perjantai 15. maaliskuuta 2019

IHMISEN TEHTÄVÄ

             Mihin olet menossa? Missä olet nyt ja mihin sinun piti mennä? Mikä sinusta piti tulla ja miksi? Koko elämä on matka jonnekkin. Aika usein se alkaa pitkästä opiskelusta, jotta saisi hyvän työpaikan. Työn, jotta voisi maksaa lähes koko työikäisyyden kestävän asuntolainan ja kenties muitakin lainoja (auto..mökki).. On tehtävä töitä, jotta saa maksettua velan, jonka otti asuntoa varten. Ylimääräinen aika on kortilla, koska on oltava töissä, tehtävä pakolliset kotityöt ja hoitaa perhe-elämä, jos onnistuu sen kaikessa puristuksessa kasassa pitämään. On raadettava, koska on se velka. Ja jotkut vielä keräävät varoja eläkkeelle, jotta saavat olla vielä hieman tiukemmalla elämänsä parhaat vuodet. Ne vuodet, jolloin olet työikäinen. 
           Miehen keskimääräinen elinikä on tällä hetkellä noin 78 vuotta, naisen 84. Pääsemme noin 65-66 vuotiaana eläkkeelle. Kun pääset töistä eläkkeelle sinulla on noin 15% elinikää jäljellä. Haluatko raataa kiireessä elämästäsi suurimman osan, jotta saat ehkä käyttöösi enempi rahaa ja materiaalia eläkkeelle? Kenties ilman muistia, ilman terveyttä, vain näennäistä elossa olemista varten.

            On vaihtoehtoja, mutta harva uskaltaa keventää. Ihmiset toimii kuin muurahaiset. Kantavat ryötti vie sitä kortta, kuten kaikki muutkin - etten sanoisi kuten kusiaiset. Protokola; Opiskele, aherra ja maksa. Entäs jos vähän vähemmän olisi enemmän? Siis aikaa. Omaa aikaa, ja aikaa läheisille. Monet eivät pärjää vähemmällä työllä. Enkä tarkoita rahaa vaan heitä itseään. Ei saada päiviä mielekkäästi täytettyä. En moiti, mutta minulle 24 tuntia tuntuu vähältä. Enkä käy täyttä aikaa töissä. Mutta minulla on aikaa enemmän. Itselle ja läheisille. Ei ole hienoa taloa, mutta ei mahdottomasti velkaakaan.

           Entäs miten pärjäät eläkkeellä kaiken vapaa-aikasi kanssa, jos et pärjää sen kanssa työikäisenä? Oletko raatanut läpi elämän päästäksesi eläkkeelle ja käydessäsi töissä, kun et osaa vain olla kuitenkaan? Olet ollut hyvä renki pankille, mutta huono isäntä tai emäntä itsellesi. Monilla menee eläkkeellä alkoholin kanssa läträämiseen. En ole yllättynyt, sillä kaikki alkaa mennä vinoon jo varhain. Ei osata olla muuta kuin tehdä, mennä ja maksaa.

           Ihmiset ovat elänneet aika pitkään jo työlle ja kiireelle. Onko tulossa muutosta? Vai onko ihminen viisaimmillaan aivot narikassa menevä suorittaja? Jotenkin kiireettömänä elämästä nautiskelijana kovasti ihmettelen ihmiskuntamme eloa. Oletko sinä koskaan pysähtynyt miettimään miksi täällä ollaan ja miksi haluaisit täällä olla? Töitä, kiirettä ja velkaa, sekä niukasti vapaa-aikaa?

Elämää katsellen ja osittaista työaikaa tehden,

Onni Vähäaho, Nivalassa 15.3.2019

4 kommenttia:

 1. Nyt osuit asian ytimeen. Siinä riittää pohtimista, mikä saa ihmiset harhautumaan pois olennaisesta ja elämä käytetään ns. paremman elintason tavoitteluun vaikka tuloksena ei ole lopulta oikeasti hyvää laatua elämiseen.

  VastaaPoista
 2. Ihan näin, ihminen elää sit`kun elämää, ja sitten kun esim. on eläkkeellä ei enää jaksa, kykene tai ei se enää kiinnostakaan tehdä sitä mitä on koko elämänsä siirtänyt, että sitten kun.
  Hyvin usein kuulee vanhempien ihmisten sanovan, että eläisivät elämänsä toisin jos voisvat uudellen alusta alkaa, ja nimenomaan ajankäytön suhteen.
  Vaikka eläisit mielestäsi terveelisestikkin, se päivä voi tulla aikaisemmin kun arvaatkaan, kun et enää kyken etkä jaksa kun haikailla menetettyä nuoruutta.

  VastaaPoista
 3. Yuval Noah Harari kirjoittaa kirjassaan Homo Deus Huomisen Lyhyt Historia, että kolmannella vuosituhannella ihminen pyrkii kohti kuolemattomuutta.
  Google on jo perustanut tätä varten yrityksen nimeltä Calico. Calico tuskin tekee Sergey Brinistä ja Larry Pagesta kuolemattomia mutta taatusti löytää joitakin ihmisen elinikää pidentäviä keinoja.

  Iso kysymys on sitten sen jälkeen: mitä teemme sillä ajalla?

  Suosittelen Hararin kirjoja kaikille jotka kykenevät ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähikirjaston lainausjonossa ollaan Hararin osalta :-)

   Poista