maanantai 28. elokuuta 2023

TUOMINIEMI NAPPASI MM-PAIKAN

             Nivalan Pyssymäellä käytiin ennätys kovatasoinen kilpailu Pyssymäki Backyard Ultra 2023 -kisan (PBU 2023)voitosta. Kilpailuhan oli ns. "Backyard kalenterivuoden" ensimmäinen neljästä. PBU 2023 kisan voittajalle oli luvassa paikka 2024 sateliitti MM-kisoihin Suomen maajoukkueessa. Suomen joukkue kisaa muuten tuolloin niin ikään Pyssymäellä (19.10.2024 alkaen).

            Kisamuoto on vielä sen verran outo monille, että on lienee syytä kerrata kisan perusidea. Eli kisa alkaa tasatunnilta, kuten nyt kisa alkoi viime perjantaina klo.15.00. Kisassa kierretään 6,706km mittaista kierrosta. Lähdöt tunnin välein. Se joka jaksaa pisimpään ja kiertää vielä muiden lopetettua yhden kierroksen, on voittaja. Helpon kuuloinen konsepti ja paperilla helppo homma?

            PBU 2023 kisassa oli useita kyvykkäitä kisaajia. mm. edellisen vuoden Pyssymäen kisan neljästä +24h suorittajasta oli kolme paikalla myös tänä vuonna, sekä muutama toki kova tekijä heidän lisäksi. Kilpailumuoto on kuitenkin raju, sillä kello säätelee tekemiset ja tauon pituuden. Liian nopeasti kierrettyjen kierrosten jälkeen jalat ehtivät kangistua tauolla. Liian lyhyellä tauolla ei ehdi edes tehdä välttämättä kaikkea välttämätöntäkään. 

            PBU 2023 kisaan ilmoittautui vain 18 osallistujaa, joka määränä oli meille kisajärjestäjille pettymys. Siitä ei pääse mihinkään, mutta sillä oli se positiivinen vaikutus kisaan, että kisasta tuli tiivishenkisempi ja kykenimme ottamaan yksilöllisemmin kaikki osallistujat huomioon. mm. tästä saimme hyvää palautetta. Olin itse kisajohtajan, Ville Isoniemen, oikeana kätenä koko kisan kestosta 23 tuntia. Olin siis kisan inessä, kuten nykyään tavataan sanoa. Sain kuulla jokaisen tarinan ja nähdä kuinka osallistujat kolasivat itsensä ihan loppuun. Nostona esim. nivalaisen Markus Linnan 10 kierroksen suoritus ja 67km kasaan saaminen teki vaikutuksen. 

            Arvostus nousi kisan armottomuuden näkökulmalle, kun sain ensimmäistä kertaa olla kisaajan sijasta talkoopuolella tässä konseptissa. Tämähän olikin kovaa touhua jo paljon aiemmin kuin miltä se itsestä kisaajana tuntui. Ensimmäisen kerran havahduimme tajuamaan, että meillä on tulossa kova kisa, kun 18:sta kisaajasta peräti 11 rikkoi 100km maagisen rajan. 100km rikkomiseen tarvittiin 15 kierrosta, joista vain kuusi ensimmäistä valoisan aikaan. Reitin merkkauksen laadun vaatimukset olivatkin melkoiset, sillä kisaajien piti osata reitti myös pimeässä. Reitti oli läpi asti heijastettu.

            Yksi kisan monista ennakkosuosikeista, Annika Holmborg, joutui jättämään kisan kesken 16.kierroksen jälkeen. Tai itse asiassa hän ei ennättänyt maaliin 17:sta kierrokselta määräajassa vatsavaivojen vuoksi. Rajua peliä. 107,36km silti määräajassa ehdittyjä kilometrejä ja sijoitukseksi tuli kymmenes. Kovaa vauthia kierroksilla pitänyt Endurancen Veijo Tolonen oli 17.kierroksen (114,07km) saldollaan yhdeksäs. Eeppisimmän taistelun esitti Rovaniemen Marko Lind, joka ehti kolmella kierroksella nippa-nappa maaliin määräajassa ja pahimmillaan ennätti olla huollossa vain 20 sekuntia ennen uudelle kierrokselle lähtemistä. Todellinen taistelija. 18.kierrosta (120,78km) ja kahdeksas sija.

            Oikeastihan tässä kisamuodossa on vain yksi sijoitus ja se on voittaja, mutta ehkä tämä on näin mielekkäämpi kertoa. Kuutta päivää ennen tätä kisaa maratonin aikaan 2h54min juossut Ultra Sisun Kyösti Muhonen taipui 20.kierroksen jälkeen. Upea 134,2km saldo ja seitsemäs sija kuitenkin. Kuudes oli Ylivieskan Kuulan kajaanilaistunut Lasse Härkönen, joka on parina viime vuonna tehnyt kovaa jälkeä NUTS:n isoissa kisoissa, ollen mm. tänä keväänä Karhunkierroksen 83km kisassa kolmas kovalla ajalla. Nyt kuitenkin Lasse joutui taipumaan 21.kierroksen kohdalla, mutta 140,91km saldolla kelpasi lähteä kotimatkalle.

            Kärkiviisikossa ei ollut yllätyksiä. Oma epäilyni voittajaksi, Kuhmon Kivan Aki Käräjäoja olikin juossut koko kisan pienen lihasvamman kanssa, jonka vuoksi joutui taipumaan 22.kierroksen jälkeen. Takapenkille kotiin viemisiksi kuitenkin 147,62km kunniakirja ja Nipon tuubihuivi, kuten kaikilla muillakin osallistujilla. Sää oli tähän kisaan optimi ja antoi mahdollisuuden kovaan tulostasoon ja sitä myös saatiin. 

            Vuorokauden täyttyessä kisaajia oli edelleen neljä jäljellä. Tuominiemen Tomi huuteli, että oisko kellään seuraavaksi yöksi parempaa otsalamppua. Seuraavaan pimeään oli tuolloin vielä kuusi tuntia matkaa. Vastustajat katsoivat Tomia hieman epäuskoisen oloisesti, mutta mies oli aivan omassa elementissään. Nipon oma edustaja, Pekka Vähäsöyrinki tykitti juuri tuon 24:n kierroksen kovaan aikaan, yrittäessään päästä vastustajien pään sisään. Muut kolme eivät hätkähtäneet. Pekka taisteli vielä kaksi kierrosta ja teki uskomattoman 26.kierroksen tuloksen ja saavutti huikean 174,46km saaliin. Todella jäätävä suoritus Pekalta!

            27.kierrokselta tuli ensin huoltoon Tuominiemen Tomi, kuten kahdelta edelliseltäkin ja sitten ultrajuoksun kiintotähti pariskunta, Jarkko Aspegren ja Saara Päätalo. Nämä kaikki kolme juoksivat Pyssymäellä viime vuonna 24 tunnin tulokset. Nyt Jarkko ja Saara istuivat kierroksen jälkeen epäuskoisina penkille ja totesivat: "-Ei me voida voittaa Tomia"! Tomi nautti jokaisesta kierroksesta kuin se olisi ollut hänen ensimmäinen kirmaisu kevään laitumille, tuuletti ja iloitsi. Jarkko ja Saara olivat jo henkisesti aivan poikki, mutta he ihailivat Tomin voimia. Tomi oli houkutellut Jarkkoa ja Saaraa vielä jatkamaan "edes 30.kierroksen" kohdalle. 

            Jarkko ja Saara saivat 27.kierroksen aikana kerättyä 181,17km mielettömän määrän ja kisan voittaja, nykyään Ruotsin Pajalassa töissä oleva, Tomi Tuominiemi, keräsi 28.kierroksellaan 187,88km saldon. Näin työkseen yöt malmia ajava rekkakuski nappasi MM-paikan Suomen maajoukkueeessa ensi vuoden sateliitti MM-kisoihin. Mieletön temppu! Tomilla on vahvat juuret myös Nivalassa, sillä hän on käynyt täällä mm. lukion. Tässä tarinassa olisi aineksia myydä enemmänkin? 

                    Tomi Tuominiemi lentää maaliin (@Nivalan Polku)

 

 Jarkko Aspegren ja Saara Päätalo hymyssä suin kisan jälkeen(@Nivalan Polku)

 

     Pekka Vähäsöyrinki valtaisan suorituksen jälkeen (@Nivalan Polku)

 

     Markus Linna juoksi 67km ja sytytti juoksukipinänsä? 

Onnittelemassa kilpailun ryhdikäs johtaja, Ville Isoniemi(@Nivalan Polku)


TULOKSET


Onni Vähäaho, Nivalassa 27.8.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.