lauantai 5. huhtikuuta 2014

OHO!

                     Olet varmasti nähnyt erään jos toisenkin kerran esim. Iltasanomien otsikoissa: "Oho!". Tyyliin: "Oho, Iivo Niskanen syömässä!". <-Keksitty otsikko, mutta yskä ymmärretty? Usein otsikot ovat tuota tasoa. Itse suhtaudun niihin koomisesti. Kuinka muuten. Ei kaikkiin epäkohtiin kannata tuhlata energiaa. Hyvä tapa suhtautua ei-niin-tärkeisiin asioihin muutenkin elämässä.

                     Tänään pääsi silti oman juoksuharjoituksen aikana ja jälkeen ISO OHO! Juoksuharjoituksen aikana, eikä heti jälkeen välttämättä ehdi kovin tarkkaan analysoida, eikä ole tarviskaan. Onnistumisista on syytä nauttia joskus aidosti ajattelematta enempiä. Tänään tunnustelin aamulla kunnolla herätessäni tuossa yheksän kantissa, että vois tehdä jotain vaihtelevan tehoista. Päädyin rentoihin tonnin (x4) vetoihin kilsan hölkkä palautuksilla... Tai ainakin ottaisin ensimmäisen tonnin rennosti painamatta... ehkä paranevin vetoajoin... Ei tarkkaa suunnitelmaa.

                   2km verrtyttely hiippailun aikana päätin olla katsomatta kelloon minkään vedon aikana... Ensimmäinen veto. Niin paljon on tullu vedettyä kevyttä tai erittäin kevyttä, että on aina aluksi hieman vaikeuksia nostaa tehoja. Koitan keskittyä tekniikkaan ja rentoon rullaukseen. Myötätuulessa se onkin hieman helpompaa. Mietin vedon aikana mitä vauhtia tässä mennään. Arvioin @4:3x -alkavaa. Tonni täyttyy ajassa @4:19. Oho! Kivaa yllättyä tähän suuntaan.

                    Palauttelen hieman alle @6:00 vauhdilla kilsan ja nostan lantion toisen kerran syönnille. Edelleen maltan olla painamatta täyttä lykkäystä päälle. Arvioin silti sykkeiden (tehojen) olevan jo edellistä korkeammalla. Aika 4.10. Hmmm, mukavaa. Tämähän on mieltä ylentävää... Ai, perkele, tässähän tosiaan tultiinkin myötäiseen - huomaan kun käännän palauttavalla tonnilla kotia kohden.

                   Vastaiset tonnit. Astmaattikona minulla on aina vaikeaa +170 sykkeissä - vastatuulessa - niin nytkin. Kolmannella vedolla  jo työntöä kehissä. Nyt ei rullata enää paikallaan! Jotenkin tuntuu kuitenkin, että aivan vähän jää edelleen varastoon. Siksi olenkin yllättynyt A) siitä, että olen maksimisykkeessäni (176) vedon lopuksi ja B) ajasta, 3.57. Vastatuuleen. OHO! Huikea olo tuon tonnin jälkeen. Edelleen palautus alle 6min vauhdeilla tuntuu hyvältä. Hieman vaativuutta harjoitukseen.

                  Neljäs tonni tulee ihan aavalle ja täysin vastapalloon. Monta kertaa tekisi mieli vilkaista kelloa, mutta sen olen nyt kieltänyt. Nyt on melkein kaikki pelissä, mutta ei tästä tule nyt oikein mitään. Ajoittain pitää höllätä, kun tuulen puuskat osuu niin pahasti haaviin, että meinaa tosissaan happi loppua. Olen todella yllättynyt kilsan loputtua! 4.08. Herran-jeekkara! Olisin veikannut 4.30-aikoja. Tunnetta lujempaa.

                  Yllättävän hyväksi tämä jää joka tapauksessa. Tietysti vauhdit vähän nousee, kun olen tässä viime ajat (Iisalmi-Nivala-Juoksun jälkeen) harjoitellut jo hieman enempi perusmääriä/kevyemmin. Alkaa lihakset palautua hiljalleen suppeasta tilasta lähemmäs normaalia mittaa, jolloin niillä on enempi annettavaa kulkijalle. Se näkyy nopeasti myös kellossa. Tosin tässä olen mielestäni vielä aika kaukana parhaasta (luonnollisesti), joten tämä tuntuu sitäkin paremmalta, tämä tämän päivän irroittelu reeni. Olihan tuo muutenkin lyhykäisyydessään mukavaa vaihtelua, eikä tuollaiset enää sillä tavalla kuluta, kun alkaa olla sen verran pohjia jo, ettei noista paljoa tiedä mitään muuta kuin mukavana vaihteluna. Tietysti, jos nuita alkaisi +2kertaa/viikko tekemään niin asia muuttuisi.

                 Mutta näin, positiivisin mielin. Tasan 10 viikkoa 6vrk paukkuun. Vielä voi vähän varovaisesti leikitellä silloin tällöin vauhdeillakin ja odottaa kropan palautumista myös lihaksiston osalta normimittoihin. Eli tonnit meni tänään 4.19... 4.10... 3.57... 4.08.

Ps. Hyvää syntymäpäivää, Äiti!!!

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 5.4.2014

3 kommenttia:

  1. Äijä tikissä! Kilometrit tuottaa hedelmää. :)

    VastaaPoista
  2. Joo äijä on kunnossa. Kolme tonnia samaan tahtiin ku mulla kaks. :) Maantieviestiin pitää valita Onni.

    VastaaPoista
  3. No ei sentään jakoja ylläolevien, niin ikään -74syntyneiden vauhtivaroille, mutta mukavana vaihteluna ja lihojen irrotteluna toimi. Täytyy tiedostaa oma rajallisuus = vauhdin ja vauhtikestävyyden olemattomuus. Onneksi mieli on nuuskamuikkusen.

    VastaaPoista