tiistai 16. lokakuuta 2018

30 KERTA - LIFE TIME TAVOITE SAAVUTETTU

               Neljäs päivä joulukuuta 2013 kiersin ensimmäisen kerran Iso-Sydänmaan koko lenkin neitsyt vaelluksessa yhdessä kahden kaverin kanssa umpihangessa. Siitä alkoi rakkaussuhde sittemmin paljon parantuneeseen reittiin, jossa talkootunteja on saman verran kuin martoilla kasvimaalla.

                Melko tarkalleen neljä vuotta sitten hammaslääkäri aikani peruuntui ja minulle aukeni sauma kiertää I-SR2014 koko lenkki. Oli 22.lokakuuta 2014. Juoksin tuolloin kaikki pelissä aikaa. Pakkasta oli lähtiissä 10 ja palatessa 4. Maa oli napakka, mutta jossain kohtaa kastui sukkakin. Tein uuden silloisen ennätyksen - alitin sekunnilla kahdeksan ja puolen tunnin rajan. Aika 8:29:59 150 keskisykkeellä oli äärimmäinen raasto, jossa oli menemisen meininki kaiken aikaa.

               Tänään olin estraadilla jälleen. Neljä vuotta tuosta ja nyt jo kaikkiaan 30 koko lenkki oli vuorossa. Taustalla kolme päivää sitten kierretty 15 tunnin samainen koko lenkki ja vain reilu kolme viikkoa pufin jälkeen. Reisilihakset etenkin sisäpuolelta olivat kävelystä hieman hellänä, joten oli selvää, ettei mitään vauhtijuoksua pystynyt ajattelemaankaan. Päädyinkin juoksemaan ns. perusjuoksua, eli ei kevyttä, mutta ei vauhdikastakaan. Justiinsa sellaista mukavaa hölkkää rennosti. Mukavuudenhaluista ja tasaista. Se sopi tähän saumaan, vaikka tässä koko lenkissä ei lähtökohtaisesti mitään järkeä ollutkaan. Levätähän sitä pitäisi. Mutta elämäähän tämä on, joten lähdin hubailemaan!

                Meinasin ensin laittaa kelloon seitsemän tunnin jänistoiminnon, mutta reisilihasten arkuus laittoi valitsemaan kahdeksan tunnin jäniksen. Toisaalta tiesin, että ilman ongelmia tuun juokseen koko lenkin perusjuoksulla tässäkin tilassa johonkin 6:50h paikkeille. Palautuneena ehkä vartin paremmin. Rytmiksi laitoin kelloon 13:45minuuttia perusjuoksua ja 1:15min kävelyä, jonka aikana otin juomaa ja lähes joka kerta myös energiaa. Eli 15 minuutin jaolla menin.

                Repussa oli tuulen ja sateenpitävä takki, ensiside, wc-paperia, puhelin ja paljon energiaa, sekä 2,2 litraa juomaa. Matkan varrelle olin kätkenyt 1,5litraa lisäjuomaa. Lähtiissä oli 8 astetta lämmintä ja vettä satoi vielä hieman. Oli satanut edellisestä illasta asti, joten polku oli lätäköillä monin paikoin. Päiväksi oli luvattu aurinkoakin ja 10 astetta. Päällä minulla oli NewLinen lyhythihainen pyöräilypaita, tuubihuivi, lippis, hanskat, XU-kompressio trikoot mallia lyhyet ja NewLinen shortsit, johon sain takataskuun magnesia ja suolatabut purkkiin. Pitkät kevyesti kompressoidut sukat ja Hoka One One Torrentit. Ei kun matkaan.

                Jalka olikin juostessa lupaavan kevyt ensiaskeleilla, vaikka reisilihakset olivat kipeät. Lihaskipu ei tuntunut juostessa. Suurin pelko oli valmiiksi herkkien reisien mahdollinen kramppaaaminen matkan edetessä. Pian kuitenkin huomasin, että tietty perusjäykkyys on läsnä, mutta juoksu oli kohtuullista. Hieman normaalia hitaampaa, mutta nythän ei vauhtia tarvittukaan. Koko lenkin sykkeeni vaihtelivat 130-145 välillä erilaistista reitin kohdista riippuen.

                Ensimmäinen 5km 5:36min/km. Eli sellaista mitä aika moni lukija ja tuolla reitillä käynytkin voisi mennä. Kyse ei ollut siis mistään vauhtijuoksusta vaan perus jolkotuksesta, mutta juju olikin siinä, että sitä sitten pidettiin päällä kohtuullisella jalalla. Pahoittelen, että tämä voi olla sangen kuiva kertomus huikeasta lenkistä, jossa ei tapahtunut oikeastaan mitään ihmeellistä. Ehkä tämän kirjoittamisesta voi kuitenkin joku hyötyä ja jääpähän itsellenikin muistiin nuo vähät seikat mitä tuolla tuli puuhattua.

               Lahnajärventiellä, pelastupiste 2:lla (11,1km) noin 66minuuttia oli kulunut. Keskivauhti oli valunut 5:55min/km. Eli varsin tasaista maasto huomioiden. Juoksu edellä kuvatuilla tehoilla, alle aerobisen kynnyksen pääasiassa, oli varsin helppoa ja kohtuullista. Mukavuudenhaluista menoa. Maisema vaihtui kuitenkin nopeasti. Pesänevan ylityksen toisella laidalla keskarin etunumeroksi vaihtui loppuun asti kestänyt kuutonen.

                15 kilometriä tuli täyteen Holkkinevan itäpuolella vähän Iso-Susilehdon jälkeen. Keskari siinä kohtaa 6:08min/km. Meno oli lupaavan samanlaista kuin alussakin. Joten jatkoin hyvillä mielin reitin eteläkärkeä kohden. Tässä menossahan ei tarvinnut hengästyä, joka sopi hyvin tämän mukavan päivän suunnitelmaan.

                Ensimmäiseen puolimaratoniin meni 2:15h. Se tuli täyteen hieman Pienen Suojärven jälkeen. Vaikka maasto oli vaikeutunut reilusti, laski keskivauhti kuitenkin kaiken aikaa varsin maltillisesti ollen vieläkin hyvänkuuloinen 6:25min/km. Syyryyn ei ollut enää pitkästi ja neljän reitiltään haastavan kilometrin jälkeen tulin Syyryn tielle. Noin 25,1km ja 2h46min. Keskivauhti vieläkin peräti 6:36min/km. Olin esimerkiksi pufin vastaavaa eka kiekan väliaikaa tuossa kohtaa edellä 17 minuuttia. Toki se olikin aivan löysää nautiskelua, mutta toisaalta nyt en ihan enää siinä kunnossa olekaan.

                Jatkoin matkaa hyvillä mielin ja nappasin eka kuvan Sikojärvellä. Sillon kun ei ole vauhtijuoksusta kysymys ehtii hyvin ottamaan kuviakin. Kas näin.
                Pian tuon jälkeen jokin tosi iso elukka (hirvi? karhu?) rytisteli pariinkin kertaan edelläni. Ilmeisesti polku meni niin läheltä, että veijarin piti ottaa kahesti vasemmalle ennen kuin pääsi alta pois. Kallio-osuudella tuli vastaan tuttu puolivälin kyltti ajassa 3:09:30. Keskivauhti 6:47min/km. Upea aika tulossa, jollei kramppeja tulisi, sillä olo oli yllättävän freesi. Suolatabuja otin koko reissulla kolme ja aina samalla myös magnesiumin. Se oli nyt riittävä ja sopiva määrä. Ei ongelmia.

               Iso-Juurikan penkalla innostuin ottamaan kuvan komeasta vesistöstä. Vahingossa kuvaan tuli kellokin, joten laitoin huviksi hieman seikkaperäisen kuvaviestin lenkkiporukka ryhmään. 
              Keskari tuolloin 6:50min/km. Matkaa oli takana noin 32km. 

              Pykyn autiotuvalle tultaessa matkaa oli jäljellä noin 21km ja takana noin 35km. Olin autiotuvan pihassa tarkalleen ajassa 4:02:27.


                    Keskari oli jopa parantunut 6:49min/km. Edessä oli kuitenkin tulossa piakkoin hitaita suo-osuuksia. Jalat oli kuitenkin merkillisen hyvät juosta ja energiatasot korkeat, joten aloitin laskemaan mihin aikaan tässä ollaan päätymässä. Sain lukeman 6:30h tai hieman alle. Sitä kohti.

                   Hitaillakin osuuksilla sain juostua samoilla sykkeillä erikoisen hyviä kilometriaikoja. Edellen keskivauhti oli pysynyt hyvänä. Nyt 6:50min/km. Tasaista tekemistä. Olin 40km kohdalla 32minuuttia edellä puf-kisan eka kierroksen aikaa (7:13h). Tasaisesti tuli kahden tasaisen juoksun vertailussa. Nyt perusjuoksua palautumattomana. Silloin superlöysää huipputikissä.

                   Edessä oli ehkä reitin sitkein viiden kilsan pätkä. P7:lta P8:lle. Alla 40km ja edessä paljon suota. P8:lla oli toinen ja viimeinen juomatäydennys. Hieman sen jälkeen täyttyi 45 kilometriä ajassa 5:12:05. Keskivauhti 6:56min/km oli koko reissun heikoin - eikä sekään ollenkaan huono koko lenkille? P8:lta alkaa noin puolen kilsan sitkeä mutainen metsäkoneen ura vastamaahan. Sen jälkeen oli hieman tekemistä, että pääsi vielä takaisin hyvään rytmiin, mutta löytyihän se.

                  Jossain vesilinjan liepeillä täyttyi 50 kilsaa ja iso puskareissu alkoi kutsua vienosti. Lopetin kiinteän energian nauttimisen, sillä tuskin se viimeisen kuuden kilsan aikana ehtisi paljoa vaikuttaan. Tuoremehusta sain mitä tarvin viimeiselle kutoselle. Tarve hieman helpottikin. 50 kilsan kohdalla keskari oli edelleen sama 6:56min/km. Nyt laskin, että menee alle 6:30h mutta puskareissun kanssa menisi tiukille. Pientä jännitystä siis.

                Jossain 52,5km kohdalla hätä kävi kuitenkin niin suureksi ettei auttanut kuin vilkuttaa pois polulta ja puskaan joogaamaan. Jalat oli kuitenkin edelleen varsin vetreät, joten kyykistyminen oli vaivatonta ja auttoihan se, sekä helpotti kovasti. Nyt vain taisi mennä tarkalle 6:30h alituksen kanssa. Tehojahan en nostanut, sillä ei tässä aikaa juostu, mutta 6:30h alitus alkoi siksi kiinnostamaan, kun se on minun LifeTime -tavoite ja jos se ihan siinä on tulollaan niin juostavahan se on.

               54 kilsan kohdalla kuitenkin huomasin, ettei 6:30h kanssa ole hätää. Menee ja helposti. Lopun hyvällä polulla vastamaahan (edelleen samoilla tehoilla) viimenen kilsa kyllä tosi hyvä 5:36min, vaikka ite sanonkin, sillä koko lenkin ensimmäinen oli myötämaahan 5:15min reilu kuusi tuntia aikaisemmin.

  Loppuaika 6:25:28
Keskivauhti 6:53min/km (kello kävi koko ajan, myös puskassa).
  Keskisyke 138

              -"Että ei siellä vauhtia tarvita, kunhan vain kestää sitä mitä alkaa juoksemaan". 
-Onni Vähäaho

                Lyhyet kesävarusteet osui kyllä ihan nappiin. Idealisää juosta.


                Aivan huikea fiilis päivästä. Illalla vielä Nivalan Polku ry:n yhteislenkki (7,1km). Reilu 63kilsan päivä annos polkujuoksua. Huomenna vain lankkuja. Nyt pitää vähän nauttia. Pizzaa, suklaata, sipsiä, jäätelöä ja olutta. Olen pahoillani. Syökää te salaattia ja vettä.

Ps. Lifetime tavoitteet päivitetty.

NAATITAAN

Onni Vähäaho, Nivalassa 16.10.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kommentti julkaistaan, mikäli se läpäisee valvontaseulani.