keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

KIINNOSTUNEILLE VAUHTIENNUSTEENI

                      No-niin, nyt on taasen kaikki lenkurat paahettu ennen seuraava koitosta, 3.Onnin kierros hyväntekeväisyysjuoksua. Kiinnostuneita esim. alkuvauheista on tietysti olleet kanssajuoksijat, sekä kokonaisajan kestoarviosta sitä veikkaavat. Viimeiset varsinaiset lenkit ovat yleensä kertoneet minulle aika tarkasti kunkin hetkisen iskukyvyn. Toki välillä tulee hasardeja, mutta niissä on ollut yleensä takana jotain häikkändeeriä.

                     Tänään kävin 16,2km kevyen hölkkäilyn. Menin koko tuon matkan rytmillä 9min juoksua + 1min kävelyä. Koko lenkin keskisyke oli 136lyöntiä/minuutti. Kokonaisuus koostui kolmesta palasesta. Ensin läiskin erittäin kevyttä, tulevan lauantain koitosta mukailevaa hölkkää 50minuuttia. Sitten nousin 9min ajaksi harjalle, josta lykkäsin reippailla maraton sykkeillä yhden pätkän (yksi pätkä = 9min juoksua+1min kävelyä). Lopuksi vielä rääpiäiset ajatelluilla kisatehoilla, jotka näyttäisivät olevan n.133-137, eli siinä 135 kantissa.

                    Hain tällä harjoituksella tuntumaa ja rytmiä tulevan lauantain menoon. Lisäksi 10min jakson tarkoitus, jossa läiskin 9min reippailla maratehoilla, oli hakea pienellä rytkeellä ruhoon n.2-3h välimaaston tuntumaa kapuloihin, jotta näkee, minkä verran vauhti tulee alas matkan edetessä. Oman juoksuideologian ja teorian mukaan olen aina tuoreimmillani lähdössä ja väsyneimmilläni joitakin kilsoja ennen maalia. Säästöliekillä mentäessä lineeraalisen vauhdin laskun voin tehdä loivaksi, mutta nousuksi se ei minun päässä käänny varmaan koskaan.

                   Koelenkillä haastoin lisäksi vatsani. Tungin joka siunatun 10minuuttisen aikana jotain naamariin. 85min aikana tuhosin 6,5dl maltojuomaseosta, 2,5dl lihalientä, 10tuc-suolakeksiä ja kaurakeksin. Vatsa veti kuin unelma. Tätä kaipaan ja odotan kisaankin. Se on kuitenkin ERITTÄIN tärkeä juttu. Poika toimi taasen ARVOKKAANA juottoapuna. Iso kiitos pojalle!

                  Negatiivinen asia oli akillesjänteiden kireys. Jänteitä on venytetty ja jumpattu monenlaisilla alustoilla ja hetken kunnon harjoittelu sairastelun jälkeen tuntuu vielä jänteissä ja kintereissä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pohkeet ovat myös vielä "vähän" kireät, mutta eiköhän nuot edellä mainitut kohdat hoidu kohtuu lykkäys kuntoon lauantaiksi. Tein tämän illan koelenkin Asics Sky Speed 2:lla. Samoilla kengillä juoksin männä vuonna Kempeleen puolikkaan, Vaasa maratonin ja Joensuun 12h juoksun + tänä keväänä mm. Junganjärven ympärijuoksun. Nuot kengät ovat hieman keveämmät ja ns. LIUKKAAMMAT menemään kuin toinen vaihtoehto 100km juoksuun, eli Nike Air Pegasus +28:t. Käyn perjantaina hiipimässä 2-3km Nike Aireilla ja kattelen vielä tilannetta ja teen kisakenkäratkaisun vasta perjantaina. Joka tapauksessa otan molemmat kengät varalta mukaan.

                   Koelenkin muut huomiot. Legendaarisia kaverin sanoja lainatakseni: -"Näillä kilometreillä" sitä tekee jo monenlaisia tulkintoja ja huomioita oman juoksijaksi ylipainoisen ruhon liikkumisesta lenkin aikana. Huomio on seuraava: Kulku pysyi hyvin nuoralla, eli liikkeet suuntautui varsin aerodynaamisesti eteenpäin. Tossu oli mukavasti syönnillään. ~135 tehoilla meno oli nautittavan helppoa, kuten tietysti pitää ollakin. Onhan eroa esim. maratontehoihini peräti 20 pykälää. Myös maratontehoilla tekemäni 9min kuovinta tuntui astetta helpommalta kuin maanantaina. Juoksu on siis asettumassa taas pikku hiljaa omaan vaatimattomaan uomaansa.

                   Vauhti - aika - spekulaatiota. No aluksi näyttäisi menevän aika helposti noilla ~135 tehoilla tuollaista n.@5:00 -kyytiä (4.55-5.10). Tietysti parin 10min setin jälkeen juoksu tipahtaa uomiinsa ja silloin oltanee välillä @5:05-5:20. Jokaiseen 10min pätkään kuuluu tietysti 1min kävelyä, joten sellaisen pätkän osuessa, on kilsat siinä @5:35-5:50 kantissa. Että silleesti.

                  Jaan vauhti -ja lopputulosarviossani 100km lenkuran viiteen osaan. VAROVAINEN ennusteeni on seuraava: 0-20km @5:25... 20-40km @5:35... 40-60km @5:45... 60-80km @6:00... 80-100 @6:05... Lopputulos @5:46, eli ajaksi muutettuna noin 9h 37min... Huomioitavaa tuossa on, että välillä 76-81km on noin 5km pätkä 32mm rompolikivitietä, joka laskee välin 60-80km vauhtia, mutta toivottavasti ei tuota (@6:00) enempää. Viimeiset 20km on varmasti TUSKAA, mutta oletan siellä esiintyvän myös jo pientä taistelua, joten paljoa keskari ei enää siellä päälle @6:00 kapua. Mutta, mutta, juostaanpa ensin ja katotaan sitten, miten lähelle tämä oma ennusteeni osui. Tämä ennuste ei tietystikään osallistu tähän tulosveikkaukseen ajastani. Enkä edelleenkään kerro omaa sisäistä tavoitetta. Pasi voi kertoa sen lukijoille vaikka sitten kisan ollessa käynnissä.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 12.6.2013

1 kommentti:

  1. Mukava reitti vaikkakin eksyin Ruuskankylän kaupalta lähtien. Kilometrejä tuli "eksymisineen" 30,4 km. Mukava fiilis :)

    VastaaPoista