sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Kohti Kolia osa.4

            Toiseksi viimeinen täysi viikko ennen Vaarojen Maratonin (VM) 130 kilometrin brutaalia koitosta. Brutaaliksi tuota matkaa ei tee matka vaan se maasto, ja etenkin sen takaosan sydän. Olen yhtä-aikaa innoissani ja kauhuissani. Olen kuin lapsi, joka haluaa uskaltaa mennä ensimmäistä kertaa yksin metsään. Tämä on suuri seikkailu.

            Kahden viikon päästä olen lähestymässä näihin aikoihin maalia. Saatan toki olla vielä muutaman tunnin päässä, mutta kuitenkin. Ensi viikko on siis viimeinen täysi viikko ennen Kolia. Viime viikko oli täysi onnistuminen. Katsotaan miltä tämä mennyt viikko näyttää. Onnistunutta viikkoa voi olla yhtä vaikea uusia kuin hattutemppua änärissä. Siihen tarvitaan vähän tuuriakin. Tuuri voi olla vaikka keskeytymätön uni.

            

VIIKKO 38

Alustus: alla 20 tunnin viikko, joka päättyi vertikaalitonnipäivään Louetilla. Jaloissa edellinen viikko painoi hieman. 


Maanantai    -    aamuvuoro töissä

            Illalla 24,8km lenkki iso-sydänmaanreitillä. Jälkimmäinen puolisko lampun valossa. "Poikki-Timppa" veturina tällä lenkillä. Meno oli sopivaa. Jalat lämpeni vasta noin kahden tunnin kohdalla. Positiivista, että lenkin alun jäykkyys tuntui kuitenkin poistuvan. Tehot oli siten tässä ideaalit. Aina, kun lenkin tunne loppua kohden helpottaa, ei olla väärillä raiteilla. Kesto 2h50min. Keskivauhti 6:50min/km. Juoksua 9min + Kävelyä 1min -rytmillä mukavia puhellen. Keskisyke oli 122. Syke nousi selvästi, kun pimeä alkoi.

Tiistai    -    iltavuoro töissä

            Ennen iltavuoroa 5,5km reipasta kävelyä osin teknisillä poluilla. Hieman alle 52 minuuttia. Alkoi tuntumaan, että edellisen viikon rasituksista oli palauduttu. Kävelyvauhti tuntui hyvältä, sillä tuohon vauhtiin ei tarvinnut kävellä teennäisen lujaa. Keskisyke alle 100.

Keskiviikko    -    Yövuorojen aloituspäivä 

            Aila-myrskyn alkupäivä. Vettä vihmoi ja tuuli tuiversi, mutta 8-9m/s puhaltanut keskituuli ei jotenkin kovin pahalta tuntunut Pyssymäen nousurännissä. Juoksin viisi kertaa edestakaisesti ampuradan Pyssymäen puoleisesta tienhaarasta tietä pitkin Pyssymäen parkkipaikan alkuun ja siitä huoltotietä kohti Pyssymäen huippua, josta samaa reittiä takaisin. Yhteensä 12,7km. 228 nousumetriä ja keskivauhti 5:14min/km. Juoksu tuntui viime viikon hieman vastaavanlaisen treenin tapaan hyvin vahvalta ja helpolta. Mieli olisi tehnyt juosta pidemmästi, mutta kisan läheisyys on laittanut ajattelemaan, ettei treeneissä kannata enää kiristää muttereita kantaan asti kiinni. Tämä on jollain tapaa varovaisesti kehittävää ja samalla vähintään yllä pitävää harjoittelua. Keskisyke mäkireeniksi maltillinen 134, kuvastaen kevyttä otetta.

Torstai    -    Yöhugien välipäivä

            Aila-myrskyn varsinainen päivä. Edelleen tuuli kuitenkin juostavaa. Nivala säästyi pahimmalta. 10km tasamaa lenkki 11min juoksua + 1min kävelyä rytmillä. Keskivauhti 5:29min/km. Keskisyke 121. Juoksu tuntui palauttavan, joka oli tarkoituskin. Samalla edelliset eivät tuntuneet liikaa jaloissa. Nukkumisen kanssa huonompi yö, kun sitä edellisenä yönä olin nukkunut liki kellonympärystän. Jos nukun ylipitkästi, se näkyy kostautuvan sitten heikkoina tulevina "öinä". Nythän nukuin päivisin, kun olin yövuorossa. Hullua.

Perjantai    -    Yöhugien päättymispäivä

            Toinen huonosti nukuttu päivä. Siksipä "heräilinkin" jopa neljä tuntia ennen kuin läksi tekemään tähän tilaan (huonosti nukuttu) huonosti sopivaa harjoitusta. 10 x 150m 90sekunnin palautuksilla. Oikean jalan takareidessä taas hieman kiristi. Koitin sitä huolella aktivoida ennen treeniä. Hieman hirvitti. Tässä treenissä olisi voinut olla viisasta ottaa vähempikin vetoja ja enempikin verryttelyjuoksua. Kuudennen vedon tietämissä oli nimittäin hieman tuntemuksia, mutta toisaalta loput meni hyvin. Hieman tuo takareiska siellä muistuttelee. Onneksi ainakin yksi hieronta on vielä edessäpäin. Treeni sujui lopulta tosi hyvin. Vauhdit oli heinäkuun lopun luokkaa äärilaidoiltaan, mutta treeni (vain 8km) oli liki kaksi minuuttia heinäkuun treeniä nopeampi. Keskivauhti 5:04min/km. Keskisyke 133. Vetojen keskivauhdit 3:19-3:46min/km välillä. Maksimivauhti 3:09min/km. Kova tuuli edelleen.

Lauantai    -    Vapaa

            Edelleen hieman resuista nukkumista. Vuorossa lähtökohtaisesti kolmen tunnin tai 1500 nousumetrin treeni Dan Hill´llä, hieman tuntemusten mukaan. Pääfocus VM kisan tankkaus rytmissä ja hakien hieman mäkeen sopivaa säästöliekkiä. Treenin ekan tunnin aikana sain ilokseni Anttilan Veli-Matista seuraa. Jotenkin heti helpompaa, jos joku toinenkin kiipeää surkuhupaisen näköisesti mäkeä ylös-alas, päätyen kerta toisensa jälkeen samaan toistoon. Treeni meni lopen vaivattomasti. 2h32min ja 1518 nousumetriä. Keskisyke (137) tunteeseen nähden hieman koholla. Ehkä huonot unet nosti kuormaa. Viimeisen mäen nousun jälkeen huomasin NiPon sihteerin tulleen paikalle vaimoineen nuotiomakkarat mielessä. Siinä treenin jälkeen jutusteltiin hetki. Hyvä treeni. Takareisi ei tuntunut mäkitreenissä, joka on hyvä, sillä VM:lla mäkeä piisaa.

Sunnuntai    -    Vapaa

            Palautuspäivä. Polkuihin tutustumis porukan ohjaus 5,2km/1h25min. Makkaranpaiston perään 29minuutin juoksu Pyssymäen mäkisillä luupeilla kevyesti. 4,6km ja 132 nousumetriä. Keskisyke 120, keskivauhti 6:27min/km.  Voisi sanoa, että aktiivinen lepopäivä. Haukottelevaa väsymystä on kuitenkin nyt, kun neljä edellistä "yötä" on tullut nukutta enempi ja vähempi huonosti. Se on tämän loppuviikon pitkä miinus. Täytyy yrittää korjata asiaa.

 

Viikon saldo

Treenitunnit    10h 48min

Juoksukilsat    74,0km

Kävelykilsat    10,7km

Nousumetrit    2259m

 

        Tälle viikolle tunteja kertyi lähes puolet vähemmän kuin edelliselle.  Rytmillisesti sopivaa tekemistä taas. Kuitenkin kehittävää treeniäkin mukana ja vastapainoksi reilusti palauttavaa. Hyvä viikko. Kolmas peräkkäinen yli kahden tuhannen nousumetrin viikko. Kuitenkin täytyy jo kaksi viikkoa ennen pitkää kisaa alkaa kerätä hiljolleen voimia kohti koitosta - niin fyysisesti kuin henkisestikin.

        Tulevalla viikolla on torstaina yksi reippaampi tehoinen treeni. Vertikaalitonni Dan Hill´llä. Muuten viikko alkaa valmistamaan lihaksistoa ottamaan vastaan kisan rasitukset. Treeni on maltillista ja enempi ylläpitävää. Katsotaanpa viikon päästä, miten kaikki sitten lopulta taas meni.


FLASHBACK

           Tasan 11 vuotta sitten juoksin elämäni kolmannen maratonin Espoossa. 4:04:45. Puolimaratonin reilun 1:54h väliaika lupaili neljän tunnin alitusta, mutta kestävyys ei silloin vielä siihen riittänyt. Paljon on vettä virrannut sen jälkeen malisjoessa.

 Onni Vähäaho, Nivalassa 20.9.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti