktiikka-juoksussa 1992. Kytättiin ja loppukirissä ratkottiin paremmuus. Samana kesänä juoksin kuitenki 800m alle kahen eli tonnin aika ei oo mikään huippu-aika.

      Poista