lauantai 14. tammikuuta 2023

EDESSÄ AINA NORMAALI

             Vuosi 2022 oli maailmassamme vaikea. Venäjän hyökkäyssota leimasi sitä. Juuri, kun oli päästy koronan vaikeuttamista vuosista 2020-2021, tuli vielä kolmas vaikea vuosi koko maailmalle. Nyt alkoi vuosi 2023. Mahdollisuus palata normaaliin jossain vaiheessa? Maailmanhistoria tuntee raadollisia ajanjaksoja, mutta aina kaikki nekin ovat lopulta päättyneet ja ollaan alettu taas elämään sopusoinnussa laajalla rintamalla. Haavoilla kestää parantua, mutta silti normaali koittaa, enemmin tai myöhemmin.


            Itse katson urheilumiehenä tätä ikävää jaksoa urheilun näkökulmasta. Urheilussa globaali kilpailu on ollut kautta maailmanhistorian keskeinen osa urheilua. On ollut täysin oikein, että Venäjä suljettiin ensin järjestelmällisen dopingin vuoksi kansainvälisestä urheilusta. Nyt sodan myötä sulku on ollut lähes totaalista, myös ilman maanlipun käyttöäkin. Sekin on ollut oikein, koska Venäjän Valtteri on käyttänyt urheilua omana roolipukunaan politiikan kentällä. Kaikella on kuitenkin aikansa ja vaikuttavuus ikkunansa. Niin myös urheilupakotteilla.

            Tuomitsen hyvin jyrkästi Venäjän toimet. Silti urheilu kaipaa globaalia kilpailua, jossa on aina kaikki parhaat mukana. Ehkä kaikki eivät ole seuranneet tai tiedä, mutta esimerkiksi NHL:ssä pelaavat edelleen ja ovat pelanneet koko sodan ajan kaikki venäläiset pelaajat. Sulku ei ole siis ollut vuotamaton. Mielestäni venäläisten sulkemisella urheilun ulkopuolelle on saavutettu jo maksimivaikuttavuus urheilun puolelta politiikalle. Hyvästä sulku yrityksestä huolimatta vaikutus sotaan on ollut nolla. Miksi jatkaa sulkua, joka ei ole vaikuttanut mitään? Mielestäni venäläiset urheilijat voisi päästää muuallakin kuin NHL:ssä lajiensa pariin ilman maalippua.

            Kuten otsikossa totesin. Edessä on aina lopulta normaali. Urheilu, jos mikä, kaipaa ainakin normaalia. Kyllä ainakin minusta olisi kiva nähdä, miten esimerkiksi Iivo Niskanen on tiikeri tänäkin vuonna, vaikka mukana olisi hiihtäjät joka maasta. Ollaanhan esimerkiksi lastenkasvatuksessakin menty arestien sijaan vastuullisen vapauden ajatteluun. Sama vangeilla. Yhä useampi suorittaa vankeudet ehdollisena. Olisihan venäläisetkin ainakin poissa pahasta, jos he olisivat urheilemassa kansainvälisillä kilpakentillä, jossa heitä koskisi samat säännöt kuin meitä muitakin.

 

Onni Vähäaho, Nivalassa 14.1.2023

4 kommenttia:

  1. Oon miettinyt tätä paljon, mutta en halua sittenkään itävaltion urheiloita mihinkään osallistumaan koska näköjään monasti puolustavat oman maan tekoja jotka eivät ole hyväksyttäviä millään lailla. Ja kilpaurheilu on yksi keino näyttää miten väärin tekevät. Ja en tykkää siitä et venäläiset pelaa NHL jos eivät tuomitse hyökkäystä. Ajatellaan jos hyökkäisivät Suomen nii annettaisiinko sekin anteeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa ajattelussa esim. venäjän hyökkäyssodassa on kyse putinin ja sen tiimin operaatiosta, ei kansan tahto. Minusta tuossa sodassa syyllisiä ovat putin lähijoukkoineen ja sotilaat, jotka osallistuvat putinin määräysten totetuttamiseen. Näen itse kansatkin (myös Suomen) yksilöinä, jossa yksilöillä on vapaus valita valtion linjan vastaisesti. Esim. ei ole pakko sotia, jos ei näe sotaa omaksi. Itse en esim. tule koskaan sotimaan. Aikoinaan kävin armeijan, mutta tänä päivänä en kävisi. Luotan, ettei tarvi sotia. Jos tarvii, en sodi.

      Näen, että venäjän sotaa vastustavat kansalaiset eivät ole syyllisiä. Sillä tavoin en näe, miksi syyttömien pitäisi kärsiä valtionjohdon hirveyksistä? Eri asia on sitten joku ovechkin, joka on putinin toimien kannalla. ovechkin on valinnut putinin puolella olemisen ja se on tuomittavaa, mutta sotaa vastustavien venäläisten tulisi saada esim. urheillla.

      Yksilönvapaus ja inhimmillisyys = syyttömien ihmisten ei tarvitsi kärsiä valtion johdon hirveyksistä. Tuossa tuo minun pointti. :=)

      Poista
  2. Pakotteiden vaikutus kohdemaahansa (esim. Irak 1990-luvulla) on hidasta ja tämä sama asia on toistunut myös Venäjän kohdalla (esim. inflaatio ja talouskasvu). Vaikka urheilupakotteiden merkitys ei olisikaan suuri, niin pakotepaketit ovat kokonaisuus. Urheilupakotteiden yksi suurimpia merkityksiä onkin ollutkin halu osoittaa, että emme hyväksy Venäjän toimia (erityisesti ihmisoikeusrikokset) Ukrainassa. Samalla osoitamme tukea myös niille venäläisille ihmisille, jotka vastustavat tätä sotaa ja mahdollisesti ovat joutuneet lähettämään jonkun sukulaisensa rintamalle. Tämä voi olla hyvinkin tärkeää näille venäläisille, sillä ainakaan tällä hetkellä sodan vastustaminen tai erilaisten mielipiteiden esiintuominen on Venäjällä hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

    Urheiluelämä on Venäjällä liitetty hyvin tiukasti sitä virallista politiikkaa, mitä Venäjän valtio yleisesti toteuttaa esim. tällä hetkellä Ukrainassa. Venäläisen urheilijan menestys esim. tulevissa hiihdon MM-kilpailussa on osa Putinin politiikkaa ja itse koen hyvin vastenmielisenä, että virallinen Venäjä juhlisi näiden urheilijoiden menestystä samalla kun Venäjän valtio toteuttaa ihmisoikeusrikoksia Ukrainassa.

    Ukrainan sodan aikana mieleeni on nousseet omat kainuulaiset sukulaiset, jotka noin 5-14 vuoden iässä pääsivät evakkoon sinne Nivalaan. Talvisodan paniikinomaisina ensimmäisinä päivinä nämä kolme lasta joutuivat kahdeksi viikoksi erilleen äidistään, mutta nivalalaisessa perheessä heistä pidettiin hyvää huolta. Vaikka kuulun täysin eri sukupolveen, koen kiitollisuutta tälle nivalalaiselle perheelle siitä, että he auttoivat näitä lapsia ja mummoani. Kokonaisuuden kannalta se apu oli ehkä hyvin merkityksetön, mutta näille ihmisille todella tärkeää.

    Kiitos ajatuksia herättäneestä kirjoituksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos upeasta tarinasta ja tekstistä sen myötä!

      Kuten tuossa kirjoituksessa toteankin, "ilman maalippua". Silloin toteutus sekä yksilön vapaus (sotaan millään tavalla kuulumattomat, syyttömät venäläiset pääsisivät esim. urheilukisoihin), sekä ettei venäjän valtteri pääsisi rehvastelemaan maansa menestyksellä, kun nuo omina yksilöinä urheilevat urheilisivat ilman maalippua.

      Tämä ei ole yksiselitteinen asia. Kiva, että on saatu rakentavaa keskustelua. Usein keskusteluälykkyys tippuu soimessa. Kaivaudutaan vain syvemmälle omiin poteroihin, mutta tässä esim. Antti tuo oman mielipiteen ja pohdinnan hyvin avonaisena esiin. Kiitos vielä kerran.

      Poista