tiistai 18. joulukuuta 2018

IHMINEN 2018

          Muistutamme kenties enempi eläimiä kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalta emme, sillä eläimet ei roskaa. Ihminen 2018 heittää roskia kadulle, ojan raviin, parkkipaikoille ja missä ikinä kulkeekin ehkä enempi kuin koskaan aikaisemmin. Eläimellisempää on kommunikointi, josta on hiljalleen riisuuntumassa puhe. Ihminen 2018 tuijottaa ruutua ja on jopa siitä riippuvainen. Jos ei netti toimi niin ihminen 2018 on lähes toimintakyvytön.

           Elämä on muuttunut monella tapaa ja monissa paikoin. Kaupassa myyjä saattaa puhua itsekseen luurit korvilla. Kyllä, toisessa päässä on toinen myyjä. He kommunikoivat, puhuvat, mutta kun toinen lappaa asiakkaan tavaroita kassan hihnalla puhuen luurille ja toinen lajittelee tavaroita asiakkaan vieressä ja puhuu kurkulle niin en oikein tiedä mitä ajatella. Tilanteessa saattaa myös asiakas puhua puhelimeen ehtimättä kommunikoida edes kassan kanssa. Kortin vilautus maksupäätteeseen siunaa tilanteen. Ei puhetta. Ihminen 2018.

           Moni ala muuttuu. Ja suurin pysyvyys on muutos. Ja lyhyt jänteisyys. Olen viime vuosina ollut itsekin joissakin asioiden hoitotilanteissa, joissa toinen osapuoli on siirtynyt pois hommastaan ja jättänyt asiakkaan seisomaan kuin moottoritien väärälle puolelle harhautetun supikoiran. On ajalle ominaista, ettei asioita viedä maaliin. Auotaan kuin suklaakonvehtirasioita Joulun aikaan; otetaan parhaat päältä ja hylätään loput perustelematta. Ihminen 2018.

            Uskallan arvella, että ihminen 2018 olisi ollut esimerkiksi 1980 luvulla mokoma lutjake, jolta ei tapahu mikään. Jonnin joutava seisoskelia ja halavan rahan nostaja. Oikkeisiin töihin sais mennä. Vaikka osaa se ihminen 2018:kin pohtia mikä on oikeaa työtä ja mikä ei. Sillä ihminen 2018 oli hierojaltajani kysyny hierotteella ollessaan, että -"ookko aatellu tehä vielä joskus oikeita töitä"? Oli siinä hieroja joutunu vissiin muutaman kerran nielaseen ennen kuin oli koittanu jotain asiallista vastata. Aiheesta oli loukkaantunut, vaikkei sitä asiakkaalle ollu näyttäny.

            Luin vasta kirjan "Näin treenaat tehokkaasti" tai jotain sinnepäin. Olin yllättynyt siitä tutkimus tuloksesta, että suomalainen liikkuja liioittelee somessa harjoituksiaan. Olin ajatellut, että asia olisi toisinpäin. Ainakin itse tykkään mieluummin vähätellä, jopa dissata omia suorituksia, vauhteja ja määriä. Mutta että parannella! Ja jopa laittaa someen harjoituksia joita ei ole edes tehnyt! Mitä ihmettä? Ihminen 2018. Vara kehittyä. Mitä olemme esimerkiksi 2028?Onni Vähäaho, Nivalassa 18.12.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti