lauantai 18. toukokuuta 2019

UNI TOIVE TULEVILLE ÖILLE

Se tunne, kun olet viikon hegumoinut siitä tunteesta. Suihkun raikas iho. Horsman varret notkuu kevyesti iltatuulessa, joka on sekoittanu päivän hellemassan lähemmäs 20 asteen rajaa. Viimeiset pyyhkeen sipaisut väistäneet vesipisarat iholla kuivuvat. Jalat on nostettu rahille. On menossa toinen olut ja steroista soi hieman yllättäen Hanna Ekolan ikivihreä kappale; vieläkö on villihevosia.


Tuossa hetkessä on jotain samaa kuin nojatessasi etureiteen kämmenellä viimeisen ponnistuksen hetkellä kohti Valtavaaraa Rukan Karhunkierroksen 166kilsan ekan noususetin alkupuoliskolla. Olet päässyt makuun. Homma maistuu suussa asti hyvältä ja matka etenee kuin itsessään. Se on kuin piste, jossa ihmisestä ei ole enää auton rattiin. Olen transsissa. Siinä tilassa pää vie ja voi vain toivoa, että sinne on kylvetty toivottuja mielikuvia. "Toisen kaljan" (lue: vaaran) jälkeen alkaa "nousuhumala". Taistelet houkutuksia vastaan. Mukava ylipitkä myötäinen houkuttelisi rallattaleen ja tuntemaan tuulen iholla. Toinen puoli päässä pitää mukana eduskunnan kyselytuntia: onko tämä sopivan tuntuista.

Vielä parissa ekassa huollossa on tehdasnavetan kaltaista ruuhkaa juottohanoilla, mutta Oulangassa jo helpottaa. Alkumatkan takajalkojaan nakkelevat naudat ovat muuttuneet tien yli olan alta katsahtaviksi susiksi. Aurinko laskee. Alun keveys on poissa. Pitää olla iloinen jos jaksaa hiipien hölkätä, liikaa edellenkään kuluttamatta kohti Kiutaköngästä. Alkaa olemaan tuurissaan, jos näet metsässä lajotoverin. Kaikki muuttuu kuitenkin kymmenkunta kilometriä ennen Hautajärven kääntöpaikkaa.

Kärjen tullessa vastaan voisi luulla näkevänsä unta. Höyhenen kevyellä että lennokkaalla askeleella kärkikaverit painavat päinvastaiseen suuntaan suu messingillä. Eroa heihin on rapiat kolme tuntia. Kuin villivarsat he katoavat taakse jäävän mäen taa ja karkaavat ainiaan. Seuraa pitkä paussi ennen kuin alkaa vastaan tulemaan jo ihmisen lailla liikkuvia kanssajuoksijoita. Mitä lähemmäs Hautajärveä tulen, sitä tarkemmin koodaan, voisinko tuon nähdä myöhemmin samalla polulla vielä uudelleen. Se on uskoa tulevasta.

Perillä kääntöpaikalla touhu on kuin orpokodissa. Tuntuu, että lähes kaikki etsivät jotain ja eivät ole varmoja mitä syövät, ja mitä seuraavaksi tekevät. Edessä on vaihtoehtoja joita puntaroidaan pizzojen ja kahvin tuoksuissa. Tuo on niin kuin iso katiska - sieltä pitää päästä mahollisimman äkkiä takas sinne päin mistä tulinkin. Siellä ei kuule paljoakaan toivoa, mutta sitäkin enempi saavuttamatta jäämisen alku perkkaamista.

Palatessani metsä on synkimmillään hetken kunnes pian alkaa kirkastumaan. Oikeastaan yötä ei ole. Näen vaalean paidan vilahtavan aika kaukana edessä. Pian ohitankin miehen, joka ei tiedä mikä häntä jarruttaa. Lähdöstä on aikaa neljätoista tuntia. Olisiko se? Tämä on mieletöntä, mutta eteneminen auttaa. Taas Oulangassa.

Huoltopisteellä paikataan rakkoja ja osa värjöttää vilttien alla odottamassa pois pääsyä. Itse ajattelin mennä tällä kertaa metsiä pitkin. En halua nähdä nyt aamuisia autonkuljettajia. Oulangan hiekkakankaat ovat nyt eilistä pidemmän tuntuisia. Jalka ei oikein meinaa nousta ja jalat tökkää tämän tästä sangen mataliin juuriin. Hyräilen lauluja, mutta siitä ei oikein tuu mitään. Kello piippaa. 120 kilometriä ja puolen tunnin hälytys. Tulee mieleeni vitsi kaurakekseistä. 18 tuntia kaurakeksejä. Otan nyt suklaata. Mikään ei oikein maistu oikein miltään.

Vihdoin joen varressa. Tuntuu, että matelen, mutta olen ohittanut jo aika monta kanssaretkeilijää. Jännästi se piristää ja alan juosta aika hyvää vauhtia kunnes tajuan ettei loppukiriä voi aloittaa 35 kilometriä ennen maalia. En silti ymmärrä täysin miten palkitsevaa on riemastua omasta voinnista 131 kilometrin kohdalla.

Iso mäki ennen pientä karhunkierrosta on hankalaa syödyillä jaloilla. Tässä vaiheessa huomaan, että Koilismaan korpeen olen taas kaikki antamassa. Ei täällä pääse helpolla. Kunhan vain loppuun asti pääsisi... Vihdoin Juuman huolto. Paljon on tarjolla, mutta aika vähän mitään tarvin. Täytän leilit ja tungen suuhuni sen enempiä ajattelematta mitä käsiini sattuu osumaan.

Huomaan jaksavani hyvin. Pystyn yhä hieman juoksemaan ja hihkun sitä mennessäni. Loppureitti on aika hyvässä muistissa, mutta se, miltä se nyt tuntuu, on yllättävää. Katson kelloa ja mietin missä muiden sarjojen kaverit voisivat olla menossa. Samalla tuntuu oudolta olla näin lähellä maalia, mutta samalla vielä niin kaukana - etenkin ajassa mitattuna. Kumpuvaaralle menevät portaat haastaa jalat todella. Pian nuts kellot kilkattavat ja se on merkkinä viimeisestä huollosta vajaa 7km ennen maalia.

Haluan vain päästä jatkamaan pian matkaa. Kuulen sijoitukseni ja se täsmää puhelimesta luetun viestin kanssa. Paljon on tullut ohituksia, mutta moni on näköjään edeltä keskeyttänytkin. Voittajan nimi ei yllätä.

 Olen kiipeämässä Valtavaaralle aikaisemmin kuin olin ajatellut. Jatkuva liike vie eteenpäin, mutta samalla olen aika huolella loppu. Huh, huh, ei tule yksikään nousu helpolla. Valtavaaralla on innokaita katsojia kannustamassa. Se antaa lämmön tunnetta ja virtaakin hieman lisää. Ihmisellä on kaiken aikaa varastossa voimavaroja, joita se ei automaattisesti käytä.

Ikuisuudelta tuntuvat taistelun jälkeen laskettelen kohti Rukan toria ja maalia. Vahvat tunteet menevät lävitseni. Minä tein sen.

Onni Vähäaho, Nivalassa 18.5.2019

2 kommenttia:

  1. Hetkinen, sehän on vasta ensi viikonloppuna 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinähän viime vuonna pääsit maaliin. Mitkä ovat sinun vinkkisi miten se mahdollistuu, maaliin pääsy?

      Poista