perjantai 10. marraskuuta 2023

NHL JA MAALINTEKO - MITÄ ON 40 MAALIA KAUDESSA?

            Aloin selvittämään 36 vuoden NHL -seurannasta huolimatta äkkiseltään yksinkertaisen kuuloista asiaa: 40 maalia kaudessa. Puhumattakaan 50 maalista kaudessa. Yli 40 maalia kaudessa oli valtaosan veikkaus uuden sukupolvitalentin, Connor Bedardin, kohdalla. Oliko tavoite mitenkään reilu, vaikka tämä superkossi aivan ylivertainen lupaus onkin? 40 maalia, se tulee suusta niin helposti, mutta tutkittuani suurpelaajien tilastoja niin eipä se niin herkästi ole tullutkaan.

            Jokainen sivukylän mummukin tietää, kuka on Sidney Crosby. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja, kaksinkertainen Olympiavoittaja ja maailmanmestari. 557 runkosarjamaalia NHL:ssä. Yksi maalikuninkuus. Voidaan siis puhua viimeisen 20 vuoden mittarilla yhdestä NHL:n parhaimmista maalintekijöistä. Arvatkaapa googlaamatta, monta 40 maalin tai enemmän kausia Crosby on pelannut? Nyt 19 kausi menossa kaikkiaan. Vastaus voi yllättää. Kaksi!

            Crosby on 106 vuotisen NHL-historiassa kaikkien aikojen maalitilastossa tällä hetkellä sijalla 28. Siis 557 maalia. Mielestäni 500 maalistakin puhutaan liian kevyesti, kuten tuosta 40 maalin kaudestakin. 500 maaliin on päässyt vain 47 pelaaja. Esim. Crosbyn tavoin 19 kauttaan jo NHL:ssä tahkoava Kings kapteeni Anze Kopitar saavutti juuri 400 maalin rajapyykin. 400 on älyttömän paljon. Kopitar oli vasta 108:s 400 maalin rajapyykkiin yltänyt.

            Palataan heinäkuussa 18 vuotta täyttäneeseen ja tuosta vaan +40 maalin kausi tavoitteen/ennusteen niskaansa saaneeseen Connor Bedardiin. Tuntuu aivan uskomattomalta, että näistä käsittämättömistä tavoitelukemista ja kaikista paineista, joita hänelle on asetettu, on hän pystynyt ne toistaiseksi jopa ylittämään. Bedard on 12 ottelun jälkeen 48 maalin vauhdissa! Otanta on lyhyt ja kausi on vielä pitkä, mutta vasta viime peleissä (New Jersey peliä lukuunottamatta) Bedard on alkanut päästä juonesta kiinni. Bedard on alkanut löytämään NHL:ssä hänelle sopivat ratkaisut kiekon kanssa ja ilman. Juuri siksi hän on niin lahjakas kuin on. Tästä on kyse. Jatkuvasta kehittymisestä. 

            Bedard on tehnyt viimeiseen viiteen peliin 5+2. Bedard on todella löytänyt paikkansa NHL:ssä. Tämä Bedardin kova maalitahti tuntuu jopa absurdilta, kun katsoo, miten raakile hän vielä on kaikessa lihaksisuudessaan. Kooltaan edelleen enempi kihvelin harjan kokoinen, vähän kuin Gretzky liigaan tullessaan. Kukkakeppi, joka on liukas kuin saippua. Bedard on jokin sekoitus Jack Hughesia, Mitch Marneria, Auston Matthewsia ja Wayne Gretzkyä. Nuo kun pistää samaan kulhoon niin se on aikalailla Connor Bedard.

        Bedardin 4 pisteen peli Tampaa vastaan


            Ei mulla muuta.


Onni Vähäaho, Nivalassa 10.11.2023

2 kommenttia:

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.