tiistai 15. kesäkuuta 2021

43. KERTA

             17 päivää Karhunkierroksen noin 141 kilometrin kisajuoksusta. Jo ennen kisaa oli etureidet jumissa. Viimeistelyhieronta jäi koronaepisodin vuoksi saamatta. En tiedä vaikuttiko se, ja vaikuttaako se edelleen, että etureidet laahaa "perässä". Karhunkierroksen kisassahan nimenomaan etureidet loppu. Ehkä vaatii vain lisää harjoitusta. Tänään sitä taas sain.

              Kaksi päivää aikaisemmin tein aika kovavauhtisia 200 metrin vetoja. Kuten yleensä, kaksi päivää rasittavan harjoituksen jälkeen lihakset tulevat terveellä tavalla kipeiksi. Niin nytkin. Lihakset oli aamulla niitä herätellessä aika jäykät. Olisi tarvittu yksi tai kaksi kevyttä lenkkiä ennen tätä, mutta nyt näin. Oli Pyssymäki Extreme Polkujuoksutapahtuman 57 kilometrin kisareitin kierto, versio 2021, vuorossa. 

                Heti alusta asti tunsin, että tulee ns. "pitkä päivä", sillä jalat olivat 200 metrin vedoista lihaskipeät/kankeat. Toisaalta hyvä harjoitus katsoa miten jalat jaksaa rasittuneena. No, nuo eivät olleet tänään minun lenkkini pointteja vaan niitä oli kaksi muuta. Ensimmäinen pointti oli kartoittaa reitin huoltotarpeet. Toinen oli kokeilla uutta energianotto juttua. Saisinko alas pelkästään geeliä? 30 minuutin välein geeli = 60g hiilihydraattia / tunti. Yleinen tavoitetaso. Pakkasin liiviin 16 geeliä, eli kahdeksaksi tunniksi energiaa. Lisäksi otin varalta kaksi elovenan kaurakeksiä. Tiesitkö muuten, että yhden geelin hh määrän saa syömällä kaksi kokonaista elovena kaurakeksiä! Aika hurja ero. 

             On henkisesti hieman raskasta lähteä noin pitkälle ja maastoltaan raskaalle reitille valmiiksi raskailla jaloilla. Yllä mainittujen pointtejen vuoksi olin kuitenkin hyvin motivoitunut. Aivan lähtiissä ei satanut, mutta pian alkoi sataa ja kunnolla. Lisäksi tuuli tuiversi, olihan "Vieno-myrsky". Jossain vaiheessa lyhyet vaatteet tuntui jopa nippa-nappa, mutta olivat kuitenkin lopulta aivan oikeat tähän keliin. 

             Koitin lähteä matalilla sykkeillä liikkeelle, mutta lihasarkuudet ja märkä reitti nostivat sykkeitä, joten päätin vain sitten mennä helppoa hölkkää. No ei se lihasarkuuksien takia ollut helppoa se kevytkään, mutta jotenkin löysin kuitenkin kohtuu miellyttävän tavan taivaltaa. Siitähän on usein kyse. Ja ilokseni pystyin sen vaivatta pitämään loppuun asti.  

            Pelastupiste kakkosella (P2) olin noin ajassa 1:17h. Vajaa 12km, kun 12km väliaika oli ollut 1:19h. Eli ei kummoista vauhtia. Tuohon asti oli kosteus kohtuullista, mutta sitten sitä alkoikin olla aivan eri tavalla. Tänään ns. etulenkki oli kosteudeltaan 6/10 ja takaosa 8/10. P3:lla olin ajassa 1:55h. Tasasta menoa.

            P4:lla (23,2km) oli juomakätköt. Tulin siihen ajassa 2:45h ja lähdin ajassa 2:51h. Juomaa oli mennyt vain karvan yli litran, vaikka koitin juoda reilusti. Puolivälin kyltillä olin noin ajassa 3:37h. 2021 vuoden kisaversiossa jälkimmäinen puolisko on noin kilsan pidempi, joten arvelin tuossa kohtaa tällä lenkillä menevän 7:20-7:30h. 


            Iso-Juurikan eteläpäädyn penkalle tulin ajassa 4:09h. Jalat oli tosi kankeat, mutta jaksavat. Tuon jälkeen juoksu jotenkin helpottui hieman. P7:lla olin ajassa 5:08h. Sieltä taas juomatäydennyksiä. Litra oli mennyt taas tuolla välillä. Tuo väli oli reilu 17km, Tuossa vaiheessa jalat alkoi jo väsyä, mutta kellon mukaan meno oli aika lailla samaa tasaista tarpomista. Aurinkokin paistoi. Aluksi satoi kovasti ja pitkään oli sen jälkeen pilvistä. 


            Lahnajärven penkalla näin joutsen pariskunnan, joilla oli komea poikue. Olikohan 3-4 joutsenen poikasta. Kaunista. Sain kuvankin. P8:lta oli vielä lopulta 13 kilsaa maaliin, sillä tämän vuoden versiossa on "pientä" loppukivaa tarjolla. Lopulta tulin perille ajassa 7:27:44. Matkaa kertyi 58,05km, keskisyke oli 130 ja keskivauhti 7:43min/km. Näin tällä kertaa. Ei parasta menoa, mutta jaksavaa, lihasarkuuksista huolimatta. Näin tuli kierrettyä 43 kerran iso-sydänmaan koko reitti.


Onni Vähäaho, Nivalassa 15.6.2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti