lauantai 18. tammikuuta 2014

RYPÄSHARJOITUS 54h/125km

                    On Lauantai-aamu klo.5 tämän blogin aloitus hetkellä. Tunnin päästä on tarkoitus käynnistää otsakkeen mukainen rypäsharjoitus, eli La klo.6. Viimeisen lenkin on tarkoitus olla juostuna Ma klo.12 mennessä. 54h on siis ryppään pituus. Lenkkiohjelmani on seuraava:

                   La klo.6: n.22,2km... klo.10:. n.22,2km... Su klo.6: n.22,2km... klo.10:. n.22,2km... Su-ilta: n.11,2km... Ma klo.9 jälkeen 25km.

                   Tarkoitus on harjoitella etenemään 6 vuorokauden juoksun vaatimalla, tarvittavan kevyellä intentiseetillä. Eli tämän ryppään jälkeen ei pitäisi olla liian väsynyt. Tämän pitäisi tulla helposti. Pakkasta on tällä hetkellä noin -23. Luvattu on noin -25 aamupäivän ajaksi. Huomiseksi jopa -26. Melko arktiset on olot. Varuste kysymys. Silti ei ole mukavaa vetää niin paljoa vaatetta päälle ja pois vähän väliä, mitä tämä vaatii, mutta otetaan pakkanenkin haasteena. Tosin sitä ei kyllä tarvi harjoitella  - pakkasjuoksua, sillä tuskin koskaan tulen tekemään mitään pakkasultraa.

                  Jatkan tämä kirjoittamista ryppään edetessä...

                 Eka päivä taputeltu. Ensimmäisen järvenkierron (22,2km) kiertelin leppoisesti Pumpin kanssa jutustellen ja heräillen tähän päivään. Retkeily hengessä välillä pidettiin taukoja juoden kuumaa kaakaota. Kiitos Pumpille hienosta tarjoilusta ja upeasta seurasta! 
                        Eka lenkin loppupuolella alkoi vasempaan pakaraan vihlomaan. Hmmm...

               Toisen kiekan kiersin n.75min tauon jälkeen. Pakara oli eka kiekan loppua hankalampi, mutta onneksi viiltävän, vihlaisevat kivut olivat vain ajoittaisia, saattaen olla poissa jopa 20min ajankin. 30min lenkin jälkeen ei tuntemuksia ainakaan ollessa. Seuraillaan. Ryppään jatkamista tämä ei toistaiseksi estä. Kipulääkettä en eesimmäissä ole ottamassa. Mutta onpa erikoinen kipu, kun ei ole ennen tuollaista ollut. Vaimo veikkas vähän iskiastakin. En tiedä. Pakara tuntuu ajoittain kuin olisi joku rokote pistetty. Mitä lie rauhoittavaa vaimo tökänny yöselekään kankkuun?

              Eka päivän saldo oli suunnitellusti 2x22,2km = 44,4km. Eka lenkki tässä @7:19... ja toinen lenkki tässä @6:55... Yhteensä 5h 17min lenkkeilyä. Huomen aamulla samanlainen satsi uudestaan. Nyt VIELÄ lisää syömään ja juomaan. Kyllä se tällaselle ruuan ja makian persolle pullerolle vaan passaa tämä ultrajuoksu. Ei tarvi olla nopea, eikä laiha. Kunhan vaan jaksaa läskejään raahata tarvittaessa kohtuullisen matkan niin taas syötiin komeasti!

              Tästä jatkuu kirjoitus sunnuntaina jossain vaiheessa...

               En tiedä tuleeko sitä koskaan täysin varmaksi miten pystyy suunnitellut haasteet selvittämään. Tämänkin ryppään mietin aika nopeasti valmiiksi. Nopeasti se alkoi näyttämään paperilla, että tuon vetää helposti, kun vain malttaa - ja pystyy jatkamaan harjoittelua. Ihan täysin en ehkä muistanut, että LUV-viikon määrämätöt (7pv ~169km juoksua) oli ihan tuossa vast´ikään (2-8.1.2014). Eilen olikin tekeminen vähän kankeaa, joskin melko helppoa. Silti olo illalla oli hivenen liian väsynyt siihen nähden, että eilinen sisälsi vain 44,4km erittäin helppoa juoksua.

                 Tänään oli sitten helpompaa. Ehkä eilinen vei pois kankeuksia. Aamulla klo.6 lähdin yksin aamun pimeyteen, vain otsavalo ja vähäiset katuvalon lyhdyt turvanani. Kuu toki vartioi menoani kauniin ison sädekehän kera yläväänä taivaalla. Juoksu kulki tosi helposti, vaikka pakkanen paukkui -22 tietämillä. Loppulenkistä alkoi kuitenkin lunta kaunomaan ja pakkanen laski. Lopussa kiersin muutaman satametriä extraa, jotta saan iltalenkkiä suunnitellusta (11,2km) vähän lyhemmäksi. Aamun eka järvenkierto 22,8km @6:43.  

                Ensimmäisen ja toisen lenkin väliin jäi vajaa 1,5h aikaa tehdä huolto ja pieni huili. Tuo 1,5h tuntuu aika hyvältä tauolta noin talvella. Hieman tuota lenkkien välistä taukoa tuli tänään pohdittua, ajatellen juurikin tulevaa 6päivän urakkaa. Kesempänä selkenee, mikä on minulle paras lepoaika. Veikkaan 90min lenkkejen välissä. Varmaan aukaisen vielä aikataulun auki.

                Toinen lenkki käynnistyi klo.10, suunnitellusti. Virve oli innostunut lähtemään völijyyn. Päätin kiertää nyt järven vähän pidemmän kautta, jotta saan edelleen iltalenkkiä lyhemmäksi. Tarkoitushan on juosta la-su 100km ja ma-aamupäivällä vielä 25km, eli 54h/125km. Juoksu kulki edelleen helposti. Hyvä niin, sillä niin tässä on tarkoituskin. Juomaa ja energiaa nautin hyvin suppealla variaatiolla 40min välein. Liian harvakseltaan. 15-20min välein on optimi sitten, kun aletaan 6päivää purkittamaan. Jotenkin tuossa pakkasessa ei vain viitsinyt kajota tiuhempaan termosvyölle, laskea tumppuja ja haparoida heti kohmenevin käsin suklaata kosteista taskuista tms. Rypästely noin -20 asteen pakkasilla ei ole ihan helpointa, vaikka paljon vaatetuksen allahan on kuin saunassa konsanaan.

                Yhtä kaikki. Kerron Virvelle noin 16-17km tietämillä, että kylläpä menee helposti. Ei tunnu missään. Eikä tarvinut edes liioitella. Hieman Virve siinä ihmetteli, miten ei voi tuntua. -"Täytyy mennä vain tarpeeksi helposti... ja olla tarpeeksi reeniä pohjana".  Virve ehdotti, että voitaisiin mennä loppumatka joka toinen kilsa reippaammin. Sanoin, ettei ole vara, muuten voi alkaa tuntumaan. Nyt ei tarvi tuntua. Tämän täytyy mennä helposti, loppuun asti. Täytyy hallita mieli joka hetkellä. Varmasti 6päivän juoksussakin on paljon hyviä hetkiä ekan 2päivän aikana. Silloin täytyy malttaa. Tätä on vähän harjoiteltava. Malttaminen ei ole luontainen ominaisuuteni. Kiitos Virvelle lenkkiseurasta!

               Aamun toinen järvenkierto 23,8km @6:47. Iltaan jäi 9km. Huomenna aamupäivällä 25km. Jatkan tätä vielä huomenna. Iltalenkin jälkeen en kirjoita. Nyt jatkan tankkaamista ja vähän seurustelua... MUUTEN, olipa Kalevassa hauska juttu ja oikein videon kera.   Tässä vielä erikseen pelkkä video, jos joku ei jaksa lukea tuota edellisen lauseen alla olevan linkin takaa juttua aiheesta: 


                          Kuulema lehti muotoisessa Kalevassakin on ollut juttu. Kun on oikein taitava toimittaja, saa hän näyttämään kuntoilijankin kunnon urheilijalta. Kiitos, Heikki!

              Tästä jatkuu kirjoitus maanantaina...

              Non-niin. Rypäs on takana. 54h aikana tuli juostua 125km 14h 13min siihen meni aikaa, eli keskivauhti oli koko ryppäässä noin @6:49. Se oli ajateltua vauhdikkaampi. Ihan 6vrk juoksussa tarvittavaan hiippailuun ei näin pliisussa ryppäässä motivoitunut. Toki tämä oli erittäin kevyt tehoinen. Lenkkien keskisykkeet 106, 121, 116, 120, 119 ja 120. Jalkani eivät kuitenkaan kestä ainakaan vielä 6päivää edes noilla noin 115-120 tehoilla, vaan tehot pitää puottaa tuonne noin 105-110 nurkille, jolla ne olivatkin eka lenkillä.

               Olennainen tavoite täyttyi. Tämä oli ainakin tarpeeksi helppo rypäs. Kovin lyhyt ja vähän kilometrejä. Hieman sellainen kokeilu luontoinen rypäs. Varovaisesti. Olympiakisojen aikaan on tarkoitus yrittää sovittaa 5-6päivän ja 200-250km rypästä, jolloin pääsee jo ns. tunnelmiin. Silloin joutuu jo hieman enempi keskittyyn, eikä sitä voi vetää ihan tällä tavalla vasemmalla kädellä. Tuon ryppään toteutumisessa on vielä keskusteltava lisää vaimon kanssa kalenterin kera. Balanssi on kuitenkin tärkein = perhe-elämän ja tämän minun projektini pitää sointua yhdessä ilman säröjä, sillä tällaisissa on tärkeää olla myös muu elämä tasapainossa. Itse suorituskin sitten kesäkuussa on kokonaisuus. Kuntoa ja henkistä valmiutta.

                 Tuntuu, että olen oikealla polulla. Ainakin nyt tuntuu siltä. Mitä seuraavaksi? Huomenna on lepo, koska minulla on muutakin elämää kuin juoksu. Keskiviikkona käyn tuntemusten mukaan lenkillä. Kevyttä lenkkeilyä keskiviikkona ja torstaina. Perjantaina taas lepo. Eli kyllä, hieman täytyy muistaa keventää tällaisten ryppäiden perään. Lauantaina juoksen aamulla Nivalasta Haapavedelle. Matkaa n.38km. Seuraavakin viikko on kevyt. Kuunnellaan kehoa. Eli 13 seuraavaa päivää mennään korkeintaan normaalisti, mutta pääasiassa kevyesti.

                  Kesäkuun kuuden päivän juoksu on saanut muutoinkin tuulta purjeisiin, sillä sain tänään jo ensimmäiset tukijat, sponsorit. On hienoa, että on innokkaita yhteistyökumppaneita tarjolla.

Eilen illalla 9km. Tänään aamupäivällä 25km.


Onni Vähäaho Nivalassa ja Olkkosentiellä 18-20.1.2014           

5 kommenttia:

  1. Melkoset pakkaukot liikkeellä kuvista päätellen. Ite en oo tarennu ulos muuta ku roskapussin roskikseen juoksuttaa.

    VastaaPoista
  2. Luinpas juuri Kalevan artikkelin aiheesta. Hyvä lehtijuttu ja varmasti monelle piristävää vaihtelua urheilujuttujen osalta.

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu ja positiivisuutta koko lajille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.