sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

35 000 HÖLKKÄKILSAA TÄYTEEN

                   Elokuussa 2008, eli vajaa 10 vuotta sitten aloitin hölkkäharrastuksen tunnustelun. Ensimmäisenä kuukautena kertyi varsin maltillisesti 35km. Vielä vuodet 2009-2011 toivat kovin maltilliset kilsamäärät. Vuodesta 2012 alkaen on vuosikilsat vaihdelleet vähä alle 4000 kilometristä, vähä yli 5000 kilometriin/vuosi.

                 Tänään tuli siis täyteen 35 000km. Viime vuoden toukokuun 1.päivä tuli 30 000km täyteen. Eli pikkasen yli 5000km on tullu nyt menneen vuoden aikana hölköteltyä. En enää niin määristä kuitenkaan piittaa. Oon siirtynyt jo muutama vuosi sitten polkujuoksu puolelle, jossa kilometrit ovat hitaita ja monet niistä tulee mäkiä kivutessa tai soita ylittäessä. Eli kilsat on kovemman työn takana. Samalla olen muutenkin monipuolistanut ja monipuolistamassa harjoittelua. Esim. lumikenkäilyä lisäsin menneenä talvena ja tulen sitä edelleen lisäämään ensi talvena.

                Vuoden ensimmäinen pääkisa on kuuden viikon päästä näihin aikoihin ohitse. Kisa on alkanut olemaan enempi mielessä. Myös harjoitusohjelman askelmerkki on jo tähtäyksessä kisaa lähestyttäessä. Tietyt pääasiat on jo selviä. Vieläkö saisi viimeisten viikkojen työlistan niin voisi sinetöidä suunnitelman.

                Yritän kehittää ja ylläpitää ominaisuuksia. 2-3 avainharjoitusta/viikko. Oon saanut juoksuaskeleeseen taas lisää voimaa ja jaksamista, mutta edelleen se lienee yksi tärkein kehittämisalueeni. Hirveitä tässä ei enää ehdi tehdä. Vähän sellaista pientä nostetta suorituskykyyn ja peruskunnon hienoista kehittämistä/ylläpitoa. Kuusamossa on kuitenkin kyse siitä perus lopsottelun jaksamisesta. Nautin siitä, koska luulen, että ensimmäisen 80km jälkeen meistä kaikista tulee enemmän tai vähemmän kohtuu hitaita lopsottelijoita. Kuutonen kilsavauhdin edessä on jo melko komeaa takaisinpäin tullessa helpoillakin pätkillä.

               Tänään juoksin pitkät vedot. 3x6km kilsan palautushölkällä. Alkuun 5km lämppärihölkkää ja päälle 3km. Kaikki tietysti yhteen putkeen. Ei kävelyaskelia, ei taka-askelia. 28km, @4:53min/km, keskisyke 144. Vetojen keskivauhdit 1)@4:31.. 2)@4:35.. 3)@4:30.. Ei ihmeellistä vauhtia. Tosin viime viikolla tuli treeniä 22h, 194 juoksukilsaa ja 1500 nousumetriä. Ne tietysti näkyvät vielä. Lihakset väsyi, mutta ne jaksoi, joka on keskiössä pitkissä kisoissa. Notkua saa, muttei taipua.

              Vihdoin on koittanu shortsikelit. Tänään oli ennemmin hieman lämmin kuin kylmä. Jee!

              Illalla vois käydä huoltavan seiskan. Tälle viikolle tulee 110km. Yli tuhat nousumetriä. Viikon avaintreenit oli toi tän päivän treeni. Torstaina oli mäkivedot. Tiistaina vertikaalitonni matolla.

Ps. En sitten kuitenkaan käynyt. Tuli käytyä vajaa 2km käveleen rennosti vaellusreitillä. Päivä täysi. Uutta iloista viikkoa kohti. :=)

Onni Vähäaho, Nivalassa 15.4.2018

1 kommentti:

  1. Kovat on sun kilometrimäärät. Ei voi kuin ihailla sitä, miten usein oot itsesi vienyt ulkoilemaan. Kunpa sais edes pienen osan tuota sun energisyyttä itselle ja organisointikykyä tähän arjen rumbaan. Vai onko se vaan sitä, kun tulee tuota ikää lisää, niin ei ehdi/jaksa vuorokaudessa tehdä juuri mitään muuta ku käydä töissä :)

    VastaaPoista