sunnuntai 6. syyskuuta 2015

RIKKI MENEE - VIELÄ

                   Tässä(kin) harrastuksessa ajatukset vaihtelevat - muutaman vuoden välein. Pari vuotta sitten olin kypsä koko kilpailemiseen. Menin varmaan vähän perse-eellä puuhun tai jotain vastaavaa. Nyt en taas saa kilpailuviettiä - nimenomaan ihteni haastamista - millään pois sisältäni. Siinä mielessä tunnen olevani hengen veli Nivalan Keijon kanssa. Keijon kanssa on tullu muutenkin paljon puuhattua isr2014 -reitin parissa. Kultaa sisältä ja päältä. Arvostan.

                    Uskoin (ja vähän toivoinkin) olevani kahden rankan kisan (Unkarin 6d ja pep2015 56km) jälkeen sen verran kehnossa suorituskunnossa, ettei olisi konstikaan aloittaa rauhallista rakennustyötä ensi kautta varten. Mutta ei. Pikku hiljaa alkoi esiintyä merkkejä, jotka viittasivat kaiken aikaa suorituskyvyn yllättävän hyviin kantimiin. Siihen kun lisää sisäisen kilpailuvietin uudelleen henkiin heräämisen niin miksipä ei? Eli uusi harjoituskausi menee vielä rikki.

                   Ensimmäisenä (mikäli saan järjestettyä töistä vapaata) on kohteena maratonennätys. Ei siis maratonkisa. En tule juoksemaan enää tie/ratakisoja vain osallistumisen takia. Täytyy olla selkeä mahdollisuus uuteen ennätykseen. En saa tie/ratakisoista enää muita kiksejä. Siksi olenkin siirtänyt painopisteen poluille, jonne ominaisuuteni sopivat paljon paremmin. Jos nyt vitsikkäästi paketoin niin tiellä olen yksi tuhansista ja poluilla yksi kymmenistä.

                  La 3.Lokakuuta on tarkoitus hilipasta Kauniston maraton ennätysaikaan. Aikaisempi ennätykseni on viime vuodelta, Venetsialaismaratonilta Kokkolasta 3.24.24. Hauskasti 6d ennätyksessäni esiintyy paljon samoja numeroita 524,024km. Niin 24... Tavoite on juosta vähintään ennätys ja mielellään 3:15-3:20 väliin. Viime aikaiset lenkit ennakoi tuon suuntaista toteumaa.

                  Maraton on omalla tavallaan kuningasmatka. Se on raaka. Vaati kovaa iskutuksen sietoa. Vaatii itsensä tuntemista. 32km kohdalla on löydyttävä vielä yksi vaihde. Se oli niin hienoa viime vuonna sellainen löytää.

                  Marraskuun 14-15.päivä hyökkään oman 12h halli piirinennätykseni kimppuun. Ehkä saan kirittäjiä Kokkolasta. Mikäpä sen parempi. Joensuuhun on kans selkeä tavoite. Minimi on parantaa omaa ennätystä (116,099km) vuodelta 2012. Mielellään +120km. Se antaisi myös hyvät eväät ensi kevään Kokkolan 24h juoksuun, jossa on puolestaan tarkoitus puhkaista vähintään 200km. Mielellään yli 220km. Sittenhän sitä voisi hyvillä mielin siirtyä ainakin toistaiseksi polkukisojen pariin?

                  Tarkoitukseni on tosiaan jättää ensi toukokuun jälkeen tie/ratakisat, jollen ole selkeässä ennätyskunnossa. Eli tavallaan olen jo jättänyt nuo tie/ratakisat henkisesti. Minun tulevaisuus ja intohimo ovat poluilla. pep2015 -kisa muutti kaiken. Oli uskomatonta juosta vain reilu 3kk Unkarin 6d MM-kisojen jälkeen kolmanneksi pep2015 -kisassa, ja ennen kaikkea hävitä niin vähän kärjelle.

                  Tuleva Joulukuu - Maaliskuu on minulle 4kk pohja rakennusaikaa. Tietysti riippuen Joensuu Night Runista palautumisesta. Huhtikuussa sitten sisutetaan rakennus ja toukokuussa se ulosmitataan! Se on aina paperilla helppoa?

                  Täytyy koittaa ainakin osin päästä kahdesti päivässä juoksemiseen tulevalla harjoituskaudella. Tuollainen 2-4 lepopäivää kuukaudessa lähtökohtana. Tietysti kroppaa ja tilannetta lukien. Määrää ja laatua täytyy yrittää nostaa ja painoa tiputtaa. Tämä(kin) on siinä mielessä(kin) hauska harrastus, että aina riittää kehitettävää. Katsoipa asioita sitten mistä näkövinkkelistä tahansa.

                 Osan tavoitteistani olen pitänyt osin sisälläni. Ne ovat vaikeasti ymmärrettävissä, joten harkitsen niiden julkistamista. Olennaisinta on kuitenkin seuraavan polun valinta, joka on määrittelemättömän pitkä - ja sen nimi on POLUN VIEMÄÄ.


Ps. TÄSSÄ kirjoituksessa yhdistyy mielestäni lahjakas polkujuoksija, taito kirjoittaa ja perinmäinen, eli aidot päämäärät elämässä. Kannattaa lukaista. En ole koskaan tavannut kaveria, mutta täytyy arvostaa tätä tekstiä.

Onni Vähäaho, Nivalassa 6.9.2015

4 kommenttia:

 1. jaaha, taas yksi juoksija vaihtaa tasakynkkäämisen eräretkeilyyn. meikäläisen kova kisakunto on toki laajalti tiedossa isona haasteena, mutta pitääkö sitä nyt kiipeilypuolelle vetäytyä?
  -järvelä-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasapaino niin elämässä kuin liikuntaharrastuksissa löytyy kulkemalla omia polkuja. Täytyy uskaltaa olla omalla tiellä, omana itsenään. Kannustan muitakin - oli valinnat sitten mitä tahansa.

   Poista
 2. Hyvin oot tuota tulevaa harjoituskautta jo suunnitellut. Ja huh, kahden lenkin päiviäkin suunnitelmissa varmaankin useita. Toki sulla on niitä olllut jo aiemminkin, mutta silti ne vaatii sinnikkyyttä, päättäväisyyttä ja hyvää suunnitelmaa toteutuakseen vuorotyöläiseltä ja ylipäätään työssäkävijältä. Toivottavasti saat työvuorot sopimaan tuohon Kaunistolle ja pääset ennätyksen kimppuun. Itellä ois kans tarkotus siellä joku matka juosta. Reitti on nyt aiempaa nopeampi, nimittäin olivat päällystäneet sen soraosuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikosta 42 alkaen on tarkoitus aloittaa uusi harjoituskausi. 1lepopäivä/10pv, eli noin 3 lepopäivää/kk. Joinakin päivinä kaksi lenkkiä. Usein toinen on joko valmistava tai palauttava.

   Maratonin juoksen, jos olen mielestäni varmassa ennätyskunnossa. Vielä täytyy pari viikkoa seurata/arvioida. Joensuun 12h kisa mennään niin alhaisilla tehoilla (noin 130-135), että siihen ei tarvi perusharjoittelua ihmeempää. Hieman vain harjoituskausi menee rikki.

   Reitti on kyllä optimaalinen, myös kierroksen pituus (7km).

   Poista