perjantai 15. marraskuuta 2013

POKS-POKS- 4000KM v.2013

                     Yksi harrastuksistani on vanhojen Nivala-lehtien luku. Nivalassa on pidetty pitkään ns. S-market ajoa, jossa ajetaan pyörällä järven ympäri tai pidempi matka. 90-luvulla järven ympäri oli vielä 25km, kun tultiin Haapaperän kautta. Juoksen itse vieläkin joskus järven ympäri Haapaperän kautta. Luin vastakin yhden vanhan Nivala-lehden, jossa kerrottiin parhaiden polkeneen järven ympäri jopa 45minuutissa. Samaan hengen vetoon todettiin niiden olevankin niitä, jotka pyöräilevät 4000km vuodessa. Äskettäin tapasin myös yhden Nivalan entisen pyöräilylegendan, jonka puheissa esiintyi myös tuo 4000km raja jonkinlaisena pyörämiehen mittana. Kunnioitin sen verran vanhaa miestä, etten lähtenyt rehvasteleen ja kertomaan, että pianpa minäkin oon tälle vuodelle saanut sen 4000km kokoon, juosten. Tänä aamuna se tapahtui - tuli 4000km täyteen, juosten. Tänään mittarini näyttää tarkasti 4005,9km. Yritin aamulla juosta 4006km täyteen, mutta muistin sadat metrit väärin.

                       Mitä on 4000km juosten, jos se on kerran ns. kunnon pyörämiehen mitta? En tiedä. Onhan se paljon kilsoja jalkaisin. Lisäksi on harjoituspäiväkirjassa "kävelyä" kohdassa n.60km, hiihtoa n.170km ja pyöräilyä n.270km tälle vuodelle, 2013. Eli ilmeisesti tavoitteeni, 4500-4800km juosten, tulee tälle vuodelle täyteen. Vuosi on ja ei ole ollut ehjä. Suurimmaksi osaksi kuitenkin ehjä. Ei kai muuten tuollainen kilometrimäärä olisi mahdollista. En usko, että n.4500km on mikään viimeinen raja. Juosta voi paljon enemmänkin. Pidän juoksemista. Haluan juosta 5000km vuodessa. Jossain vaiheessa yli 6000km:kin. En halua asettaa rajoja, enkä toisaalta pakkomielteitäkään. Ymmärrän myös, että mikäli haluaa ns. tuloksia ulos, voi olla järkevämpi juosta jossain kohtaa vähemmänkin. Vähemmän on joskus enemmän.

                         Itsellä ei ole mielessä erityisesti nyt mitkään tulokset. Sitäpaitsi tänä vuonna jotkut juoksemani ennätykset ovat minulle niin kovia, etten erityisesti usko niitä ensi vuonna parantavanikaan. En ainakaan lähtökohtaisesti niitä tavoittele. Puhun nyt esim. 10km (41.33) ja puolimaratonista (1.31.32). Ikämittari kulkee ylöspäin. Nopeus ei kulje samaan suuntaan. Enemmin jauhan kestävyyttä paremmalle tolalle. En ole likimainkaan tyytyväinen kestävyyteeni, mutta tiedän, ettei se voi kovin hyvä vielä ollakaan. Olen juossut vasta viisi vuotta. Aloitin vasta 34-vuotiaana. Mutta uskon, että voin vielä kehittyä - ainakin kestävyydessä. En ole erityisen kiinnostunut sitäkän mitenkään virallisesti mittaamaan. Virta on vienyt minua enempi nuuskamuikkusmaiseen ajatteluun -> "Soitan" tänään harppuani tällä sillalla. Parin päivän päästä voin olla jossain toisella sillalla, kaukana täältä.

                        Nautin juoksemisesta. Olen juossut tänä vuonna siis yli 4000km. Haluan juosta enemmän. Olen iloinen ja kiitollinen, että voin juosta. Joskus toivon tosin, että askeleeni olisi kevyempi, mutta ihmisethän on luotu haaveilemaan. Niin kait nuuskamuikkunenkin.

                         Movember on puolivälissä... Niin minullakin (kaksois klikkaamalla saat kuvan ISOKSI)... 

Olisiko lukijoilla lähettää omia viiksikuviaa???

   Jos olisin notkeampi ja kimmoisampi voisin juosta näin:

                        Iloisia kilometrejä veljet ja sisaret!

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 15.11.2013      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti