tiistai 31. joulukuuta 2019

URHEILUN MAGIA

           Tasa-arvoa hakevassa maailmassa urheilu on säilyttänyt epätasa-arvoisen ajattelumaailman. Tähtiä ihannoidaan, tähtiä tullaan katsomaan ja ihmeellisistä suorituksista hullaannutaan. Urheilussa eettisyys on parantunut ja doping työ on jämäköitynyt kaiken aikaa, sekä välineillä kikkailu saanut aiheellista paheksuntaa. Viimeisimpänä Niken kikkailu vieterikengillä ja noin 40 vaihtuvin jäniksin, joiden siivittämänä Eliud Kipchoge alitti kyseenalaisin keinoin kahden tunnin rajan ajalla 1:59:40. Kahden tunnin alituksen magian päälle sylkäissyt mies on maratonin maailmanennätysmies 99 sekuntia päälle kahden tunnin ajalla. Toki Eliud saa juosta kuten tykkää, ei siinä mitään, mutta tämä temppu on saanut paljon tuomitsevia puheenvuoroja. En pidä tuosta tempauksesta itsekään, mutta samalla koitan ymmärtää Eliudia.

           Polkujuoksussa on paljon erikoista magiaa. Monikin kotimaisissa polkukisoissa menestymään pyrkivä pystyy juoksemaan tiellä kympin 35-37 minuutin haminoille tai puolikkaan 1.20 tienoille, mutta poluilla toiset on vain kuin virtuaali jäniksiä, jotka tuntuvat menevän polun haastavuudesta riippumatta samaa vauhtia alusta loppuun. Sain itse todistaa viime ja tänä vuonna kaksi maagista juoksua. 2018 vuonna Antti Itkonen juoksi käsittämättömän tasaisesti ja tiputti ennalta itseään vauhdikkaamat kilpaveljet olemalla jäätävän kestävä ja sitkeä. Muutaman minuutin yli 20 tunnin aika kahdella peräkkäisellä karhunkierroksella tuntui käsittämättömältä, mutta olikin vain kalpea aavistus tulevasta.

           2019 vuonna Kuusamossa tapahtui jotain jota ei olisi pitänyt voida tapahtua. Kärkikolmikko lähti Rukalta tuplakarhulle aivan sairasta vauhtia. Rukalta lähdettäessä eka kilsalle tulee nousua noin 100 metriä. Siitä huolimatta kärki meni eka kilsan alle kuuteen minuuttiin. Pyssymäki Extreme Polkujuoksun reittiennätysmies Jaakko Eskelinen oli lopulta maaginen. Hieman päälle 18 tunnin ajalla hän pääsi yllättämään jopa kaikkeen varautuneet järjestäjät. Maalissa oli vastassa vain pari unisennäköistä toimitsijaa, kun Jaakko tuli maaliin koko kylän vielä nukkuessa yöuniaan.

           Maailman huipulla touhu on polkupuolella tietysti vielä uskomattomampaa. Kärki menee tuntitolkulla kovempaa kuin kotimainen kärkemme. Sen lisäksi lajin ykkönen, Kilian Jornet, on pystynyt jo vuosikymmenen ajan ottamaan tarvittaessa irtiottoja, jotka saa ihon kananlihalle. Maailmanhuipulla, kun mennään sellaista haipakkaa, ettei mitään mieltä. Tässä yksi lukuisista Kilianin iskuista. 
 


            Urheilu on parasta magian tarjoajaa. Ne hetket, kun joku pystyy pistämään maailman huipputasolla oman dominanssin pystyyn sykähdyttää aina. Hiihdon puolella Kläebo on oma tarinansa. Se vaan menee liian kovaa!

              Urheilu tarjoaa hätkähdyttäviä suorituksia tämän tästä. Joskus sen saattaa tehdä naapurimaan kiekkoilijakin.
 


              Vielä on vuotta jäljellä muutama tunti. Onni Vähäaho, Nivalassa 31.12.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti