perjantai 7. maaliskuuta 2014

10 KILOMETRIÄ OMAA KOVAA

                     Talvi taittui huomaamatta. Talvi on ollut muutoinkin oudon leuto. Kevät tuli aikaisin. Tiet ovat olleet sulia jo jonkin aikaa. Tässä on koko talviaika tullut tehtyä pääasiassa vain Pk1-alueen (sykkeet 110-130) välistä harjoittelua. Vk-alueella (142-168) harjoittelu on jäänyt muutamia, noin kerran kuussa toistuneita vähäisiä rykäisyjä lukuunottamatta kokonaan pois ruokalistalta. "Vastapainoksi" on määrä lisääntynyt ja ryppäät yleistyneet. Lyhyesti voisi pähkinöidä, että on otettu vauhti pois. Ja se näkyy aika karmivasti sitten noissa lyhyissä testeissä.

                     Joulukuun lopussa juoksin 5km vielä aikaan 21.01 @4:12. Sekin oli hitaampaa vauhtia kuin esim. 10km ennätyksessä viime huhtikuussa ollut vauhti (@4:09). Helmikuun alussa 5km taittui ajassa 21.30 @4:18. Sen jälkeen oli ohjelmassa mm. ns. Sotshin-rypäs, jossa juoksin 5vrk aikana 232km. Siksipä lähdinkin hakemaan tänään 10km Vk-rykäsyssä varsin realistisesti maksimissaan @4:30 alitusta, alle 45min aikaa.

                    Kaveriksi lupasivat lähteä kaupungimme tunnetummat juoksijat, Suomen mestari maratoonilta, Keijo "Hietapuolen Bekele" Nivala ja edelleen täysin ymmärrykseni yli menevän kestävyyden omaava, 10-vuotta minua nuorempi, Tuomas "Gebre-Bolt" Ahola. 2km tuli verryttelyä alkuun. Sitten lähettiin!

                    Sivuvastaista viisi kilsaa ja sitten sivumyötäistä. Tasaista pyörätietä. Korkeusero ehkä max.5m. Ajattelin yrittää malttaa alussa vetää noin 155-160 sykkeillä (maksimi 177). Pysyin suunnitelmassa. Eka kilsa 4.20. Toinen 4.25. Sitten sykkeet nousi, mutta maltillisesti, 163-165 välimaastoon. Anaerobiseksi kynnykseksi olen itse arvioinut noin 167-168. Toki se on voinut hieman laskea, kun aluetta ei oo härnätty.

                    Yritin keskittyä kaiken aikaa tekniikkaan. Sen koossa pysymisessä sainkin pojilta positiivista palautetta. Itsestänikin se tuntui aika hyvältä, vaikka kerroinkin sen olevan vain teatteria. Sen verran siihen joutui nimittäin keskittymään. Kolmas kilsa 4.27. Neljäs 4.29. Vähän jo tuntuu. Pojat porisee keskenään välillä kuin millä tahansa kevyellä lenkillä. Otan sen positiivisena huumorina. Saatana, että on äijjät kovakuntoisia!

                  Viides kilsa taas 4.27. Tasaisesti tulee, mutta vastatuulessa korsettejen koossa pitäminen söi eväitä. Kääntöpaikalla heilahtikin melkoisen tyhjä reppu mukaan energiaa ja potkua. Aavistuksen vastainen 6 kilsa tulee 4.27. Tyytyväisenä hymäilen, että olin malttanut tulla välin 2-6km 163-165 sykkeillä tasaisesti. Vähänkin enemmän ja olisin kyntö kunnossa. Seitsemäs kilsa... Kysyn "Gebre-Boltilta" paljo syke? Saan vastauksen: -"134 näyttäis olevan". Hänen maksimi vähän yli 180. Vk-alue alkaa 146:sta. Kevyttä hölkkää hänelle. "Hietapuolen Bekelekin" tuntuu juttelevan rentoutuneena. Minä koitan pysyä maitohappojen oikealla puolella. Olen otettu, että saan juosta noiden upeiden juoksijoiden kanssa!

                  Seitsemännellä kilsalla tuntuu kulkevan helposti. Lisään vähän vauhtia. Kilsa tulee 4.23. Sitten alkaa olla vaikeaa. Tuntuu, että paukut katoaa. Vauhti meinaa vääjäämättä pudota. Ajattelen, että kohta tulee "Gebre Boltille" kylmä. Pian hän alkaa läpsiä lämpimikseen reisiä northugin tavoin. Olen nähnyt senkin. "Gebre-Bolt" osaa tehdä sen kuitenkin fiksusti, nöyryyttämättä... vaikka - se on... joo, aika uskomatonta. Säpsähdän ajatuksistani, joissa olen ehkä vain 10 sekuntia. Kissamaisen kepeästi ja ylväästi "Hietapuolen Bekele" tuoksuttelee ilmaa. Näen kuinka hän nauttii... Kaksi eri tyyliä. Ylväästi vetävä "Hietapuolen Bekele" ja hieman kenenisabelekemäisesti istuvalla askeleella, maratonmaisella askeleella "Gebre Bolt".

                  Kahdeksas kilsa vihdoin täyttyy ajassa 4.31. Hitain tonni. Sitten taas helpottaa. Hieman myötäistä. Pojat jaksaa tsempata. Tuntuu hyvälle. Arvostan näitä veljiä! On hienoa saada tukea. Joskus sitä tarvii tässä yksinäisessä harrastuksessa. Tämä harrastus tuo erityisiä suhteita ihmisiin, saman henkisiin. Olen ollut onnekas siinäkin suhteessa. Minulla on paljon ystäviä.

                 Yhdeksäs kilsa tulee 4.27. Hieman ennen kilsan täyttymistä pojat tuumaa: -"Sehän menee viimeinen kilsa 4.20:n vielä!??! -"Alle, s**tana!" Vähän huumorilla sanon tuon. Pojat naurahtaa. Ilmassa äänetön puhekuplani: (Nyt niin että perna repeää, tasaisesti nirri pois - päätän). Jokainen lähtee viimeisellä kilsalla omaa kovaa. Saatara soikoot. On irtosepeliä ilmassa. Siitä lähtee vierestä kaksi äijjää kuin telkät pöntöstä!!! Itsekin kiihdytän maksimisykkeisiin ja viimen kilsa tulee 4.05. "Gebre Bolt" 3.27. "Hietapuolen Bekele", 62-vuotias veteraani-ihme 3.35!

                 Loppuaika 44.01 @4:24... Täytyy olla tyytyväinen. Tämä oli tällä harjoitelulla ja nousseella (11/2012 -->> 03/2014 ->> 77kg -> 82kg) painolla maksimisuoritus. ISO KIITOS vielä pojille loistavasta seurasta ja avusta!!!

                 Loppuun "kevennys"... Nivalassa on harrastettu testijuoksuja näemmä aikaisemminkin tällä viikolla... nimittäin suuren suosion saanut ABC-myymälöiden ympärijuoksu. Tässä nivalainen Kalevan toimittaja, Heikki Uusitalo, juoksee nivalan myymälän ympäri 59 sekunnissa. Miten ois pojat? :)Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 7.3.2014  

1 kommentti:

  1. Jos meno tuntui pahalta, oot Onni oppinu Kenialaistyylisen teatterin. Hyvä juoksuasento ja tyynen rauhallinen ilme ja olemus säilyivät loppuun saakka.
    Nuo sinun harjoittelumäärät ja kokonaisrasitus huomioiden oli hyvä kympin veto.
    Tulevissa ultrakoitoksissa ei tarvi mennä noin vauhdikkaasti, mutta onhan se hyvä tietää, että pelivaraa riittää.

    VastaaPoista