Tässä tämän viikon torstaina Nivala-lehdessä julkaistu kolumnivuoro kirjoitukseni tänne blogiinkin laitettuna, kun aihe osuu blogini ilmeeseen.
Tämä sama kuva oli myös Nivala-lehdessä.Avataanpa ovi auki talviulkoilun saloihin sepposen selälleen. Mitä päälle? Mitä alle? Tuleekohan kylmä vai kuuma? Hiertääkö vai valuuko?
Vaikka olemme näin pohjoista kansaa, puhuttelee meitä toisaalta hyvin erikoiset kysymykset. Eikö meidän pitäisi tietää? Eikä nuo kysymykset ole pelkästään nuorempien ongelma vaan ihan kaikenikäisten.
Nyt kirjoitan liikkuvasta ulkoilijasta, en paikallaan olevasta. Talviulkoilussa paras vaihtoehto on säädellä sopivaa asua hengittävillä asumateriaaleilla.
Yksioikoisesti ei voi suositella vaikkapa paitojen määrää, sillä se paitamäärä millä naapurin Kustilla tulee vilakka voi Topilla tulla kuuma. Olemme yksilöllisiä. Tyynellä ilmalla hengittävillä paidoilla ja housuilla voi säätää tosi hyvin miellyttävää ulkoiluvarustusta.
Tuulisella säällä takin merkitys kasvaa - samoin hanskojen. Tuulenpitävä takki ja kolmisormihanskat tai ihan kintaat. Sormikkailla voi tulla kylmä tuulisella kelillä, joka lisää pakkasen pureutuvuutta.
Jalkineissa voi olla kaksikin sukkaa, mutta kenkä ei saa puristaa. Ilmakerros sukan ja kenkämateriaalin välissä tekee lämmön kengässäkin. Talvella voi käyttää puolta - numeroa isompia kenkiä kuin kesällä.
Jos lähdet juoksemaan, niin muista muutama hyvä turvallisen lenkin sääntö:
– 1. Lähde aina ensin vastatuuleen päin.
– 2. Juokse lenkin eka puolikas hitaammin kuin toinen - jaa siis voimasi.
– 3. Yleensä silloin on sopiva vaatetus, kun pihalla kelloa käynnistäessä on hieman kylmä.
– 4. Laita juomareppu/-liivi pakkasella aina takin alle. Näin juomat ja mahdolliset lisäenergiat eivät jäädy.
– 5. Pidä puhelin mukana.
– 6. Ilmoita kotona minne menet ja milloin palaat, sillä puhelimen akut voivat tehdä tepposet pakkasessa.
Edellisen kappaleen kohta yksi ei riitä, jollei kohta kaksi toteudu. Saattaa muuten myötätuulikin puraista ahteriin aika kylmästi, mikäli lenkin jälkimmäisellä lenkillä vauhti ja syke tippuu.
Liika vaatetus on talvella kaikkein pahin, sillä hien mukana menettää paljon nestettä kehosta ja voimien hiipuessa kylmä tulee nopeasti. Tee lenkit aluksi lyhyellä lenkillä, kierrosmäärällä lenkin mittaa säätäen.
Jalkojen rakkoja vastaan, etenkin kantapäiden, on olemassa hyvä kikka: laita kaksi ohutta sukkaa päällekkäin. Etenkin alimmaisten sukkien tulisi olla hyvin napakat, sillä silloin ne ei hankaa ja päällimmäiset sukat lisäävät kitkaa. Tämä pätee etenkin lumikenkäilyssä.
Myös alimmaisten paitojen kuin pökienkin on syytä olla istuvat. Löysät ja ihon mukana rullaavat tai valuvat materiaalit ei sovi talviulkoiluun.
Onni Vähäaho
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.