lauantai 16. syyskuuta 2023

NHL - SUKUPOLVET VAIHTUU

             Kirjoituksen lopussa pientä yhteisön virittämis tunnustelua.

              Aloin aikanaan seuraamaan NHL:ää, kun Wayne Gretzky ja Mario Lemieux loisitivat, taistelivat ykköspelaajan viitasta. Tuolloin informaatio oli lähinnä Keskipohjanmaa lehdestä luettuja kirjoituksia ja joskus harvoin urheiluruudun välityksellä. 1987 Kanada Cup on jäänyt muistoihini kliimaksina seurannan alkuajoilta, jolloin Kanada voitti Neuvostoliiton finaalissa Mario Lemieux´n maalilla johon syötön antoi Wayne Gretzky. Suurin osa lukijoista lienee nähnyt tämän maalin

            Mario Lemieux´n myötä minusta tuli Kanada fani ja Penguins fani. Ja sitä olen edelleen. Mario Lemieux johdatti Penguinsin kahteen peräkkäiseen Stanley Cup voittoon vuosina 1991 ja 1992. Noista mestaruuksista ikonisimman maalin Lemieux teki lienee Minnesotaa vastaan 1991 finaaleissa. Aika moni on nähnyt tämänkin? Edelleen kylmiä väreitä, faneuden parhautta. 

             Vielä seuraava kausi oli maaginen, sillä Teemu Selänne teki tulokaskaudella 76 maalia ja Lemieux voitti pistepörssin 160 pisteellään, vaikka oli 22 peliä sivussa syöpähoitojen vuoksi! Plus miinus saldo +55. Tämänn jälkeen alkoi Penguinsilla matalalentoisempi jakso vuosina 1993-2004, jonka lopussa alkoi ns. uudelleen rakentaminen. 

            2005 vuoden Draftissa oli 13-vuotiaasta asti seuraamani Sidney Crosby. Kausi 2004-2005 jäi kokonaan väliin rahakiistojen vuoksi ja ns. NHL lakko-kauden jälkeen draft järjestys arvottiin. Kaksi viimeistä joukkuetta arvonnassa oli Anaheim ja Pittsburgh. Pittsburgh voitti arvonnan. Miettikää, Anaheim voitti Stanley Cupin 2007. Joukkueessa pelasi myös Teemu Selänne. Sitä vaan, että miettikää, mutta itse näen, että oli kliimaksi, kun Sidney Crosby päätyi Penguinsiin. 

            Nykyhistoria on useimmille jo tutumpi. Crosby on johdattanut Penguinsin Stanley Cupiin vuosina 2009, 2016 ja 2017. Huikea ura Crosbylta, joka jatkuu yhä. Crosbyn saavutuksista olen pitänyt melko kattavaa seuranta sivua näillä sivuilla täällä. Huikean menestyksen lisäksi Crosbyssa ainutlaatuista on ollut se, että hän oli heti liigaan tullessa yksi 106-vuotisessa nhl historiassa. Nyt alkava kausi on 107:s. Crosbylle tuleva kausi on jo 19:sta. Aika harva 2005 vuoden drafteista pelaa enää NHL:ssä. mm. draftin neljäntenä huudettu, yksi Draftin kuumimmista nimistä ollut Gilbert Brule lopetti NHL-uran jo 10 vuotta sitten ja teki viimeksi NHL-maalin 12 vuotta sitten. Koko uralla 95 pistettä. Laittaa Crosbyn saavutuksia perspektiiviin. Crosbylla 1502 runkosarja pistettä. Toisena olevalla Los Angelesin Anze Kopitarilla 1141. 

            Crosbyn uran ensimmäinen maali näki päivänvalon 8.10.2005. Tuolloin tämän kesän ykkösvaraus, koko liigan puhutuin pelaaja, Connor Bedard, oli vasta vajaan kahden kuukauden ikäinen. Ja tämän hetken ylivoimaisesti maailman paras pelaaja, Connor McDavid kahdeksan vuoden ikäinen. On historiallista nähdä kaikki nämä kolme vielä tovin yhtä-aikaa aktiivisena. Mieletön sivujuoni on, että kauden avausyönä kohtaavat Pittsburgh ja Chicago. Chicagohan pääsi huutamaan Bedardin tämän kesän ykkösvarauksena. 

            Olen seurannut tiiviisti Bedardia kaksi edellistä kautta ja hänestä tuli samantien seuraava suosikkipelaaja ja sitä myöden Pittsburghin ja Edmontonin ohella myös Chicagon menestys alkoi kiinnosteleen. Crosby oli liigaan tullessa heti moniosaaja ja aikanaan yksi nopeimmista myös. McDavid oli liigaan tullessa heti liigan nopein ja yksi taitavimmista - ja nyt jo aivan ylivertainen. McDavidin ylivoiman vuoksi maailman parhaasta pelaajasta ei ole syntynyt enää edes keskustelua viiteen vuoteen. Bedard on jotenkin mystisempi, mutta äärimmäisen kiinnostava. Bedardilla on laukaus ja peliäly, jotka on luokkaa ennennäkemätön. Luistelun pieni kysymysmerkki sen riittävyydestä ja koko ovat kysymysmerkkejä, että pystyykö samalla tavalla kompensoimaan ne peliälyllään, kuten junnuissa? Bedard on jo nyt vahva, mutta pieni, mutta äärimmäisen älykäs ja taitava - ja se laukaus. 

            Millaista kautta sinä odotat Bedardilta? Itse olen juuri tuon koon ja luistelun hienoista riittävyyttä koskevan kysymyksen vuoksi varsin maltillisella kannalla, jos 70-75 pistettä sellaiseksi voi laskea. Mitä sinä ajattelet Bedardin valmiudesta ja tulokaskaudesta? Mielenkiintoista nähdä, miten paljon Bedard on kyennyt kiireisen (media) kesän lomassa luisteluaan kehittämään. Pieni hän näyttää olevan edelleen ja varmaan tuolla pituudella meneekin.

            Justiin tuossa laskeskelin, että olin 31-vuotta, kun Crosby aloitti uran ja nyt 49-vuotta, kun Bedard aloittaa omansa. Upeaa aikaa olen saanut viettää tässäkin asiassa. 

            Oisko etenkin nivalaisilla lukijoilla intoa BEDARD FAN CLUB tyyliseen uran seurantaan? Pelien katsomiseen, fanitukseen, yhteisöllisyyteen? Alla pari videota, jotka kokonaan katsoessaan voi päästä käsitykseen, millaisesta talentista on kyse.Onni Vähäaho, Nivalasssa 16.9.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.