maanantai 21. elokuuta 2023

TÄMÄ MATKA

                   Mitä matka on sinulle? Onko se matka sukulaisille kylään, ystäville vai matka lappiin tai ulkomaille? Matka sana on yksi monista rikkaista suomen kielen sanoista. Uskaltanen sanoa, se näyttäytyy erilaisena eri kohdissa elämää. Pysähdyin aamulla jututtamaan kiikussa istuvaa vanhempaa herraa. Hän odotti, että pääsisi matkalle, kohteena kirkkomaa. Mies kertoi täyttäneensä alkuvuodesta 90. Tuossa kohtaa elämää tuo on varsin tavanomainen pohdinta tulevasta matkasta, joka on sitten se viimeinen matka. Annoin ymmärrystä ja heittäydyin kuuntelemaan miestä. Vanhoissa ihmisissä on paljon elämän jälkeä ja kerran, kun he ovat valmiita ajatuksiaan jakamaan, on niitä hyödyllistä kuunnella.

                  Olen itse iässä, jossa voin jo ymmärtää, että edellä kuvatun henkilön iässä voi seuraava matkakohde näyttäytyä tuolta. Elämä on jatkuva matka, jonka alkuvaiheessa ei pidäkään miettiä tuon kaltaisia ajatuksia, mutta olisi toki hyvä hoksata joka iässä, että olemme ainutkertaisella matkalla. Miten sinun matkasi sujuu? Joku voisi kysyä, mitä tarkoitat? Sitä, mitä haluat sen tarkoittavan, voisin vastata. Jokainen piirtää elämänsä (matkansa) itse. Siinä on usein työ, lähimmäiset ja ystävät, mutta ennen kaikkea sinä itse, valitsemassa matkasi.  

                  Itselläni on ollut varsin vaihderikas matka. Mielestäni on liian kliseistä, etteikö vaihtaisi päivääkään pois. Aivan varmasti vaihtaisin, muuten valehtelisin, mutta olen oppinut monista virheistä ja kasvanut tällaiseksi kuin olen. Viimeisen reilun kahden vuoden aikana on tapahtunut jonkin sortin kypsyminen eri elämänvaiheeseen. Avioero ja sitten uudelleen saman upeuden kanssa yhteisen matkan uudelleen rakentaminen. Uusi työpaikka, uusi ala, kiinnostava ala ja yötyö, joka mahdollistaa eri rytmisen elämän kuin päivätyö. Pommiin nukkumisen riski poistui. Mukaan tarttui mm. kiireettömyys. Ei voi valittaa matkani nykyistä vauhtia ja tilaa.

                  Tänä syksynä elämä muuttuu vielä hieman lisää. Juoksin 2008-2022 aktiivisesti ja harjoittelin viimeisinä vuosina n.700 tuntia vuoteen. Tänä vuonna olen ollut kuin kuka tahansa harrastelija. Ehkä neljäsosa tuosta aiemmasta. Vuosina 2011-2023 järjestin Nivalassa myös monia juoksutapahtumia, kahdeksana viimeisenä vuonna niistä Pyssymäellä. Nyt palo myös tapahtumien järjestämiseen on kadonnut. On aika tehdä muuta. Olen pienestä asti ollut innokas penkkiurheilija ja nyt sille jää enempi aikaa oman kohtuullisen liikunnan lisäksi. Matkassani on jatkuvasti pientä muutosta siis. Millainen on sinun matkasi, kysyn tämän nyt vielä uudestaan. Jokaisen matka on ainutlaatuinen ja siksi erityisen arvokas.

                  Alussa mainitsemani mies jäi vielä kiikkumaan hymyssä suin jutustelumme lopuksi. Toivotin terveitä päiviä ja totesin: -”älä nyt vielä sinne kirkkomaalle lähde, kun sinun juttuja on mukava kuunnella”. Vanhempi herrasmies totesi naurahtaen, että taitaa olla täällä niin kauan kuin annetaan. Siitä on lopulta kysymys matkassamme. 

 

Onni Vähäaho, Nivalassa 21.8.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti