torstai 26. marraskuuta 2020

TALVEN KUTSU

            En yleensä julkaise blogissa Nivala-lehteen kirjoittamiani kolumneja. Nyt kuitenkin sain pyyntöjä, jotta julkaisisin tämän viikon torstain Nivala-lehden kolumnini myös tässä omassa blogissani. Ajoitan tämän blogin ilmestyväksi torstai-aamuna kello viisi. Näin ollen lehden tilaajat eivät pahastu, jos kirjoitus on jo täällä ennen postilaatikkolehteä. Juttuhan on ollut luettavissa jo viime lauantaista asti Nivala-lehden digiversiossa, josta sen tilaajat ovat voineet lukea. Monet ovat varmaan huomanneetkin minun olevan yksi neljästä vakikolumnistista. On ollut kiva kirjoittaa. Alla siis normaalia enemmän pyydetty kirjoitukseni.

 

TALVEN KUTSU

            Marraskuu. Takana repaleinen lokakuu. Ei kasvanut mandoliinipuu tänäkään vuonna. Eikä etenkään tänä vuonna. Taisin vetää höplästä? Tuliko mielikuva metsälammesta, johon on unohtunut orpo joutsen, jonka olisi ehkä pitänyt lopettaa ajattelu jo syyskuun alkupäivinä, kun puoliso paloi voimalinjan piuhoissa? Mikä saa tuon kansallistunnus lintumme odottamaan, että ahteri todella jäätyy ennen kuin on aika lopullisesti nousta? Mitä tässä avauksessani haetaan? Ota mielen vene ja souda mukana.

 

            Usva laskeutuu maan pintaa kohden, mutta aivan ei sen syli yllä maahan saakka. Horisontin alapuolelta nousee valon kajo. Tunnelma on pysähdyttävä ja hämyinen. Mies ähisee ja sylkäisee kosteaa metsää päin. Puhaltaa vielä kerran ja imaisee vettä liivistä. Vesi on ilmeisen kylmää, sillä kulkijan silmät muistuttavat muutaman rutistuksen liikaa nähneen pehmonallen isoja silmiä, joissa ei ole varsinaisesti katsetta. Kulkijan katseesta taas voisi päätellä marras-joulukuun vaihteessa alkaneen jonkun uuden.

 

            Sammakko voimistelee jähmeästi vinnurvajärvenpään kohmeisilla pitkoksilla. boheemin näköistä, kuinka se katsoo ylväin, kaikki tietävin silmin yllänsä olevaa, osin jäätynyttä kastetta ruohonkorressa. Haparoivalla hypyllä se hyppää lopulta heinikkoon ja kulkija onnistuu unohtamaan koko asian.

 

            Kulkijan juoksuliiviin sujautettu mandariini on jäähileinen. Keho hohkaa lämpöä ja kontrasti löytyy. Mieli käy edellisessä kesässä, mutta vain ohi kiitävän hetken. Toisesta taskusta löytyy pussi, johon laittaa mandariinin kuoret. Pussin vieressä hieman kohmeinen energiageeli. Sekin menee alas samaa suon laitaa kulkiessa.

            Kulkija vaihtaa pienen kävelypätkän jälkeen käyntilajin takaisin juoksun puolelle. Sulanut jäähile valuu puseron sisällä kohti... kettu! Repolainen juoksee juurikaan katsomatta polun ylitse ennen kuin kulkija edes ehtii ajatella sen kummempaa. Punainen karpalo nuoppuu varressaan. Mielikuvitus estää sen nokkimisen. Ehkä se on noiden marjojen aina kevääseen asti kantava pelastus?

 

            Lopulta metsä hiljentyy. Kulkijan suohon jättämää painautumaa käy susikin illan korvalla haistamassa. Ehkä susi muistaa kesäisen kohtaamisen kulkijan kanssa ja laittaa saman tein käynti vaihteensa päälle, katsahtaen vielä kerran oikealle puolen jäävälle lammelle päin. Hämärtyy, lopulta aurinko antaa myöden. Vain noustakseen taas uudestaan täyteen loistoon. Pimeä, jähmeäaika antaa mahdollisuuden rauhoittumiseen. Silmät sulkiessasi voit nähdä, vaikka sen mandoliinipuun ja lammen joutsenilla tai tyhjänä niistä.

 

Onni Vähäaho, Nivalassa joskus marraskuussa 2020

1 kommentti: