maanantai 20. toukokuuta 2013

ASIAT SELVIÄVÄT

                         Jospa aloitan tämän kertaisen VUODATUKSEN ensinnäkin siitä, jotta nyt on kuulkaa LATINKIA täällä kolmannessa kerroksessa, Olkkosentiellä. Ärräpäitä tuli taasen tännään päästeltyä ennen reeniä - reenin aikana - ja jäläkeen - ja paljon. Sitten seuraavaksi voisin kertoa hirviän SALAISUUDEN siitä faktasta, että olen elämäni kunnossa. Ja TOISEN salaisuuden: Siihen ei edellenkään paljoa tarvi! Mutta oonpahan kuiten-niin. Kuvailen olotilaani tällä hetkellä HALLITUKSI kaaokseksi. Tähän on tultu toudella pitkä tie joulukuun alusta. Tätä viikkoa varten on kaikki reeni tähdännyt. On kevätkauden pääkilpailu edessä. Se miksi olotilani on niin yhtä-aikaa hyvää kuntoa uhkuva, kaaosmainen ja jopa aggressiivinen, johtuu siitä, että lauantaille povataan TÄLLÄ HETKELLÄ aivan liian lämmintä ilmaa.

                        +18 ylöspäin olevat lämpötilat eivät yksinkertaisesti sovi minulle. Ja nyt povataan hieman vaihdellen tuollaista +19/+21 keliä. Voi kuulostaa marginaalilta, mutta voin sanoa, että minulla vaikuttaa jokainen aste AIVAN LIIKAA suorituskykyyn - siis tiellä. Onneksi ei kuitenkaan tuulta kuin 3m/s. Kuitenkin tieto siitä, että liian korkea lämpötila veisi minulta pohjan polokasta kunnon ennätys tiskiin, tekee minusta lähes HALLITUN hullun! Tänäänkin oli +22 lämmintä viimeistelyharjoitus A:ssa ja tuulta 5m/s (puuskissa 8m/s) Vk-ossuuvella. Mutta siitä vähän tuonnempana tarkemmin.

                       Elo on ollut muutoinkin vähintäänkin VAUHIKASTA. Tänään aloittelin päivän syömällä muroja tuossa puoli viijen kantissa. Samalla kattelin HYVÄLLÄ sykkeellä Penguinsien peliä ja venyttelin jäseniä hieman. Kävin siinä puisteleen koipiakin tiestöllä 3km verran, jotta sain päivän käyntiin. Seittemän jälestä oltiinkin sitten menossa jo pohjoista kohden jonnin matkaa. Edessä oli STAND-UP keikka. Kaverin kanssa vedettiin n.300 hengelle stand-up:a. Kuvat puhukoot puolestaan!!!
Astma piippua tarvii joskus stand-up hommissakin - sääret soikoot!!!
Samassa tillaisuuvessa oli myös näytelmä tyyppinen esitys, jonka jengi koreilee tässä

                      Elikkä tälleesti haetaan draivia Terwa-maratonia varten. Niin... Siihen tämän päivän lenkkiin. No, siinä taas päivittelin säätä. Parasta mahollista auringossa lekottelu keliä, mutta ei missään nimessä reenikeliä. Päätin kuitenkin haastaa +22 aurinkoisen kelin ihan siedätys hoitona. 5-8m/s olevaa vastatuultakin oli tarjolla 3,7km mittaiselle maratonteho-ossuuvelle. Eli kaikki pahimmat vastustajat laariin vaan ja sekkaan. Ajattelin samalla testata ja varrautua näihin <+20keleihin kokkeilemalla pyöräilypaitaa, jossa on vetoketju eessä ja taskuja takana. Se tuntukin hyvältä ja taskuissa saa kuletettua kätevästi suolatabletteja ja lisägeelejä. Housuihin uppoaa SUOSIOLLA 4-5 geeliä, mutta tuolla kelillä kaikkia kuluu enemmän - siis jos on jotain +20/+22 -luokkaa. Suolatablettejakin saattaa joutua ottaan jopa 5km välein, eli 8kpl aattelin varata matkaan. Tuo on vielä pieni määrä JUOKSIJOILLE. Eri asia kuulunko millään muotoa tuon nimen sisälle.

                   Mitä sitten 10,4km viimeistelylenkki A:sta? Ensimmäinen asia on, ettei sen dataa voi vakavasti verrata aikaisempiin. Ajoittain 8m/s. puhaltanut vastainen teki juoksusta melkoista polkemista, eikä maisema vaihtunut. Öööö, @4:35 -vauhilla meni 3,7km tuossa kuumuuvessa ja vastaisessa, sekä äärimmäisessä - miten sen nätisti sanois - ketutuksessa. Lenkin ollessa VASTA 6,3km mitassa oli se minun PÄIVÄN MITASSA ihan korvia myöten märässä, hapokkaassa ja ylikypsässä tilassa. Olin niin täynnä SEINÄVASTAISEEN puskemista ja kuumuutta. Palatessa en enää tietysti tuossa kuumuvessa sykkeissä päässy perustasolle vaan jäin asumaan n.5-8 pykälän "säälisällä" lopun matkan.

                 Paluumatkan myötäinen sisälsi perinteisesti 3,1km kevyttä hölkkää + 1km maratehoilla, nyt säälisällä varustettuna rennosti puhurimyötäiseen happoja karistellen aikaan 4.14. Hoksasin lenkin aikana KAKSI ISOA JUTTUA. Toinen oli se, että en ota aurinkolaseja, jos tarvin lippiksen. Iso-K kasvaa vaan ohtaan, kun niitä saa olla näillä keleillä vähän väliä pyyhkimässä ja hinkkaamassa paitaan. Toinen juttu on, että täytyy kaivaa kaapista kaikista hengittävin lippis. Pingviini-lippikset on hyvän onnen amulenttejä, muttei ehkei ihan joka tilanteessa. Eli varusteasia selkeytyi. Tuossa tuo koko lenkki, vaikka en tiiä, onko tuossa nyt mittää kahtomista!?

                  Yhdyn täysin MUNKKITOSSUN näkemykseen siitä, että maratonilla onnistuminen on paljon kiinni MIELENHALLINNASTA. On osattava käsitellä eteen tulevat asiat jo ennen kisaa. Nyt on ennustettu minulle sopimatonta (mitä sormien hallintaa, kirjoittaa asiallisesti) keliä kisaan. Niinpä tiedän mitä on edessä. Mitä ilmeisemmin viimeiset n.20km TÄYTTÄ TUSKAA ja RAASTOA! Olen valmis +3h paineeseen - oli keli mikä tahansa. Kaikkeni tuun tekemään, vaikka ois mulle sopimaton keli. TEHTÄVÄNI on lopulta hyvin YKSINKERTAINEN: Pidän +3h lantiota NAPAKASSA juoksu-asennossa. Pysyn ennen kisaa päättämässäni neste-suola-geelisuunnitelmassa. TAVON tietä tietäen, että tuo tehtävä kestää n.190-200minuuttia, paskalla kelillä ehkä enemmänkin. Kun pysyn prosessissa 42,195km +155 sykkeillä olen tyytyväinen. Tulos on sitten yhtä kuin kisan aikainen sää. Laitan tähän taulukon, jossa arvioin kuntoni suhteessa eri keleihin. Tästäpä voitta sitten kahtua, miten tuo pittää kutinsa:

Aika lämpö tuuli
3:09 * +14/16 0-3m/s
3:13 * +14/16 4-5m/s
3:19 * +14/16 * +6m/s
3:13 * +17/+18 0-3m/s
3:17 * +17/+18 4-5m/s
3:23 * +17/+18 * +6m/s
3:19 * +19/+20 0-3m/s
3:23 * +19/+20 4-5m/s
3:29 * +19/+20 * +6m/s
3:24 * +21/+22 0-3m/s
3:28 * +21/+22 4-5m/s
3:34 * +21/+22 * +6m/s
3:29 * +23-> 0-3m/s
3:33 * +23-> 4-5m/s
3:39 * +23-> * +6m/s
 
                     Tuohonhan nyt sitten sisältyy lopulliset, sään mukaiset tavoitteetkin. Jokaiseen keliin lähetään samalla asenteella = tekemään päivän MAKSIMISUORITUS. Eli oli keli mikä oli niin täyttä raastoa se on kumminkin +3h - se on varma. Tähän on tähdätty joulukuun alusta asti. Olisi perin eriskummallista antaa milliäkään periksi, oli keli sitten mitä oli.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 20.5.2013

7 kommenttia:

 1. Laitetaan täältä veikkaus tulemaan Terwalle: 3:11.

  VastaaPoista
 2. Säiden haltija - pidä tämän hetkinen!!! http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/oulu Yes!Yes!

  VastaaPoista
 3. Kuulepa, lähetään rauhallisesti ekat 1,5km - 2km liikkeelle (5:00/km) ja sitte lasetellaan ~4:30/km loppumatka lällätellen ja sen jälkee 37km jälkee urku auki sen mitä vielä jaksaa. Lopputulos 3:09,xx. Ei sole sen kummempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä noteerattu. Näyttää pirun hyvältä tuossa noin. Mulla käryää jarrupalat ja nesteet valuu tielle, jos jarraa @5:00:lla liikkeelle. ;)) Mahdollisimman rauhallinen (heh,heh) ja rento aloitus kuitenkin hakusessa. Hyvä j-asento, rentous ja helppo hengitys + ERITTÄIN rauhallisesti liukuminen matkustustehoille. Mitä se sitten on numeroina - en tiedä. Ps.Meinasitko toteuttaa tuon pläänin? :)

   Poista
  2. Hyvin paljon mahdollista. Aina mie oon kilsan kaks mennyt nätin rauhallisesti alkuun maratonilla. Jos siinä sen minuutin menettää, niin uskon ja jopa vakuutan, että loppumatkalla ottaa sen ansiosta ainakin omalla kohdallani useamman pois loppuajasta. Mie en missään tapauksessa halua vetää itteä "hapoille" heti lähdössä. Ensin kone käyntiin, sitten vain tahti silleen tasolle henki käy näppeimmilleen ja vauhti jää sellaiseksi kuin päivän kunto on. Näin mie olen aina maratonin pyrkinyt juoksemaan. Viimeisin ja ennätysjuoksu muuten oli viimeisiltä 5km nopein :) No, tuon matkustusvauhdin säätelee pitkälle tuleva keli, jos on oikein helle, niin voi jopa joutua hieman himmaamaan tavoitteesta. 3:10h loppuaika on unelma, muutaman päivän kuluttua olemme viisaampia :)

   Poista
 4. Lämpö sopii teille molemmille - te ette vaan tiedä sitä vielä.

  Koettakaa nyt malttaa hieman alussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta sopii, ad.+17/+18 asti :) Lopusta on niin paljon näyttöä ettei sovi ettei mitään rajaa.

   Yritän keskittyä entistä paremmin alkuun. Yritän riisua siitä kaiken touhotuksen pois. Alkuverryttelyyn olen löytänyt hyvän sapluunan ja olen juoksussa kiinni paremmin paukusta lähtien. Näin pääsen matkavauhtiin heti, mutta yritän tehdä sen tietysti mahd.säästeliäästi, ei 3:lla alkavia kilsoja. :))))

   Poista