perjantai 3. huhtikuuta 2020

OUTO LAJI

           Olemme. Mikä toinen laji meitä seuraakin voi ihmetellä meitä. Olen seurannut paljon erilaisista eläinlajeista kertovia luontodokumentteja, mutta en ole kovin moneen yhtä erikoiseen vielä törmännyt. Muistaakseni erään hämähäkkilajin kosintakisa päättyi siihen, että naaras söi vähemmän kiinnostavan uroksen. Toki ihminenkin on joskus alpeilla syönyt lajitoverin - toki hädän keskellä. Nytkin on eräänlainen hätätilanne, jota poikkeustilaksi kutsutaan. Koitetaan nyt kuitenkin pysyä muunlaisessa ruokavaliossa.

          Hieman nurkkaan ajettuna osa meistä puolustaa kovin erikoisesti itseään. Sysäämällä vastuuta toisaalle ja jopa aliarvioimalla lajitoverinsa osaamista ja korostamalla omaansa. Kuvottavaa, mutta lajillemme jossain määrin yleistä. Paradoksaalisesti puhumme monesti oman päämme vastaista tuotosta ja voimme pahoin itsemme kanssa. Tuo on jo ensin kerrottua yleisempää. Monen ihmisen elämä on lähes täyttä teatteria, joka monesti eskaloituu ennen lopullista kuljetusta.

         Ristiriitaista, eli siis paradoksaalista, on ihmisten toiminta myös noin yleisesti. Moni pyrkii suunnittelemaan esimerkiksi työnsä niin, että säästetään askelia. Vapaa-ajalla sitten niitä kerätään. Monet ovat jopa hankkineet kellon kannustamaan, mutta eivät ole luotuja tähän matemaattiseen yhtälöön. Jos on tarkoitus liikkua, on enemminkin niihin tilanteisiin oltava luontainen halu hakeutua pitkin päivää. Itse sisälläni huvitun monesti seuratessani tätä paradoksia.

         Liikunta, ulkoilu tai treenaaminen on nykypäivinä trendikästä. Kiva, sillä itsekin tulee liikuttua. Jokainen liikunnallinen ponnistus on positiivista, sillä jostain tuntemattomasta (?) syystä liikunnan säilyminen jokaisena vuodenaikana on monelle meistä hankalaa. Onneksi tänä päivänä on saatavilla mm. kannustavia personal trainereita ja ravitsemus valmentajia kohtuu hintaan. Mielestäni hyvinvoinnista kannattaa maksaa, jos ei siihen itse pysty motivoituun. Kannustan.

        Koen itse monesti hieman häpeää omasta kunnostani. On ajoittain vaikeaa sulautua normilenkki määreisiin. Saatan käydä monesti hölkkäilemässä Pyssymäki Extreme Polkujuoksuista tutun 26km kisareitin hyvin vuoksi ja ajankuluksi. Ja pidän kivoina välipaloina tuollaisia 16km lenkkejä. Monelle tuo voi kuulostaa liki tekemättömältä, jopa keljuilulta minulta heitä kohtaan. Käänteistä häpeääkin voi siis tuntea. Olemme outo laji. Hyvin outo.

        Koronaviruksen kerrottiin  kolmisen viikkoa sitten levittyneen pandemiaksi, eli maailmanlaajuiseksi. Se oli singaali lajillemme, että nyt on täytettävä kaapit wc-paperilla ja säilykkeillä. Hetken nuo hyllyt olivat jopa tyhjät. Ei enää. Rauha juomapaikalla on tasaantunut kuin Tansaniassa sijaitsevassa serengetin kansallispuistossa. Tosin nyt on lajimme siirtynyt eri lammikolle juomaan, sillä tiedot kertovat alkohyllyjen tyhjentyneen normaalia kovempaa vauhtia. Haluaako osa ottaa viimeiset kännit ennen korona-kuolemaa? Miten ois kumituotteiden hamstraus?

        Joskus askelmerkki sekoaa viranomaisillakin. Muutamia päiviä sitten Uudenmaan eristyksen tiimellyksessä Poliisi antoi jonotustilanteen "helpottamisen" ohjeeksi suosia kimppakyytejä. Sosiaalisen median hyvät puolet olivat tässä kuitenkin esillä, sillä ohje sai pian kovaa ja aiheellista kritiikkiä ja niinpä poliisi korjasi ohjetta. Kimppakyytejä ei tietenkään tälläisenä aikana voi suosia millään tavoin.

        Miten paljon muistutammekaan eläinkunnan monia lajeja. Tällä hetkellä olemme kuin pohjoisen tundran sopulilauma. Pysymme koloissamme, mutta välillä pitää hakea täydennystä. Harvennus käy globaalisti vielä pitkään. Sen jälkeen luulisi olevan taas parempi elää, vaikka tämän kaiken hinta onkin sangen korni.




Onni Vähäaho, Nivalassa 3.4.2020

2 kommenttia:

  1. Mukava lukea sinulta joskus hiukan kriittisempääkin tekstiä, maailma on täynnä mielensäpahoittajia joille tekee hyvää kun joku sanoo asiat suoraan.

    Suomi on tällähetkellä marinoitu. Tällä tarkoitan sitä, että punahuulihallitus keikaroi jakuissaan tiedotustilaisuuksissa ja pääosin myöhässä itse asian kanssa.

    Ystäväni palasivat kotiin, toinen Thaimaasta ja toinen Espanjasta ennen 24.3. Tällöin Bangkokin lentoasemalla mitattiin ovella kuume, jos oli ei päässyt edes sisään lentoasemalle. Suomessa taas ensitöiksi ahdettiin täpötäyteen lentokenttäbussiin ja sitten vapaasti halliin ja matkatavaroiden kanssa vapaasti kaupungille.
    Samaan aikaan oli Espanjassa ulkonaliikkumiskielto jota todella valvottiin, jopa koiraa kusettaessa.

    Liikunta taas tekee hyvää mielelle ja keholle. Jos joku kadehtii kuntoasi tai vauhtejasi niin ei voi mitään, jos joku ajattelee että liikut poikkeuksellisen paljon niin hän ei tunne historiaa: Simo Nikulan kaikkien aikojen top teniin ei pääse alle 250 000 juostulla kilometrillä, tutuistamme siellä ovat Montelat ja Seppo Leinonen, entisistä huipuista Harri Kirvesniemi ja Juha Mieto, joten ei kun monoa jonoon te kaikki siellä sohvanpohjalla.

    Olet täysin oikeassa verratessasi meitä eläimiin. Osa pyytelee olemassaoloaan anteeksi ja toiset yrittävät nauttia elämästään. Sievistelyn huippu on Kummelin Panomies sketsien ja Aziz Combat Fighterin sensurointi uusinnoista. Pirkka-Pekka Petelius pyytelee saamelaisilta anteeksi ja Aake vaan naureskelee elämänmakuisesti.

    Elämänmyönteisyyttä ja huumoria vaikeisiin aikoihin sinulle ja lukijoillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! 🌞 Kirjoittaminen on ajatusten raikasta ja vapauttavaa ilmaisua. Usein teksti on sitä, mikä ajatus on pinnalla tai sitten syvempää halukas pulpahtamaan. 


      Kommentointi antaa parhaillaan eri näkökulmia ja joskus samaistumista. Tässä kommentissasi näin osaksi omaani, mutta hallituksen toimista olen eri mieltä. Korona on ollut haastava globaalisti. Rajoituksissa on ja on ollut kyse ajoituksista. Tilanne on minun näkemyksen mukaan ollut kaiken aikaa hallinnassa, vaikka hallitus on mm. tuosta lentokenttä järjestelyistä itseäänkin kritisoinnut. Huomioitavia detaljeja käsittämättömän paljon. Ja itse perään kuuluttaisin myös ihmisten omaa vastuuta ja miten toimii, kun varoituksia ja ohjeita on tullut kaiken aikaa joka tuutista. Ihmiset jopa ryntäsivät laskettelureissuille vain pari päivää ennen kuin ne oli määrä mennä kiinni. Ja jo tuolloin oli kehoitettu välttämään ihmismassoja. 


      Isossa kuvassa ihmiset on toki toimineet hyvin. Samoin thl ja hallitus. Siitä kielii sairaalahoidon ja kuolleiden luvut. Sen verran petollisesta pöpöstä kyse, ettei varmaa tässä paljoa uskalla luvata. Kutina kuitenkin, että kansainvälisessä vertailussa Suomi suoriutuu tästä "sodasta" hyvin. 


      Harkittu liikunta hyväksi. 🤗 

      Poista