tiistai 14. toukokuuta 2013

MONENLAISET TURNEET

                      Kello on puoli yheksän illalla. Ollaan Nivalassa. Kaupunki on aavemmaisen tyhjä. Pari vanhaa ihmistä kävelee eripuolilla katua kenties hiljaisuutta ihmetellen. On menossa jääkiekon MM-kisojen alkusarjan peli, Suomi-Latvia! Syyttä ei Suomea tituuleerata maailman toiseksi fanaattisemmaksi jääkiekkomaaksi heti Kanadan jälkeen. Eroa on ehkä vain noiden kahden vanhan ihmisen verran, jotka olisivat kanadalaisia ollessaan kotisohvillaan nitropurkki kädessä jääkiekkoa katsomassa. Jopa tuulenkin puhutaan tyyntyvän Kanadassa, kun on pelit menossa.

                     Kovat on turneet, kun MM-kullasta pelataan. Siellä on MAHOTTOMAT otteluruuhkat, kun jouvutaan sillon tällön pelaan parina päivänä peräkkäin... SEIS. Tuskin yksikään MM-joukkueesta tai siihen kuuluvista henkilöistä edes tietää TODELLISISTA turneista yhtään mitään. Jääkiekossa, kun on härkäviikko, kun pelataan viisi peliä kaheksaan päivään. Erätaukoineen, mainoskatkoineen päivineen n.2,5h. Eli 8 päivän aikana HURJAT 12,5h peliä, jossa on siis yhteensä 10 erätaukoa ja 45 mainoskatkoa. Onhan se kova huki. MUTTA, on toisenlaisiakin turneita, ja VÄITTÄISIN, paljon kovempia - paljon kovempia! Nimittäin Unkarissa pidettiin juuri tänään päättyneet ULTRAJUOKSUKILPAILUT, jossa matkoina oli 48h juoksua ja 6VRK JUOKSU!!! Niin sanottu 6d kisa. Miettikää!!! Siellä on naiset ja miehet kiinni juoksussa 144 tuntia. Oliko jääkiekkoturnaus kovaa?

                        Pasi varmasti aikanaan välittää tunnelmia omilla sivuillaan kisasta ja/tai siihen kuuluvista asioista. Kuitenkin tuota 6d kisaa ollaan ihmetelty monissa miehin. On jotenkin vaikea käsittää, miten sitä ihminen jaksaa. Ja siinä on muutakin kuin jalkojen jaksaminen. Kuinka moni ajattelee pään jaksamista? Esimerkiksi itse tein Pasin kisan aikana 3 yövuoroa. Nukuin hyvin, harjoittelin jonkun verran. Sitten ensimmäisenä vapaayönä sain nukuttua vain 3h ja kävin maastossa 16km lenkin. Illalla olin ihan puhki ja nukuin 13h, jonka jälkeen oli valtaisa jysäri = pääkipu. Niin, tuli mieleeni muuan 6d kisa Unkarissa. Kuinka ihmeessä? Kuinka ihmeessä Pasi ja Aku jaksoivat. Päivästä toiseen. Siellä oli 6d aikana +35 helle, sitten oli kostea helle, sitten oli ukkosmyrsky ilman sadetta, sitten oli sateen kanssa, sitten vain tuuli - ja taas helle. Ja siinä sivussa 6d kisassa 545,701km. Välillä tuulessa vastaan tulleita puutarhatuoleja väistellen!

                        Arkisiin, ymmärrettäviin asioihin. Vaikka vaikea on yllä olevan kappaleen jälkeen kertoa omasta päivän 35km avainharjoituksesta erittäin mäkisellä reitillä (korkeusero matalimman ja korkeimman kohdan välillä 54m). Mutta elämä on kuitenkin enempi täynnä tavallisia asioita, joten tarjotaan tasapainoksi nyt vähän niitäkin tähän loppuun.

                       Poika lähti juottomieheksi 35km nousevatehoiselle lenkille. Hyvänlainen pyörälenkki tuli siis pojallekin? Suunnitelma oli juosta (1)10km + (2)10km + (4)5km + (5->6)7km + (2)3km. Nousevatehoiset lenkit ovat aina minulle äärimmäisen vaikeita - niin nytkin. Seli-seli, mutta ehkä elimistö oli vielä puolimaratonin ja muun rasituksen jälkeisessä epäviretilassa. Lisäksi kokeilin mennä pelkästään vedellä ja geeleillä. Hörppy-pari vettä 3km välein ja geeli 6km välein. Ehkei tuo ihan riittänyt, sillä paukut rupesi loppumaan jo jossain 23-24km kohdilla. Ok, reitti oli erittäin mäkinen, mutta silti.

                      Vk-osuus lähti niin tuskaisesti liikeelle, ettei tiennyt itkeäkkö vai nauraako. Enkä meinannut jaksaa edes nostaa tehoja 155 kantille, en sitten millään. Sekin on tyypillistä minulle näissä, joissa pitää +20km jälkeen ruveta latomaan. Jalat jotenkin kankottuu, kun ensin 20km jarrutellaan joko erittäin kevyttä tai kevyttä. Jo väli 20-25km (keksitehoilla) oli kankeaa ja outoa menoa. Vk:ta jaksoin käytännössä n.3,5km kunnes tuli hyytyminen ja sitkistelin vain 5km kohille ja loput 5km palauttelin. Eli lyhensin Vk-osuutta 2km.

                     Kiitokset myös Hietapuolen Bekelelle, joka auttoi minua olemalla juoksukaverina välin 11-25,5km. Bekelen askel lupaavan kevyennäkönen. Veikkaan, että 3h alitus ei oo kaukana Terwalla ja podium paikka sitä myöden M60 -sarjassa.

                       Eli tänään tuo lenkki meni kokonaisuudessaan näin:  Nousevatehoinen pitkä erittäin mäkisellä reitillä 35,0km, avg.139 @5:08... Sisältö: (1)10km @5:20 + (2)10km @5:02 + (4)5km @4:50 + (5)5km @4:39 + (2)5km @5:45...
                       Viimeksi tein aika lailla vastaavanlaisen lenkin 2,5vko:a ennätysmaratonini jälkeen viime syksynä: juoksua 33,0km, avg.138, @5:36... 0-21km erittäin kevyttä retkihölökkää reppu selässä, @5:45... 21-25km maratontehoilla (=n.155), @4:54... 25-29km puolimratontehoilla (=n.160-165), @4:50... 29-33km Pk-kanttausta/konttausta, @6:12...

                        Eli onhan tuohon viime syksyn ennätystasoon peilaten tosiaan tullut tuossa minulle niin hankalassa nousevatehoisessa, pitkässä lenkissäkin kehitystä. Tuolla harjoituksella pääsen mielestäni simuloimaan sitä tunnetta, mikä on välillä 35-42,2km kisassa. Minulle ainakin on aivan eri asia nostaa tehot 155:n n.25km kohdalla, kun juosta koko matka n.155 tehoilla. Toisaalta noiden nousevatehoisten pitkien tarkoituksena on opettaa hiljalleen elimistöä nostaan vauhtia rasitus ja kankeustilassakin.

                        Tässä lenkin jälkeen välittömästi otetut kuvat. Aika hyvässä hapessa ollaan poijjan kanssa?


                       Täytyy ihan loppuun vielä kirjottaa tuosta lähestyvästä Nivalan ympärijuoksustakin, 3.Onnin kierroksesta 15.6.2013 klo.10. Siihen on tulossa toinenkin juoksemaan KOKO MATKAN = 100km. Eli Fredrik Olaussen, joka juoksi tässä taannoin komeasti Kuopiossa 6h kisassa 63,632km. Tietysti mukaan on ennakkoon lupautunut monia juoksijoita osalle matkaa mukaan, mutta tosiaan myös koko matkalle on mahdollista tulla mukaan. Juoksuhan on siis hyväntekeväisyys juoksu, kuten INFOSSA sanotaan. Hyväntekeväisyys tili on AUKI 10-15.6.2013, joten aukaisen sen sitten lähempänä ja ilmoitan kyllä näillä sivuilla sitten sen tilinumeron. Ja tosiaan 5e voi lahjottaa, vaikka ei osallistukaan. Tai osallistuu vain esimarssiin. Tapoja on monia.

                        Hyviä lenkkejä kaikille ja hyvää huumoria päiviin!!!

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 14.5.2013

2 kommenttia:

 1. Hienoa lukea että Freddie lähtee matkaan. Fredi on lenkkikaverini täällä Kokkolassa.

  Mukavaa, että saadaan yksi uusi ultraaja tänne Keski-Pohjanmaalle. Hienon avauksen Fredi tekikin Kuopion 6h:lla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo yhtyä tuohon. Olen itsekin todella innoissani.

   Poista