maanantai 7. elokuuta 2023

NÄKEMYKSIÄ CONNOR BEDARDISTA

             Olen aika pitkään seurannut NHL-kiekkoa ja tämä hype, mikä on Connor Bedardin ympärillä, on jotain hyvin poikkeavaa. En tiedä, onko aika kullannut muistot, mutta olisko tämä hype jo jopa isompi kuin aikanaan Sidney Crosbyn ollessa tulossa NHL:n? Moni varmasti miettii, onko ihmepojan liigaan tulosta tehty aivan liian iso ilmiö. Tuohonkin ajatukseen olisi aineksia siltä kantilta, että kyseessä on kuitenkin maailman ylivoimaisesti kovin ja vaikeimmin sisälle päästä jääkiekkoliiga ja Bedard täytti vasta viime kuussa 18-vuotta. Harva 18-vuotias on ylipäätään kyennyt pelaamaan liigassa. 

            En tiedä onko hypeä ollut liikaa tai jopa liian vähän, mutta mielestäni ihan kaikkea Bedardin erinomaisuudesta ei ole siltikään oivallettu, vaikka paljon hänestä on puhuttu ja kirjoitettu. On jopa hieman erikoista, ettei hänen tasoaan ole tahdottu ymmärtää, vaikka jälki on ollut nähdynlaista. Jo puolitoistavuotta sitten hän oli ihan liekeissä U20 MM-kiekossa vain 16-vuotiaana. Nyt viime vuoden vaihteen kisoihin hän tuli 17-vuotiaana, WHL:ssä täysin dominoivana pelaajana. Silti häntä ei nähty mielestäni aluksi oikealla tavalla.

            2023 U20 MM-kisohin Kanada lähti Bedardia puolitoista vuotta vanhemman Shane Wrightin kipparoimana. Ennakkojutut linjasivat Wrightin olevan myös Kanadan selkeä pelillinen selkäranka, joka tulisi määrittämään Kanadan odotetun menestyksen. Wright asetettiin Kanadan joukkueen selkeäksi johtajaksi. Mitä sitten tapahtui. Wright ei päässyt pelin päälle ja oli sangen näkymätön. Tutkan takaa kisoihin tullut Bedard alkoi dominoimaan eka pelin jälkeen. Hyvin nopeasti kaikki alkoivat katsomaan vain Bedardin suuntaan, valmennusta myöden. Hän teki älyttömät määrät isoja maaleja ja mätti tehoja. Kisoja oli pelattu muutama päivä ja kukaan ei enää muistanut, että Wrightin olisi pitänyt Kanadan laivaa kipparoida. Kaikki pidättelivät vain hengitystään Bedardin saadessa kiekon. Bedardin kisat olivat järjijistyttävää dominanssia. 7 peliä, 9+14 ja mestaruusmaali. Ennätykset uusiksi. Ja poika lähti turnaukseen yhtenä kakkos-kolmoskentän pelaajista.

            Bedard on vaatimattoman ja nöyrän oloinen. Peliesitykset toivat hänelle mm. kapteenin merkin WHL-joukkueensa pelipaitaan. Se, miten laji-ikonit ja tämän päviän supertähdet Bedardiin reagoivat, kertoo sitä kieltä, millaisena pelaajana laji jääkiekkopelaajat hänet tunnistavat. Hän on kuin savannille tullut uusi leijona, jonka nähdään olevan eduksi samantien koko lajille. Se miten esim. Gretzky ja McDavid ovat häneen suhtautuneet, tukeneet omilla kommenteillaan hänen tietään. Heti varaustilaisuuden jälkeen Crosby onnitteli Bedardia ja huhut kertovat, että Crosby on tarjoutunut ottamaan Bedardin mukaan omaan kesäharjoitteluunsa. Taylor Hall halusi tulla Chicagoon, vaikka ei ole vielä voittanut mitään. Corey Perry toi oman pienen poikansa Bedardin harjoituksiin tervehtimään. Bedard nähdään isompana pelaajan kuin ehkä kukaan meistä lajiseuraajista.

             Silti ihan hirvittää, miten paljon häneltä odotetaan. Vai onko odotukset sittenkin alakanttiset? Kertoo aika pajon Bedardin todellisesta potentiaalista, kun hän vaatimattomana ja nöyränä kertoo olevansa tyytyväinen, jos pelaa noin pinna/peli -kauden. Se olisi ällistyttävä, mutta samalla ei voida pois sulkea, että jotain vielä maagisempaa olisi luvassa. Liki 110 vuotisen liigan historiassa eniten 18-vuotiaana tulokkaana ovat pisteitä tehneet Dale Hawerchuk (103) ja Sidney Crosby (102). En ole koskaan odottanut kauden alkua näin paljon kuin nyt. Eikä vähiten siitä syystä, että avausyönä kohtavat Pittsburgh ja Chicago. Alotusympyrässä olettavasti kesäharjoittelukaverukset, Sidney Crosby ja Connor Bedard. 

            Meillä on melkoinen NHL-kausi edessämme. On mielenkiintoista, millaisen kauden Bedard lyö pöytään. Hänen aikaansaannokset ovat päässeet aiemmin yllättämään joukkueensa johdot. Tekeeköhän sen vielä kerran, kaikkein korkeimmalla tasolla, NHL:ssä?


Onni Vähäaho, Nivalassa 7.8.2023 (Crosby täyttää tänään 36 vuotta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.