lauantai 23. maaliskuuta 2013

TOHOLAMPI 2013: KESKEYTYS

                       Tuli siis keskeytys Toholammin talvimaratonilla. Varmaankin erittäinkin yllättäen näen kisan positiivisena kokemuksena. En ole edes harmissani, että tuli keskeytys. Mistä nyt liiraa? Olenko pehmennyt? Katsotaan vähän kisan aluspäiviä ensten.

                      Kuusi päivää sitten sunnuntaina käytiin tuolla kelkkojen jälkiä jolokotteleen 2,5h. Alla oli lisäksi joitakin kovavauhtisempia, kevään ensimmäisiä asfalttilenkkejä. Asfaltti on aina aluksi erittäin kovan tuntuista pitkän talven jälkeen. Myös vauhdit kasvavat asfaltilla, joka lisää kovan alustan lisäksi painetta jalkoihin. Menee aina keväisin jokin hetki ennen kuin jalat yleensä tottuu iskutukseen. Maanantaina, keskiviikkona kahdesti ja eilen yhdesti juoksemassa käyneenä en todennut kertaakaan oikean jalan nilkanseutua aivan normaaliksi. Maanantaina se oli vallan paha. Minulla on ollut joulukuusta alkaen aika ajoin lisäksi jalkapohjissa muutoinkin joko jänteet kireänä tai jopa tulehtuneina, mutta vaivat ovat aina menneet aika nättiin ohi. Tosin nuo vaivat ovat aina ajan perästä palanneet kummittelemaan.

                    Eilenkin venytellessä nilkka oli ajoin aika jomottava jopa, mutta toisaalta se aina huojentui venyttelyillä ja jäillä. Usein lisäksi kisoissa on sitten paremminkin jokin muu juttu buustannu kuin kisaa edeltävä vamma. En kuitenkaan ottanut koko viikolla yhtään buranaa esimerkiksi. Halusin nähdä jalan aidon tilan, enkä lähteä peittämään - ja kenties sitä kautta särkemään pahemmasti - todellisia vaivoja ja kipuja. En toki lähtenyt T´lammille keskeyttämään vaan juoksemaan ALLE 3.20 -aikaa, mutten kaiken uhalla. Tosin tänään olisin siihen tavoitteeseen tarvinnut tämän kertaisella iskukyvyllä muutoinkin 100% tasapainoisen suorituksen. Katsotaanpa sitten tuo kisan (28km siivu) kulku.

                   n.400m verryttelyssä nilkkaa vihlasi vain (heh) kerran. Jalat tuntuivat muutoin lähes hegumallisilta.
 
                                   Kuva verryttely avauksesta

                          Liikkeelle komento tulee. Singahdan matkaan yllättävän rauhallisen tuntuisesti, sillä ohi painaa väkeä vasemmalta ja oikealta. "Jopa" Överstin Elli napsuttelee tovin edelläni, kuten kuvastakin näkkyy. Siis toihan on vitsi - Ellihän on nopsajalkainen juoksija.

                                   Juostu ehkä 87m matkasta


                           Rauhallisen tuntuisesta alusta huolimatta eka kilsa täyttyy ajassa 4.19. Löydänkin pian tavoittelemani helpolta tuntuvan maratontehoalueen ~155 sykkeet. Meno maistuu. Askel tuntuu jopa ajoin lennokkaalta. Vauhti on odotettua nopeampaa. Toinen tonni 4.28. Kaikki menee helposti, kunhan vain vartioi, ettei sykkeet kaadu ainakaan 16x-alkuiseksi heti alusssa. SITTEN tapahtuu jotain outoa: mahasta alakaa pistään. Minua ei yleensä pistä. Pystyn jopa aika nopeasti lähteen syönnin jälkeen lenkille. 3,4 ja 5km menee lähes hengittämättä. Henki meinaa salpaantua, kun yrität saaja happea, eikä viihti laskea juoksuakaan alas ihan hevillä. Seurauksena hengästyminen. Tuota siis kesti välin 2-5km. Ihmeesti sain kuitenkin taiteiltua nuokin kilsat aikoihin 4.37, 4.44 ja 4.49. <-Tuo viijes kilsa oli tosiaan jo niin vaikea, että meinasin jo siinä keskeyttää. Onneksi toi pistos loppu kuiten-niin siis 5km tietämissä. Huomasin samalla olevani jopa maraton sarjassa toisena. Uuuh, vaikka sijoituksilla ei ole mitään merkitystä, kun ennätykseni on lähes 1,5h heikompi kuin ME.

                         Eka kiekalla tehtiin sellainen ylimääräinen lenkura lesitllä päin. Näin ollen jouvuttiin puskeen eka kiekalla yhtälujaa vastaiseen n.4km. Justiin, kun olin saanut pistokset ohi ja hengityksen taas tasaantumaan ja askeleen normi syönnille niin alkoi tuo julmetun vastainen n.4km ossuus. Jälestä päin kattelin, että tuo eka kiekan vastatuuliossuus vedettin keskituulen ollessa 9m/s pohjoisesta! Mitähän sitten oli puuskissa? 13-15m/s? Olin kuitenkin kaikesta huolimatta vain n.30sek. aikataulua jälessä, kun saavuin stadionille 10,6km juoksun jälkeen.

           10,6km takana pääasiassa vaikeita kilsoja, keskarin ollessa silti n. @4:40

                        Kyllähän toi eka kiekan taiteilu tuntui pienen hetken ennen kuin taasen pääsi kierroksen alusta alkaen kunnolla rytmiin. Lisäksi tuli tuolla vastatuuliossuuveella väännettyä tehotkin ajoin tuonne ~165 kantille, eli noin 7-10pykälää yli. Lasken tuon innokkuuden piikkiin. Tuntui niin hyvältä, kun pistos loppui, eikä tuntu pahalta lässäyttää vähä jengalla vastatuuleen. Selkeä virhe kuitenkin...tai, eihän koskaan tiedä, jos ei katso rajoja?

                        Toisen kierroksen alku tuntui taas huokealta. Väli 11-15km kilsat olivatkin tasasesti @4:39-4:44 välimaastossa. Juoksu tuntui vahvalta. Mietin: Kyllä on kannattanu reenata kovvoo, kun jaksaa näin mukavasti jolokotella menemään... Vastatuuli oli kuitenkin toisellakin kiekalla vielä aika pirullinen - taisinpa sanoa minut kiinni ottaneelle Niemisen Samulille, että jopa "vittumainen" tuuli. Fakta: keskituuli 7m/s toisella kiekalla. Ehkä puuskissa 10-12m/s. Tarpeeksi. Liikaa minulle ainakin. Vauhdit tippui taasen sitten tuohon puskiessa @4:50 -kantille.

                     Kisan voittaja, Teemu Piksilä (2.34.31 @3:40), oli muuten sormistaan ihan jäässä maaliin tullessa, vaikka oli perus ulkoiluhanskat. Kertoi hänellä(kin) vaikuttaneen ~10sek/km noilla vastatuuli osuuksilla. Tässä pari kuvaa Teemusta:

         Teemu Piksilä x2. Kuvaajana: Olli Vähäaho, käsittely Nivala66-studio

                     Kolmannelle kierrokselle kaartaessa alkoi tulla kolmea vastusta: a)jalat väsymään vk-lykkäykseen hivenen, b)lieviä nilkkatuntemuksia, c)hienoisesta nilkan varomisesta johtuneesta venkoilusta johtuen kramppeja. Laskeskelin jo, että niillä tuntemuksilla pystyn hölökötteleen kisavauhdin jatkoksi @4:50-5:10 väliin kilsoja kisan loppuun ja sujutteleen kuiten-niin ees alle 3.25:n. 18-25km menikin, vastatuuliosuus mukaanluettuna varsin säyseästi "uutta", tilanteen mukaista tavoitetta kohden köpötellen. No, yksi tosi paha notkahdus oli 22-23,5km välillä, mutta se korjaantui geelin imeytyessä. Puolikkaan väliaikakin oli jopa mun oma ENKKA!!! 1.39.21, eli 4:43/km.

                    25km kohilla alkoi sitten nilkka ilmoittaa, että hälle riittäis tämä sujuttelu jo. Mikäli tuo nilkka ei ois jo viikon päivät minua kiusannu, oisin sitä koittanu taivutella pidempään. Mutta nyt riitti väli 25-28km. Jouduin laskeen jo tehot sinne hivenen päälle 140:n, eikä nilkkaan kohdistunut kipu hellittänyt niin katsoin viisaaksi jättää leikin kesken. Toinen vaihtoehto olisi ollu vetää riskillä jäljellä olleet 14km. En halunut nostaa tällä kertaa tuota korttia, sillä se olisi saattanut olla mustapekka. Kenties olisi tullut pitkäkin tauko. Nyt nilkutin keskeytyspaikalta suihkuun n.2km ja onnuin jalkaa niin kauan, kun sain kotona buranan ja jäitä siihen. Nyt sillä pystyy jo normaalisti käveleen, jota ei voinut tehdä keskeytys hetkellä.

                     Kuten sanottua, tämä oli silti positiivinen kokemus. Sain taas lisää tietoa ja vastauksia. Niitä tarvitaan aina jatkoa varten. Tämä oli pirun hyvä Vk-lenkki. 28km/ @4:50 näytti tulleen lopputulemaksi. Nyt joku päivä lepoa ja ens viikko varovasti palauttelua ja kevyttä tunnustelua. Ehkä ti tai ke vasta eka kerran. Varsinaiset reenit koitan käynnistellä sitten taas oikein toden teolla viikosta 14 alkaen, eli reilun viikon päästä.

                   Noista vastauksista sen verran, että olisin tarvinut tänään 100% ehjän suorituksen = ei pistoja, ei jalkavaivoja. Lisäksi 3.20 -alitukseen olisin kenties tarvinnut vielä hieman tyynemmän ilman. Arvioin jo eka kiekan lopuksi, että voisin kaiken mennessä nappiin juosta tänään 3.21-3.22 väliin tässä kelissä. Sehän tietysti oli vain kisan aikaista pohdiskelua.

                    Tarvin jatkossa lisää Vk-lenkkejä että keskivauhtista juoksua, jos meinaan olla entistäkin valmiimpi nimenomaan maratonsuoritukseen. Tarvin Vk-kestävyyttä ripauksen jopa puolikkaallekin. Tosin määräähän tässä on talvi mätetty ja vasta ihan vast´ikään alettu ottaan Vk:ta rinnalle nousevin annoksin. Täytyy tässä nyt odotella, että nuot koivet taas tottuu tähän asfalttijuoksuun pitkän pehmeän jää-lumi-kauden jälkeen.

                   Yhtä kaikki, pidin siitä, miten helposti pystyin lykkäämään nuita tämän päivän vauhteja ennen vaikeuksia - ja myös vielä tuntui hyvältä n.@4:40 vauhditkin toisen kiekan alussa, vaikeuksien jälkeenkin. Terwamaratonille on nyt aikaa tasan 9 viikkoa ja siellä tavoitteena on sitten vuojen vaihteessa laitettu 3.13.30 = @4:35. Siinä on mulle sopiva haaste.

                   Nivalan Miika Tenhunen voitti 7,9km juoksun ajalla 28.20 @3:35.

Huikea kaveri. Hänestä kuulemme vielä pitkään. TOIVOTAN MIIKALLE kaikkea hyvää tuleviin koitoksiin!!! Miikan papan, Kari Tenhusen, kanssa ollaankin tuttuja pitkän ajan takaa.

                              Vas. Piksilä, minä, Kari Tenhunen

                          Minulla juomien tarjoana ja huoltajan toimi ansiokkaasti velipoika, Olli.
                                   Huolto: Olli Vähäaho

                           Loppuun vielä muutama muukin kuva
                                           Tuossa ainakin nro.61 Timo Tollola
                                                          Lähtökuopissa

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 23.3.2013

15 kommenttia:

 1. Lennokasta menoahan sulla oli, harmi vaan kun jouduit keskeyttämään. Teit kuiteskin oikean ratkaisun, siitä tulee helposti pitempi tauko kun lähtee väkisin veteleen. sulla on sitten oulussa oikein kahden suden nälkä ja painelet reilusti omiin ennätyksiin. Itelläni oli ihan ok juoksu, tuuli vaan hidasti menoa ja taisi syödä myös ylimääräisiä voimia. Soitellaan, tsemppiä sulle. terv.Timppeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Setä vainaa tapasi sanua tuohon lennokkuuteen, jotta kartanoviriä, jos se ei näkyny tulostaululla - vireys. Muistan niiden sanojen innoittaneen yhä kovempaan hiihtoharjoitteluun aikoinaan kossina. Päteäiskö sama juoksuun, tiedä häntä... Ehkä keveempi runko vähentäis painetta nilkalta? ...Juu, tuosta blogista jäi pois ainakin se, että tänään aamulla klo.4-4.20 pidin jäitä nilkassa, kun sitä juili. Se helpotti. Jatkoin unia. Koipi antoi juosta +25km. <-Tyytyväisyyden aiheita.

   Poista
 2. Hyvät vauhdit sulla tuntuu olevan reservissä! Harmi että tuulet ja nilkka esti tälläkertaa ennätykset. Luulen että kesänmittaan nähdään vielä kovia suorituksia. Tsemiä!

  VastaaPoista
 3. Ukko on kunnossa, siitä ei epäilystäkään! Ja onneksi olkoon uudesta "lonkalta vedetystä" puolikkaan enkasta!!! Tosi harmi vaan tuo nilkka, itseltäni löytyy 1kpl juuri yhtä huonossa kondiksessa oleva nolkka ja juuri ensimmäisten (asfaltti) ulkolenkkien vuoksi.

  Huomaa, et oot kasvanu juoksijana - monella ei ole rohkeutta keskeyttää noin hyvässä kunnossa! Erittäin viisas päätös!
  Ei muutako uutta maaliviivaa kohti! :)

  -JS

  Ps. Toivottavasti päästään pääsiäisen jälkeen huitaseen jonniinmoinen yhteislennkki.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Jep, noin jatketaan itsemme kehittämistä ja tutkimista. Sovitut yhteislenkit lähestyvät. Kyllä tuo jalka paranee niihin = tuntuu menevän heti oikein hyvään suuntaan. Arvio talvialustasta asfalttiin siirtymisen kommervenkkinä näyttää yhä tojennäkösemmältä = pääsen taas pelekästään säikähyksellä, ilimeisesti. Ps. Olipa tossa blogissa kirijootusvirheitä, mutta antaapa olla. Ehkä siitä asia kävi kuiten-niin seleväksi.

  VastaaPoista
 5. Keli oli kuulea tosi vaikea, ei ollut sekään ennätysjuoksun puolesta puhuja. Kyläkisojen kunigas valitteli K-P:ssa tuulta. Fiksu päätös olla hajoittamatta paikkoja tässä vaiheessa vuotta. Ehtiipä tuota kessälläkin juoksemaan ennätyksen. Kunnon parantelut nilkalle tähän vaiheeseen vuotta.

  P.S. Onnea uudesta puolikaan enkasta

  VastaaPoista
 6. Kunnon ulosmittaaminen on tulevaisuudessa helppoa - kisoja riittää paremmissa keleissä kesällä.

  Osoittaa suurta kasvamista juoksijana kyetä keskeyttämään kauden ensimmäinen kisa noinkin hyvistä vauhdeista. Itsensä rikki kykenee juoksemaan kuka tahansa - keskeyttämään järkisyystä ei.

  Nilkka 100% kuntoon ja eteenpäin !

  VastaaPoista
 7. Pasin kans ihan samaa mieltä, viisautta vain oli jättää kesken. Terwalla laitellaan sitte paremmassa kelissä ennätykset, molemmat, ja tää on ny sovittu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti. Kumpanenkin tasollaan. Sovitaanko myös, että käyt hakemassa jostain lähistöltä munkkikahvit minua maaliin ootellessa niin juhilistetaan sitten urakan päättymistä sillä tavalla. Terwa: MM 2.58.57... OV 3.13.07 :)

   Poista
  2. Hehe, katellaans ny kumpi hakee ensin. Vähän on ollunna pomppu pois askeleesta täälläkäsin viimepäivinä, mutta ihmekös tuo sinänsä. Omalla mittapuulla kateltuna on tainnu tulla vähän harjoiteltuakin.. Olen mie tosin itsekin jo alkanut haaveilemaan 3h rajapyykin alituksesta, silleen vaivihkaa ja salaisesti, mutta katotaans ny. Kyllä pitää kaiken mennä nappiin seuraavien parin kuukauden aikana, että edellytykset sille on olemassa.

   Poista
 8. Kiitos. Hieman huvitti tuo puolikkaan ennätys, kun "puolimatka-kyltin" kohalla kelloa vilasin. Taisin vähän hymähtää. 37sek. parani, viime vuonna saman kyltin kohalla, samassa kisassa 10sek. Silloin 1.52.36:sta -> 1.52.26:n.

  Akilleksista ja vielä vähän tuosta nilkasta tietää, että eilen on tullu juostua, muutoin ihan palautunut olo. Ei kerenny vielä mennä raaston puolelle siis. Kehittymistä kait se on tuo viisauden kehittyminenkin. :) Ei se vielä ilmeisesti ihan pesää minuun ole tehnyt, viisaus. hah-hah-haaa ;)

  Mukava tästä on jatkaa. Tiedostan, että kehitystä on tullut ja se on hyvä palaute harjoittelun purevuuudesta, sopivuudesa minulle. Omien rajojen etsiminen jatkuu. Uskon vielä, että kehitys varaa on rutkastikin - monellakin matkalla. Pikku hiljaa. Eikä tämä niin vakavaa ole. Joskus voi jopa järkisyistä keskeyttääkin. Tosin Oulussa 25.5. juostavan kisan jälkeen ei varmastikaan löydy ensimmäistäkään positiivista asiaa omasta juoksustani, jos siinä menee kauemmin kuin 3.13.30. Että ei tässä sentään ihan pehmoilemaan aleta. Ryökäle.

  VastaaPoista
 9. Onko puoliskan skabaa tulossa tälle kesää? Sehän heilahtaa paremmalla palauttelulla ja terveenä kesäkelissä 1.30.00 ja alle?

  Ja ootko Junganjärvellä juossu aikaisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 4.5.2013 Nivalassa pidisjärven ympärijuoksu, joka on nykyään virallisesti mitattu puolimaraton. Siellä tavoitteena vuojen vaihteessa laitettu tavoite: http://nivala66.blogspot.fi/2012/12/katse-taakse-katse-eteen-2012-2013.html Tosin kevään pääkisa, Terwamaraton on siitä 3vko: päästä, ja vedän tuon Nivalan kisan ns.kovana harjoituskisana ilman isompia herkistelyjä, joten tiukkaa saattaa tehdä 1.31.30/ @4:20 alitus toukokuussa. Ainakin alle 1.35. Nivalan kisan on tarkoitus lähinnä palvella Terwamaratonia.

   Junganjärvellä en oo ennen juossu. <-Harjoituskisa 3vko:n peruskuntojakson päätteeksi. Tuossa oikealla sivustalla mun kisasuunnitelma.

   Nivalassa mukana? Junganjärvellä?

   Poista
 10. Joo katoinkin lähiviikkojen suunnitelmiasi, mutta en älynnyt että se pidisjärvi piikki on nykyään official half marathon... Nivalaan tätä puoliskaa en ole tulossa juokseen, tein omat saavutukseni siini kisassa sillon nuorenamiehenä :), mutta Junganjärven juoksuun oon kauttarantaa suunnitellut, että ehkäpä sinne voisi kokeilla jaksaako edes maaliin asti. Oon Junganjärven ympärijuoksun muutaman kerran ite juossu ja sieltä ei ole kuin pelkkiä hyviä muistoja. Hyvä ja vaihteleva reitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tojennäkösesti pian nähhään Junganjärvellä. Ootahan minutkin maaliin niin juuan kahaveet kisan päälle? Ps. Joo, oon kuullu, että siellä on vähän kumpuilevaakin maastoa, joka tekee hyvää juoksuvoimalle pk-jakson päätteeksi. <-yksi asia miksi jung-järvi.

   Poista