perjantai 14. helmikuuta 2014

SOTSHI - RYPÄSHARJOITUS

                     Sunnuntaina klo.15 se alkaa, Sotshi-rypäsharjoitus. 5vrk ja suunnitelmana juosta noin 220km. Tulen pitämään kirjaa ryppäästä tässä blogikirjoituksessa. Rypäs on aika pitkälle suunniteltu. Voi kuulostaa hullunkuriselta juosta 220km 5vrk aikana siten, että harjoittelu on kaikkea muuta kuin ykkösjuttu tuona aikana. Rypäs tulee kaiken muun ehdoilla, joka tietysti lisää ryppään vaativuutta. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä?

                     Pyrin tekemään lenkit pääsääntöisesti silloin kun tyttö on eskarissa ja poika koulussa. Olen lomalla töistä, joten minulle on tärkeää antaa aikaa myös perheelle. Illat on pääsääntöisesti pyhitetty perheelle. Lisäksi aikatauluani säätelee Olympialaiset. Lenkeille lähdöt ja tulot riippuu aika pitkälle myös Olympiajääkiekon jatko-ohjelman mukaan. Kanadan ja Suomen pelejä en halua missata. Juuri tuossa järjestyksessä. Eli noilta sijoilta ponnistan tähän ryppääseen.

                    Jatkan tiedottamista/kirjoittamista tästä eteenpäin. Todennäköisesti jatkan kaiken tämän lopuksi tähän blogiin jonkinlaista yhteenvetoa ryppäästä.


SOTSHI - RYPÄS

Su 16.2.2014:  Lenkki 1/11...  n. J4min+K1min 16,3km @6:34 (avg.113)... Sää: +1, tuuli 6m/s... Muuta: Kevyet jalat, ylivarovaisen kevyesti avattu Sotshi-rypäs. Juomaa repusta kaksi reilua hörppyä/15min. Juomaseos vesi, vihreätee + 1rkl hunajaa. Yövuorojen jälkeen unta alla vain n.3h. <-Miesten viestihiihto nostatti jännittämään "olympiapenkkiurheilun" pariin. Mukava fiilis silti, vaikka unta vähän alla. Lenkillä mukana "Pumppi", joten ainahan se menee huomaamattomammin hyvässä seurassa.

Ma 17.2.2014: Lenkki 2/11... (NSR= Non Stop Running = ei pysähdyksiä), 9,7km @6:05 (avg.123)... Sää: +0, tuuli 4m/s... Muuta: Hieman aiottua pidemmästi syvän hyvänolon tunteen viemänä. Hieman varustuksista. Tämän ryppään kahdella eka lenkillä olen käyttänyt NewLinen kompressiosukkia, Footbalancen pohjallisia ja Sarvan nastalenkkareita. Pohjalliset ja nastalenkkarit Ylivieskan InterSportista.

 Lisäksi vaatetus: lyhyet aluhousut, NewLinen talvitrikoot, Nonamen kesätrikoot, Lidlin kevyt kompressio trikoopaita, toinen kevyt pitkätrikoopaita, IcePeakin tuulitakki, pari tuubihuivia ja villahanskat + otsavalo.
                 Tänään tulee myöhemmin tajunnanvirtaa, mutta sitä ennen virtaa kahvi!

Ma 17.2.2014: Lenkki 3/11... Sotshi-rypäs 3/11 Sievin sydänmaan metsäautoteillä n. J4min+K1min -rytmi, 29,0km @6:28 (avg.124) ... Sää: +2, tuuli 2m/s... Muuta: Jonkun verran korkeuseroa kylän tasamaahan verraten. Varsin mukava fiilis, vaikka elimistö vielä rasitustilassa yövuoroista = pulssit hieman normaalia korkeammat. Mukana lenkillä "Lintu" ja "Hietapuolen Bekele".

                 1vrk nyt takana. 55km kasassa. Helposti tuli, vaikka kolme yövuoroa alla, joka ei voinut olla näkymättä. Kaikki tämä oli tiedossa jo hyvän matkaa ennen tätä. Siksi aloitinkin ryppään erityisen varovaisesti. Tästä pääsi nyt hyvin alkuun. Tästä on mukava jatkaa.

                    Muutama sana tunnelmista... Elimistö etsii itseään kolmen yöhugin jälkeen. Tämä näkyy siinä, että kun tarjotaan rasitusta keholle, se ei kykene palautumaan normaalisti. Seurauksena on normaalia korkeammat sykkeet. Asia korjaantuu, kun saan unta koneeseen, unohtamatta riittävää nesteytystä ja energiatason ylläpitoa. Tässä ryppäässä olen huomioinut asian pitämällä lenkkien tehot matalalla näin lenkit eivät häiritse liikaa palautumista. Olen tehnyt enemminkin yövuoroja ja treenannut kovaakin yöhugien jälkeen. Nyt on kuitenkin määrältään mittava rypäs, joten haluan olla asian suhteen huolellinen. Viime yönä nukuin n.5h, heräten klo.4. Nyt päivällä olen nukkunut päiväunia yhteensä 1,5h kahdessa erässä. Olo on kaiken aikaan virkeämpi.
                    Vaihdan keskiviikon ja tiistain menun toisinpäin, johtuen keskiviikolle kertyneestä paljosta ohjelmasta. Näin juoksen huomenna +60km ja keskiviikkona "vain" n.54km. Tähän mennessä olen juossut 4km enemmän kuin oli alunperin tarkoitus.

 Hauskaakin on pidetty.
      


Ti 18.2.2014: Lenkki 4/11...  J4min+K1min rytmi (pumppi 5,5km matkan mukana.. yhteislenkin osuus @6:44), 30,5km @6:27 (avg.123) ...Sää: -0, lähes tyyntä, lunta/räntää tuli ajoittain sankastikin... Muuta: Paikoin teillä nilkkaan asti lunta. Lenkin kosteuden takia jätin lenkin muutamaa kilsaa lyhemmäksi. -> Kuumaa suihkua, lämmintä ruokaa&nestettä, energiaa ja lämmintä vaatetta = märästä tulevan juoksijan prinsiipit... Mielenkiintoinen huomio, että jo klo.6 jälkeen oli joitakin muitakin lenkkeilijöitä liikkeellä! Uusiakin kasvoja. Positiivista.
              Päivän ensimmäiset ajatukset herätessäni olivat samat kuin lähes jokainen aamu aikaisemminkin... Kello on hieman vajaa neljä aamulla. Herään. Ensimmäiset ajatukset = hieno tunne - olen taas hereillä. Innokas olo. Halu nousta ja lähteä juoksemaan. Siis n.klo.3.50 aamulla. Samalla onnellinen olo. Levollinen. Arvostus siitä, että on terve ja pystyy nauttimaan siitä monin tavoin. Lenkilläkin jalat ovat maukkaan hyvän tuntuiset. Edellisen vrk:n 55km tuli siis helposti. Kuten tietysti oli tarkoituskin. Silti, en halua aliarvioida yövuorojen merkitystä tähän settiin. Se on salakavala lisä. Siksipä olenkin jo hyvissä ajoin (viime viikolla) päättänyt juosta seuraavalla viikolla max.40km. Enemmin 30km. Kokonaisuuden hallintaa. Ps. Nukuin jo viime yönä +6h ja päivällä aikaisemmin 2,5h lisää. Silti elimistö ei ole vielä toipunut yövuoroista. Osaan erotaa yövuorojen ja harjoittelun epäviretilan - mielestäni. Bala-bimbala-bum. 


Ti 18.2.2014: Lenkki 5/11... J4min+K1min rytmi, 28,0km  @6:27 (avg.123)... Sää: +0, tuuli 2m/s, ajoittaista sadetta... Muuta: Ensimmäinen lenkki tässä ryppäässä kesäjuoksukengille (Nike Lunarfly +4). Vaihtelevaa alustaa lumen, sulan, sohjon ja jään osalta. Pääosin ok. pito... Päivän ensimmäisen ja toisen lenkin välillä 3h väliä. Vaikka yöhugit sekoittaa arviointia, saa tästä ryppäästä paljon hyödyllisiä vastauksia... lähinnä tähän asti vahvistuksia omille ajatuksille... Yli puolet ryppään tavoitekilometreistä saavutettu kahden ensimmäisen vrk aikana. Tämä oli aikataulutekninen sattuma, mutta osin tarkoituskin. Paluu harjoitteluun nopeutuu tällä painotuksella. Ja harjoittelu on tietysti tässä vaiheessa olennaisinta.

 
Ti 18.2.2014: Lenkki 6/11... J9min+K1min rytmi, 16,8km @6:17 (avg.125) ... Sää: -0, tuuli 3m/s, ajoittaista sadetta... Muuta: Päivän helpoin lenkki. Lisäksi yövuorojen sykelisä nyt poistunut. Elimistö palautunut yövuoroista. Nyt on kuormana "enää" normi reenirasitus. 10km eteenpäin vastamäkeä ja vastatuulta, joka hieman hyydytti. Päivän saldo 75,3km... Iltalenkillä hieman innostuinkin liikaa. Saa nähdä onko aamulla kankeaa. :) Päivä oli määrään nähden juoksun osalta jopa helppo, mutta muu aikataulu (kotityöt yms.) tekivät päivästä hieman ressaavan. Sen verran on nyt kuormaa, että siirsin makaroonilaatikon teon huomiselle. Lättyjäkin pitäisi paistaa lisää. Huomenna?


Ke 19.2.2014: Lenkki 7/11... n. J4min+K1min rytmi, 26,4km @6:17 (avg.130) ... Sää: -4, tuuli 2m/s... Muuta: Alla edellisen illan lenkin tavoin Nike Dual Fushion Lite -:set. Olisi ollut nastalenkkari keli. Olivat lananneet. Pidon ehtimiseen täytyi todella keskittyä. Toivottavasti ei nivuset ärtyneet. Mutta, kylläpä tämä nyt tulee todella helposti. Kerrassaan. <-Viim. 10km kiristäen, kun oli niin kevyt askel. Upea fiilis. Tämä rypäs osoittautui nyt ennakoitua helpommaksi. Ei tämän ryppään kilsamäärä nyt riittänyt "pakottamaan" ultrakeveään menoon. Pk1 sopiva (120-130). 6vrk vaatii sitten 13-15h pv annoksina noin 105-115 välillä asumista. Tulkinta kaikesta tästä = kunto on noussut selvästi, nimenomaan kestävyys. Nyt oon niin hitaassa kunnossa, ettei minusta ole vrk lyhemmille matkoille :=) 

Ke 19.2.2014: Lenkki 8/11... n. J9min+K1min rytmi, 18,7km @5:56 (ei sykevyötä mukana. Arvio avg.132)... Sää: -5, tuuli 2m/s... Muuta: Voitanee puhua jo tämmöisen ryppään ollessa kyseessä tämän olleen vauhdin hurmaa. Viimeiset 61,9km jäisillä alustoilla. <-Akillekset (myös) kuitenkin yllättävän hyvät. Taas lätyt maistuu! :=)

To 20.2.2014: Lenkki 9/11... n. J9min+K1min rytmi, 25,2km @6:04 (avg.127)... Sää: -5, Lähes tyyntä... Muuta: Levollista. Rauhallinen olotila. Helppoa lopsottelua. Lopussa nousi pari kertaa hieman fiilikset pintaan ja vauhti pääsi kiihtymään.

                 Muita ajatuksia... Non-niin. Se ois sitten enää 19,4km matkaa tavoitteeseen ja 220km. Viimeisenä, eli 5vrk:n onkin tarkoitus jo hieman palautella. Tämä tarkoittaa paluuta alun J4min +K 1min rytmiin J9min + K1min sijaan. Sen lisäksi tarkoitus on juosta maltillisempi määrä, eikä enää kovin pitkiä lenkkejä. Silti tulen juoksemaan todennäköisesti hieman enempi kuin on tarvis, eli jotain noin 30km. Ehkä 230km täyteen. Siihen ois matkaa 29,4km. Joka tapauksessa hieman kevyemmän viimeisen vuorokauden tarkoitus on ns. "hakea viisi päivää ulkona olleet matot sisälle" ja palata normaali rytmiin asteittain - kevyemmän ja helpomman päivän myötä.

                 Tosin kevyesti on kyllä tämä rypäs tullut. Varmaan moni pohtii, että mitenköhän ryytyneeltä se Cosmos oikeasti näyttää??? Siksipä päätinkin alle 2min viimeisimmän lenkin jälkeen ottaa pikku videon pätkän "kankeudesta" :)  #sotshisstyles!!!!Pe 21.2.2014: Lenkki 10/11... n. J4min+K1min rytmi, 22,7km @6:32 (avg.121) (Yhteislenkin osuus Pumpin kanssa n.7km @6:39)... Sää: -6, tuuli 2m/s... Muuta: Kokeeksi herätys jo ennen klo.4:ää ja vain 40min viiveellä kello käyntiin - melkein ns."suoraan sängystä". Kolme ekaa kilsaa kankiaa, sitten perusmenoa hieman matalemmilla tehoilla suunnitellusti. Iso määrä jäisillä teillä alkaa näkymään säärten alaosissa/akilleksissa. Muutoin ei mitään heikkoa. :)
               Eli nyt on koossa sitten 223,3km. Aion juosta palidromin, 232km. Eli "yllättäen" jäljelle jää 8,7km. 87 olkoon päivän onnen luku. Eli kovin mukavassa vaiheessa rypäs.


Pe 21.2.2014: Lenkki 11/11... n. J4min+K1min rytmi, 8,7km @5:55 (avg.128)... Sää: -5, tuuli 4m/s... Muuta: Hieman lopussa vauhtileikittelyn tyyppistä varovasti. Aika helposti irtosi vielä alle @5:00 vauhdit lenkin loppupuolella. Lihaksistoon ja jalkoihin ylipäänsä jäi mukava tila. Tästä on mukava aloittaa palauttelu, kun ei jäänyt mitään rasitusjuttuja. Ainakin nyt tuntuu siltä.
               Rypäs on nyt siis ohi. Palindromilukemat taulussa = 232km. Onnistunut rypäs kaikin puolin. Ainakin nyt tuntuu, että jalat on aivan terveet. Ei isompia totaalijumeja. Juoksu oli vielä sangen rentoa viimeiselläkin lenkillä, vaikka ei tietenkään mitenkään herkkää. Rakkoja tms. hankaumia ei tullut. Olenkin sitä mieltä, että jalat tottuu harjoittelun myötä. Esim. minulla oli juoksuharrastuksen alkupuolella ongelmia aluksi rakkojen ja hankaumien kanssa. Esim. nyt en rasvannut edes jalkoja kuin kerran - ja senkin sen vuoksi, kun alkoi pakkaset, jolloin ihoni kuivuu sään vaihtuessa. Ei jalat tarvi edes rasvaa, kunhan ne ajan myötä tottuu rasitukseen. Tietysti nyt operoin n.2-3,5h seteissä, joka säästi jalkojen hankauksilta. Tietysti tuo(kin) asia on yksilöllistä. Eikä näitä kannata ottaa niin kirjaimellisesti.
             Jee, nyt alan vetään lonkkaa ja katsomaan kisoja ja viettämään ns. normi-ihmisten lomaa. :)

Kaikki yhteensä:  
A) Kilometrit 232,0  
B)Käytetty aika 24h 26min 
C)Keskivauhti @6:19 (9,5km/h)
D)Keskisyke 124 
E)Kulutetut kalorit 14 010Kcal

VUOROKAUDET (Alkaa ja päättyy klo.15)

1.VRK  55,0km
2.VRK 58,5km
3.VRK 43,2km
4.VRK 43,9km
5.VRK 31,4km

yhteensä = 232,0kmOnni Vähäaho Nivalassa ja Olkkosentiellä 14.2.2014-21.2.2014                     

17 kommenttia:

 1. Ålä polta ittees lopuun... Jonne Häivä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useinhan loppuun palavat ihmiset eivät tunnista itse sitä. Olen siis hyvin jäävi määrittelemään tilaani. :) Toki ammattini puolesta tiedän oireet, jotka siihen liittyvät. Ammattihenkilötkin vain voivat yhtälailla sairastua, joten jääviksi jään. :) Ps. Hyvä fiilis tuntuu olevan kuitenkin.

   Poista
 2. Heh, joskushan kynttilä palaa hetkisen molemmista päistä. Joskus mennään kanveesiin että mätkähtää. Tuskin kuitenkaan loppuun asti palaa jos kyse ei ole vastentahtoisesta tekemisestä.

  VastaaPoista
 3. #oma6day info päivitetty. Liikkeellä olo ja lepo/huoltotauko rytmitykseen hienosäätöä. Tätä tulen hieman testaamaan jossain vaiheessa kevättä.

  http://nivala66.blogspot.fi/2014/01/oma-6-paivan-juoksu-14-2062014.html

  VastaaPoista
 4. Jonne Häivälle ja muille huolestuneille:
  Onni on saanut yli vuosi sitten käyttöönsä joukon työkaluja kestävyysjuoksuharjoittelusta. Tämä tapahtui leirillä luonani. Liikarasituksesta ja sen määrittämisestä hänellä on varsin hyvät tiedot.

  Kehittyäkseen ultraurheilijan on harjoiteltava ja paljon. Olkaapa sitten vasta huolissanne kun mies juoksee 250 km viikkoja jatkuvasti useiden vuosien ajan.
  Näillä määrillä ei vielä näin lyhyessä ajassa loppuunpala - vammoja voi tulla mutta niitähän saattaa tulla jos vaikka nukahtaa kotisohvalle ja putoaa siitä lattialle.

  Mutku- ja sitku asenteella ei urheilla tässä lajissa.
  Ja vastuu on viimekädessä aina itsellä - elämästäänkin.

  VastaaPoista
 5. https://www.youtube.com/watch?v=HkRW3w-v_j8&feature=youtube_gdata_player

  VastaaPoista
 6. No, ei ainakaan vielä mitään loppuun palamisen oireita. Hyvin lätyt lentelee ja varmaan maistuukin. (maistuis kyl tääläkin). Sitten pitää kyllä huolestua, jos Onni alkaa itse oleen lättynä sohvalla eikä lätynpaisto enää kiinnosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ultrajuoksu on niin hulvattoman hauskaa, ettei sohvalla makoilu sille pärjää.

   Poista
 7. Kiitos kaikista kommenteista tasapuolisesti kaikille! Pidän tärkeänä jokaista kommenttia. Siksi, että jokaisella on oma mielipide. Minulla on omani ja sitten on... niin, paljonko maailmassa on meitä ihmisiä(?) niin on monta mielipidettä. Jokaisen mielestä oma mielipide on "oikea/paras". Tietysti niin onkin hyvä mieltää (itsetunto jne,), mutta totuushan on, että absoluuttista totuutta ei taida olla. Otan tältä pohjalta jokaisen mielipiteen tärkeänä, sillä kaikista vaarallisinta on aliarvioida mitään mielipidettä. Jokaisen mielipiteen takana voi olla taustalla paljon asioita joita ei lukija näe. Jokainen komentoida lähettää kommentin tietyllä päämäärällä. Negatiivinenkin voi olla positiivinen - myös päinvastoin. Mielestäni on tärkeää imeä oppi kaikesta, mikä on saatavilla. Siis suodattaa siitä omaan rakennelmaan sopivat osat. Olen saanut monelta ystävältäni paljon hyvää esim. tähän juoksuharrastukseen. Arvostan niistä jokaista yksityiskohtaa yhtä paljon. Tässä pieni lista nimistä, joilta olen saanut sisältöä omaan juoksuharjoitteluuni: Pasi.K, Keijo.N, Joni.L, Jani.J, Tuomas.A, Heikki, Timo.T, Harri.N, Olavi.P, Marko.F, Fredrik.O, Janne.K, Mervi.V, Tarmo.L, Juha.S, Lasse.P, Kalevi.L, Asko.H... nimet, jotka tulevat äkkiä mieleeni. Kaikki ovat olleet minulle yhtä tärkeitä lähteitä. Kiittäen kaikkia teitä ja lukijoita. Juoksussa voima tulee juoksijoista. Ja elämässä yleensä muista ihmisistä. Vaarallisinta on kaivaa liian pitkään omaa napaa.

  VastaaPoista
 8. Hyvin kyllä jaksat puskea! Ja kepeen oloisesti tulee, tää on ny varmaan sitä peruskestävyyttä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta. Pikkasen on tullut yllätyksenä itellekin. Ehkä kaikkein tyytyväisin olen siitä, ettei mistään kolota.

   Poista
 9. Jos jalat on tuollaisen rynkytyksen aikana jänteiltään ja lihaksistoltaan terveet, vaikkakin rasittuneet, niin vahvoilla olet! Hienoa!

  VastaaPoista
 10. Seuraton mies menee kevyellä jalalla, huimaa touhua! Toivottavasti on jalat tiukemmin maassa kuin Crosbyllä ettei vedä pannuja liukkaalla :)

  VastaaPoista
 11. Kyllä oli pannut lähellä eilen muutaman kerran aamun +26km lenkillä. Kaikki lumiset tiet oli yllättäen aurattu. Oli kuin ulko-jääkiekkokaukalon pohja, sohjon päälle lanaus. Nivusvaivaakaan ei onneksi tullut... Tämän aamun lenkki siirtyi pojalle nousseen kuumeen vuoksi puolenpäivän huitteille. Se oli lopulta vain ja ainoastaan hyvä asia, sillä näin sain nukuttua +10h yöunet. Kyllä maistui. Sotshissa "lenkit" siirtyy sumun takia, mutta täällä "nivalasha" on syyt pääosin arkisemmat. Jees, hyvä fiilis. Energiatasot tuntuu olevan hyvät ja fiilis kans. Nyt vain lasketellaan rypäs loppuun. :)

  VastaaPoista
 12. Hienoa, että rypäs sujui noin hyvin, harjoitus on tehonnut ja kestät jo treenata huippujen määrää, vaikka huippu-urheilija sinä kyllä ootkin.
  Nyt ansaittu lepojakso ja huumorilla eteenpäin !

  VastaaPoista
 13. Tuossa on hauska esimerkki siitä, kuinka liikkumalla on vaikea laihduttaa. Kaveri juoksee 232km ja 24h ja kaloreissa tuli kulutettua parisen kiloa läskiä. Tämä pitäisi kaikkien ylipainoisten tajuta, jotka käy pikku kävelyllä ja napostelee vähän ekstraa, kun kerran on käyty "lenkillä"

  VastaaPoista
 14. Hyvin tehty !

  Onnillakin näkyy olevan malttia tarvittaessa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.