tiistai 11. kesäkuuta 2013

EVILÄ-ELÄMÄÄ

                   Puhuessani "Evilä-elämästä", en tarkoita hänen egoaan tai mitään, joka näkyy meille kesäisin Inka Heleniuksen tai Tapio Suomisen haastatteluissa. Puhun askelmerkistä ja sen vaikeudesta - jatkuvasta pienestä elämisestä. Joskus askelmerkki on helpompi laittaa. Jonain päivänä sen onnistaa asettaa venyttämällä mittanauha - laittamalla merkkikapulan siihen paikkaan. Toisena kertana on tekemistä päästä lähelle edes oikealla jalalla.

                   Kun suunnittelin keväällä tätä trioa = 4.5.2013 Puolimaraton, siitä 3viikkoa -> 25.5.2013 Täysmaraton, siitä 3viikkoa -> 15.6.2013 100km juoksu, tiesin sen etukäteenkin haastavaksi trioksi. Haastetta lisäsi VALTAVASTI sairastuminen Terwalla, täysmaratonilla reilu kaksi viikkoa sitten. Viikko meni flunssassa, toisen viikon alku totutellessa ja loppu viikko tilanteeseen nähden maksimaalisesti harjoitellessa. Se oli hyvää, ettei flunssa mennyt niin syvälle lihaksiin ja ytimiin kuin esim. männä helmikuussa. Myös huolella tehdystä perustyöstä alkuvuoden osalta näkyy kiitos tänään. Mitään valtavaa kuntokuoppaa ei viikon sairastelukaan tehnyt, vaikkakaan ei siitä tietysti ihan ilman jälkiä selvitty.

                    Tehdään nyt heti yksi asia selväksi. 100km juoksu on hitonmoisen kova matka. Siinä on ns. juostava kelpohölkkää melkein kaiken aikaa. Virallisestihan tavoittelen 10h alitusta, joka on käsittääkseni ihan kelpo tulos. 18 juoksijaa alitti sen rajan 8-9.6.2013 käydyissä epävirallisissa Suomen mestaruusjuoksuissa, Suomi-juoksussa, kaikki naisten ja miesten sarjat mukaanlukien. Kahtena aikaisempana vuonna vain 10. Reitti jota 3.Onni kierros menee, Nivalan ympäri, on kaikkea muuta kuin helppo. Korkeuseroa on matalimman ja korkeimman kohdan välillä n.60m. Alustana asfalttia, hiekkatietä ja 8mm aina 32mm sorateille... tai 32mm on jo melkoista rompolikiviä. Sellaistakin on tarjolla useampi kilsa.

                    Juoma ja energiataktiikkakin alkaa olla juoksutaktiikan lisäksi selvää. 20min välein energiajuomaa alas. Energiajuomani = 1,2Litraa vettä + 2dl maltoa + vajaa 2dl mehutiivistettä + vajaa tl suolaa + ehkä hieman hunajaa. Varaan tuota seosta 6litraa. Litra-pari limsaa ja lihalientä, sekä osmosalia. Geeliä tai kaurakeksiä tai suolakeksiä pistän suuhun 30min välein. Aluksi varmaan pari-kolme kertaa vain geeliä, että maha ehtii kunnolla mukaan. Ehkä jossain 1h kohdalla yksi suolatabletti sisäisen toiminnan käynnistämisen tehostamiseksi. Muutoin suolatabletin otan n.2h välein.

                  Etenemisrytmi on alusta 9min hölkkää + 1min kävelyä. Tosi moni on kysellyt millä vauhdilla lähden liikkeelle. Tiedän sen aika tarkkaan keskiviikko-iltana. Ke:na teen n.10-13km koelenkin kisatehoilla rytmeillä. Eli n.130-135 tehoilla hölkkäämistä ja reipasta, mutta rentoa kävelyä/puistelua. Joku TOSI fanaattinen blogini seuraaja saattaa muistaa, että menin Joensuun 12h (+116km) kisassa 135-140 tehoilla. Miksi nyt noin varovainen alku? Joensuussa kanttasin aika pahasti, vaikka tulos oli kohtalainen (hain +120km:a). Ultraajilla on NORSUN muisti. Tarkoitus on nyt mennä hyvän matkaa alussa maltillisilla 130-135 sykkeillä, jotta energiaa säästyy ja kone ehtii lämmetä - päästä mukaan tälle retkelle. Viimeistään Pohjojärven (n.60km) kohdalla olen antanut itselleni luvan nostaa tehot 135-140 kantille. Mahdollisimman hyvän tovin siis ois tarkoitus mennä tuolla 130-135 teho-alueella. Mitä se sitten tarkoittaa, osaan vastata ke:n koelenkin jälkeen.

                   Joka kerta, kun harjoittelee kisaviikkoa edeltävällä ajalla kohtuu kovaa ja sitten heittää määrät alas jää palautteleen/odotteleen/herkisteleen, tulee varmasti kaikille tutut jalkasäryt. Nyt särkyjä on ollut huomattavasti aikaisempia loppukevenyksiä enemmän. Jalat on ihmeissään. Maraton - sitten viikoksi sairaaksi - sitten alun tottutelun jälkeen reilusti harjoittelua - sitten taas harjoittelu alas. Arggh, missä mennään, kyselee jalat, joille vastaukseksi olen tarjonnut pakasteesta otettuja KYLMIÄ herne-maissi-paprikka-pusseja.... josta tuli mieleeni...

                  Oulussa terwamaratonilla sairaan ruhon vuoksi krampeissa tuskaillessani kisan ensiapuaneito toi minulle kylmäpussin. -"Voi, kylläpä sinua kramppa kovin. Laita tämä... hei, mutta jotain väliin, ettei ihosi palellu... ota tästä". Mulla pääsi spontaani nauru: -"Heh,heh... kuule, laitan kotona parhaillaan (vai pahimmillaan?) 2x6 HYISEN KYLMÄÄ herne-maissi-paprikka-pussia aamuhugin jälkeen PALJAISIIN kapuloihin IDEALISITEELLÄ kiinni ja käyn päikkäreille... Joskus menee vartti, joskus kolme varttia - A-VOT, tepsii". Mitään sanomatta ensiapuneito riensi hakemaan toista pakkausta. Joskus ei tarvi sanoa mitään, ensiapuneidon ilme kertoi kaiken: HULLU MIES. Eikä kauas nakanna. Arghhh.

                   Teetätettiin tosiaan KOMIAT mainospaidat 3.Onnin kierros -tapahtumaan. Alun toistakymmentä paitaa on hillunut siellä ja täällä. Itsenikin päällä paita on ollu melkein yötäpäivää. Kävin ko. paita päällä mm. eilen kaupassa. Menin kassalle. Paidan sanoma kassaneidon silmien tasolla, n.50cm päässä. Kassaneito nostaa varhaisperunapussia... -"Tuliko näitä punnittua?". Vastasin: -"-Kylläpä taisi unohtua. Ojensin käden ottaakseni pussin, jolloin tapahtui ENNEN NÄKEMÄTÖN tilanne. Kassaneito hytkytti pussia jopet-show-maisesti... -"Kuka sitä nyt JAKSAA juosta punnihtemaan, eiköhän tämä tässä käsituntumalla punnita, jos sopii". Olin niin huvittunut, etten osanut kuin pijättää naurua ja nyökätä... -"Kuka sitä nyt jaksaa juosta". Nyökkääjän päällä 3.Onnin kierros paita, joka osuu suoraa jopet-showmaisesti pussia punninneen silmiin, jos osaisi katsoa. Kassaneito tosiaan heilautti pussia pari-kolme kertaa ylös-alas ja totesi: -"Passaako eurokakskyt?". -"Kyllä passaa". Kilohinta oli jotain 1,9xe/kg. Pussi kaiketi painoi varmaan 1,5kg, ainakin. Joten hyvät kaupat ja sitäkin hauskempi tilanne.

                    LOPUKSI TULOSVEIKKAUS. LÄHIMMÄKSI 100KM AIKANI VEIKKANNUT SAA TUON PÄÄPALKINNON = 6VIP -LIPPUA NIVALAN UIKKOON. muut palkinnon arvotaan. 

ELI JOKO UIMAHALLIIN TAI KUNTOSALIN PUOLELLE. TIETYSTI EDELLYTYKSENÄ LÄHIMMÄS AIKANI VEIKKAUKSEN LISÄKSI, ETTÄ ON OSALLISTUNUT LAHJOITUKSEEN FI89 5291 0820 0868 71 tilille 5e/lahjoitus.


Loppuaikaani voi veikata tämän kirjoituksen kommenttikenttään tuohon alas.


11.6.2013 Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä

12 kommenttia:

 1. Tulosveikkaus: Tarja Latvakoski veikkaa tulosta 9h 46min 3sek

  VastaaPoista
 2. Reitti kuulostaa hieman hitaalta, joten veikkaan 10h tasan.

  VastaaPoista
 3. Tulosveikkaus: Janika Maunula veikkaa tulosta 9h 00min 55sek

  VastaaPoista
 4. Mie pistän omani: 9h 52min. Mie jarrutan sen verran alkumatkasta, ettet pääse ton parempaan ;)

  VastaaPoista
 5. Tuntuu siltä, että kestäis 9h 48min 12sek. Tsemppiä matkaajille, hyvä homma tämmönen!

  VastaaPoista
 6. vajaa tunti menee hyväntekeväisyyteen, nautiskeluun ja paikkojen ehjänä pitämiseen, joten aika lienee siten vain 10:08:56.
  onkos siellä kokkolan himohiihtäjistä ketään mukana ringillä?
  -järvelä-

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista ja veikkauksista. Ei ole hiihtäjät ainakaan toistaiseksi tulleet pramille. Kenties lykkäävät komeasti itsensä paikalle lauantaina - kuten useat meistä.

  VastaaPoista
 8. Peilaten joensuuhun ja ottaen juoksualustan huomioon, loppuaika tulee olemaan 9:57:41. Sen verran kovassa nousukunnossa oot, että 10h paukkuu...

  VastaaPoista
 9. Minäpä veikkaan 9tuntia ja 55minsaa.

  VastaaPoista
 10. 9:59:32 Tsemiä !!!! J-LENO

  VastaaPoista
 11. Kiitoksia kaikille mielenkiinnosta veikata kylähullun 100km aikaa. Virve Närheltä käsittämätöntä taitoa tietää satasen aikani 16sekunnin päähän. Virve on voittanut 6 Vip-lippua uikkoon (käy niin kuntosalille kuin uimaankin). ONNITTELUT!!! Loput arvontapalkinnot arvotaan tänään tai huomenna.

  VastaaPoista